Έκθεση λειτουργίας Εκπαιδευτικού Ομίλου 2022-23

Εκπαιδευτικός Όμιλος 2022-23 / Έκθεση λειτουργίας

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-23, στο Μουσικό Σχολείο Άρτας λειτούργησε Εκπαιδευτικός Όμιλος με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από τις τάξεις Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου. Το θέμα και ο σκοπός του Εκπαιδευτικού Ομίλου ήταν η δημιουργία ενός μουσικού συνόλου, μέσα στο οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορούσαν να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δράσεις πάνω σε δικές τους ιδέες και πολλές φορές με τη χρήση δικού τους πρωτότυπου υλικού.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος λειτούργησε σε εβδομαδιαία βάση και περιλάμβανε μια δίωρη πρόβα που πραγματοποιούνταν κάθε Σάββατο απόγευμα στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Άρτας, χώρος που παραχωρήθηκε μετά από αίτηση του σχολείου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν στον όμιλο με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων τους, τους οποίους βάρυνε και η ευθύνη της άφιξης αλλά και της αποχώρησής τους από τις συναντήσεις.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος λειτούργησε από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι και τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε παρουσιαστεί αναλυτικά στην πρόταση για τη δημιουργία του και είχε κατατεθεί στο σχολείο τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν από τον εκπαιδευτικό Όμιλο κατά την διάρκεια του σχολικού έτους 2022-23 είναι οι εξής:

  • Προετοιμασία και παρουσίαση παράστασης με θέμα τα Χριστούγεννα σε συνεργασία με την συνάδελφο κα Nathalie Poupard. Η παράσταση παρουσιάστηκε δύο φορές:

α) στις 19-12-23 στο Βουργαρέλι Άρτας, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και του Κυττάρου Τέχνης Τζουμέρκων και με συμμετοχή όλων των σχολείων του δήμου και

β) στις 23-12-23 στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, ως μέρος της Χριστουγεννιάτικης γιορτής του σχολείου.

  • Προετοιμασία και παρουσίαση παράστασης με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου 2023) που υλοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας σε συνεργασία με το σύλλογο «Φλόγα».
  • Προετοιμασία και παρουσίαση δράσης με θέμα την ακολουθία των Χαιρετισμών (Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου – Κωστακιοί Άρτας – Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023)
  • Προετοιμασία σειράς κομματιών της Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με παράλληλη εκμάθηση της ιδιαίτερης σημειογραφίας (παρασημαντικής).
  • Προετοιμασία σειράς τραγουδιών συγκεκριμένου έλληνα τραγουδοποιού (Θοδωρής Κοτονιάς) με σκοπό τη συνεργασία μαζί του. (Σημειώνεται εδώ ότι η συγκεκριμένη προετοιμασία δεν ολοκληρώθηκε λόγω έλλειψης χρόνου και ως εκ τούτου δεν πραγματοποιήθηκε και η συγκεκριμένη δράση. Το υλικό που έχει ετοιμαστεί πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε ένα δεύτερο χρόνο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-24)

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η λειτουργία του Ομίλου κρίνεται επιτυχής, εφόσον οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί στόχοι που είχαν οριστεί με την αρχική πρόταση δημιουργίας του, επιτεύχθηκαν. Σε γενικές γραμμές δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα πρόσφορο στην καλλιέργεια των μουσικών δεξιοτήτων των παιδιών, ενώ παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης της δημιουργικότητάς τους. Τέλος δοκιμάστηκε ένας νέος θεσμός για το Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο, που σαφώς διαθέτει ιδιαίτερη δυναμική  και πολύ ενδιαφέρουσες προοπτικές.

Στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στον συγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Όμιλο θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Άρτα – Ιούνιος του 2023

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του ομίλου

Παναγιώτης Γιαννούτσος

IMG 4736IMG 3591IMG 2823IMG 3157

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *