Ενημέρωση για θέματα έμφυλης βίας από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Αρταίων

IMG 1835

Το πρωί της Πέμπτης (10-11-2022) τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Αρταίων κα Βασιλική Ντοκουμέ (ψυχολόγος), κα Μαρία Ταλάντζη (κοινωνιολόγος – σύμβουλος υποδοχής) και κα Αλεξία Στασινού (νομικός) επισκέφτηκαν το Μουσικό Σχολείο Άρτας και πραγματοποίησαν δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με θέματα έμφυλης βίας, ενδοοικογενειακής βίας, μορφές βίαιων συμπεριφορών και σεξισμού.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου  Αρταίων λειτουργεί από το 2013 και στελεχώνεται από κοινωνιολόγο, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και νομικό. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν και διασφαλίζονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Το Κέντρο δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική / σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking). Επίσης δέχεται γυναίκες που:

α) αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.),

β) έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή και λεκτική βία, και συγκεκριμένα:

  • ενδο-οικογενειακή / συντροφική βία
  • βιασμό ή απόπειρα βιασμού
  • σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κλπ

Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί σε συνδυασμό με:

  • Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων (ΓΓΙΦ), που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας (σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο).
  • Τα 39 Συμβουλευτικά Κέντρα.
  • Τους 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους των Δήμων και τους δύο ξενώνες φιλοξενίας του ΕΚΚΑ

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το κέντρο είναι:

  • Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
  • Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
  • Νομική συμβουλευτική / πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
  • Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ

Ακόμη μια υπηρεσία που προσφέρει πλέον το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Αρταίων είναι η  εργασιακή συμβουλευτική, η οποία γίνεται όχι μόνο σε γυναίκες θύματα βίας, αλλά σε όλες τις γυναίκες που υφίστανται διακρίσεις, όπως είναι και οι άνεργες.

Τέλος το Συμβουλευτικό Kέντρο διοργανώνει δράσεις με τις οποίες αναδεικνύει το μείζον θέμα της κακοποίησης γυναικών και προτείνει λύσεις για την άμβλυνση αυτής της μάστιγας σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Η συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Άρτας με το συμβουλευτικό κέντρο έχει ξεκινήσει από την περσινή χρονιά και συνεχίζεται και φέτος με δράσεις ενημέρωσης, αλλά και τη συμμετοχή του σχολείου μας στις προγραμματισμένες δράσεις του κέντρου για τη διεθνή μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Νοεμβρίου 2022.

Ευχαριστούμε τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενημέρωση και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών μας πάνω σε θέματα έμφυλης βίας αλλά και τη διοργάνωση δράσεων με σκοπό την ανάδειξη του σημαντικού έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Ανθούλα Ζιώρη

Παναγιώτης Γιαννούτσος

 Συμβουλετικό κέντρο γυναικών Δ. Αρταίων

Τζαβέλλα 24  – Άρτα – Τηλ : 2681077400

https://www.arta.gr/symvouleftiko-kentro-gynaikon/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100018724937463

Αφήστε μια απάντηση