17 Νοεμβρίου 2022 – Αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

17 11.1 17 11.2

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 – 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022

 

17 του Νοεμβρίου
Γρηγορίου Νεοκαισαρείας του θαυματουργού
Οσίου Λαζάρου του ζωγράφου και Χαζάρου
Ζαχαρίου του σκυτοτόμου
Γενναδίου και Μαξίμου πατριαρχών
Νίκωνος μαθητού Σεργίου του Ρώσου και
του πολυτεχνείου της γενιάς μου…

Αναγνωστάκης Ηλίας

Εκεί που μας αποχαιρετά το φθινόπωρο, Νοέμβρη μήνα, μια γιορτή διαφορετική τριγυρίζει στο μυαλό μας, μια γιορτή με μυρωδιές άνοιξης, για μια εποχή σκοτεινή, αλλά και τόσο φωτεινή συγχρόνως, που η νεολαία πρωταγωνίστησε, έφερε τα πάνω κάτω, γέμισε χαμόγελα και αισιοδοξία τους Έλληνες και σφράγισε έτσι τη νεώτερη ιστορία μας. Δεν θέλαμε να εξουδετερωθεί το μήνυμα του Πολυτεχνείου με υπερβολικούς λόγους, κατασκευασμένες μνήμες και μισές αλήθειες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, ζωντάνεψαν τον αγώνα των φοιτητών με ένα θεατρικό δρώμενο.

Ακούσανε το ποίημα “γάτες του Αϊ Νικόλα”, του Γ. Σεφέρη, μια πολιτική αλληγορία βασισμένη στην ιστορία που άκουσε ο ποιητής από κάποιο μοναχό και έγραψε κατά την περίοδο της χούντας. Ένα δυνατό κείμενο με κυρίαρχες εικόνες τη μάχη των φιδιών με τις γάτες που κράτησε χρόνια και στο τέλος οι γάτες “άγρια πεισματικές και πάντα λαβωμένες ξολόθρεψαν τα φίδια μα στο τέλος χαθήκανε, δεν άντεξαν τόσο φαρμάκι”.

Η ορχήστρα μας και η χορωδία μας ερμήνευσαν τραγούδια των Γιάννη Μαρκόπουλου, Μάνου Λοίζου, Θάνου Λούκα και Ορφέα Περίδη.

IMG 1915

Σήμερα, παρά την κατήφεια των καιρών, 49 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να στέλνει τα μηνύματά του στις επερχόμενες γενιές, γιατί οι φοιτητές του 1973 απέδειξαν με ωριμότητα και σοβαρότητα πως οι νέοι μπορούν να είναι πρωτοπόροι στους αγώνες για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ελευθερία, γιατί είναι ατίθασοι, φιλελεύθεροι και τολμηροί. Οι νέοι μπορούν ακόμα να γίνουν φορείς μεγάλων αλλαγών στην κοινωνική και πολιτική ζωή, όταν είναι μορφωμένοι, δυναμικοί και ενωμένοι.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Ευαγγελία Κολιοπάνου, Αβραάμ Παπαϊωάννου, Άννα Χλωρού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *