Συμμετοχή στην ημερίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Το Λυρικό Θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο», 30 Ιουνίου 2023

IMG 7855

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-23, το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε σε ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποίησε το τμήμα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το πρόγραμμα που έφερε τον τίτλο «Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία»,  είχε ως στόχο να φέρει τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της χώρας πιο κοντά στο Λυρικό θέατρο. Στις 10 και 11 Μαΐου λοιπόν, είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας, μια μεγάλη ομάδα στελεχών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που υλοποίησε το πρόγραμμα στο σχολείο μας όπως επίσης και στο 3ο Γυμνάσιο Άρτας.

 Η Εθνική Λυρική σκηνή ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας την παράσταση «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» σε μουσική Κορνήλιου Σελαμσή,  λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ. και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαιρετική παράσταση συνοδευόταν από μια σειρά από στοχευμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που είχαν ως σκοπό να φέρουν κοντά τα παιδιά με τα διαφορετικά στοιχεία, που αποτελούν το πολύπλοκο παζλ μιας παράστασης λυρικού θεάτρου όπως είναι η μουσική, ο λόγος, τα σκηνικά, η κίνηση και ο συνδυασμός τους.

Με αφορμή  τη λήξη του προγράμματος, την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, είχαμε την χαρά να προσκληθούμε, ώστε να συμμετέχουμε στην ημερίδα με τίτλο «Το Λυρικό Θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο», που διοργάνωσε το τμήμα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής και πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη αίθουσα της Εναλλακτικής Σκηνής, στο νέο κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην ημερίδα μίλησαν οι συντελεστές του προγράμματος, οι άνθρωποι που οραματίστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στη συνέχεια έγινε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες σχετικά με την επίδραση που είχε το πρόγραμμα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, ως μια ανατροφοδότηση για το σχεδιασμό των μελλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η ημερίδα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Λυρικό Θέατρο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο τέλος της ημερίδας είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε ξανά ολόκληρη την παράσταση που παρουσιάστηκε για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικούς.

Ευχαριστούμε τους συντελεστές του προγράμματος και όλα τα στελέχη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την φιλοξενία και την ενδιαφέρουσα  ημερίδα, καθώς και για το εξαιρετικό πρόγραμμα που πήραμε μέρος. Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα  και επισκέψεις τη  νέα σχολική χρονιά.

Οι εκπαιδευτικοί

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Αναστασία Σταύρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *