Εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσικού Σχολείου Άρτας για την ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου 2023)

 

Εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσικού Σχολείου Άρτας για την ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου)

Την Παρασκευή 27-01-2023, το Μουσικό Σχολείο Άρτας οργάνωσε εκπαιδευτική δράση που ανέλαβε η κα Αικατερίνη Τσώλα, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ.78 και αφορούσε σε προβολή και παρουσίαση υλικού σχετικού με το Ολοκαύτωμα.

IMG 3503

Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στην έννοια του Ολοκαυτώματος, στη μαζική εξόντωση-θανάτωση Εβραίων, Ρομά, ομοφυλόφιλων, κομμουνιστών, ανάπηρων, εκατομμυρίων αμάχων…, στην πολυδιάστατη ιστορική κατανόηση της «Εποχής των Άκρων» με το Ολοκαύτωμα στο κέντρο της, στα μνημεία του Ολοκαυτώματος, στη σφαγή του Κομμένου και στα άλλα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας, στις εβραϊκές κοινότητες με ειδική αναφορά στην κοινότητα της  Άρτας, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα στον ίδιο χώρο είχε στηθεί έκθεση φωτογραφίας από την  κα Nathalie Poupard, εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ.05, με θέμα «Η μουσική στο Άουσβιτς» και εικόνες μουσικών και ορχηστρών στο Άουσβιτς καθώς και εικόνες από τη ζωή στο στρατόπεδο με επεξηγηματικά σχόλια.

IMG 3519

Επίσης στο πλαίσιο του μαθήματος της χορωδίας της γ΄γυμνασίου, έγινε βιντεοσκόπηση ρωσοεβραϊκού παραδοσιακού τραγουδιού της αγάπης και του έρωτα στη διάλεκτο Yiddish με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς κλ. ΠΕ79.01, την κα Αναστασία Σταύρου και τον κο Δημήτρη Καμπόλη.

IMG 3407

Θερμά συγχαρητήρια στη σχολική κοινότητα  για τις πρωτοβουλίες, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα  με την οποία συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις.

Η μνήμη του Ολοκαυτώματος αποτελεί μνήμη όλης της ανθρωπότητας, μνήμη συμβολική, έμβλημα ενάντια σε κάθε ξενοφοβική και ρατσιστική προκατάληψη, θρησκευτική ή ιδεολογικοπολιτική διάκριση και σε κάθε μέτρο αποκλεισμού και στιγματισμού.

Η Διευθύντρια

ΑνθούλαΖιώρη

Η χορωδία της Γ’ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας τιμά την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος με το παραδοσιακό τραγούδι “Tumbalalaika” των Εβραίων της Ανατολικής Ευρώπης στην διάλεκτο Yiddish. Επιλέξαμε ένα τραγούδι που μας μεταφέρει στην εποχή λίγο πριν το τεράστιο πλήγμα της ανθρωπότητας και μας υπενθυμίζει ότι η επιθυμία για ζωή, αγάπη, έρωτα και όνειρα διακατέχει όλες τις ανθρώπινες ψυχές το ίδιο. Το συγκεκριμένο τραγούδι εντάσσεται στην κατηγορία τραγουδιών riddle (αινιγματικά) που έδιναν την ευκαιρία στους νέους να γνωριστούν καλύτερα και να βρουν το ταίρι τους. “ -Τι μπορεί να καίει και ποτέ να μην σβήνει; – Η αγάπη μπορεί να καίει και ποτέ να μην τελειώνει.”

Οι εκπαιδευτικοί:

Δημήτρης Καμπόλης

Αναστασία Σταύρου

Επιμέλεια ήχου: Σπήλιος Κούνας

Video editing: Αναστασία Σταύρου

 

Συμμετέχουν οι μαθητές – μαθήτριες:

Ορχήστρα:

Άρης Τσιρογιάννης, φλάουτο

Βίκη Καράτσαλου, πιάνο

Μπρούνο Σένια, κιθάρα

Παναγιώτης Κρίκας, κιθάρα

Γεράσιμος Γιαννούτσος, μπάσο

Άλκης Γαλάνης, ταμπουρίνο

Χορωδία:

Γιώργος Αγγέλος, Βαγγέλης Βάκκας, Λευτέρης Βασιλείου, Λουίζα Βασιλείου, Βασίλης Γαλάνης, Κωστής Γούσιας, Αλέξανδρος Ζαχαριάς, Χρήστος Καραγεώργος, Λευτέρης Κασελούρης, Δημήτρης Κόντζος, Λαμπρινή Κουτσούπα, Κατερίνα Νάκου, Σωτηρία Λιούκα, Απόστολος Μαλισιόβας, Μαρίζα Μπιζώνη, Λευτέρης Μπολιεράκης, Άρτεμις Πάνου, Νεφέλη Παύλου, Θεοδώρα Τασούλα, Λουκάς Τζιανούμης, Βασίλης Τσώλης, Άγγελος Χάιτας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *