Ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής – 21-6-22, Πλατεία Μόραλη (Δημοτική Πινακοθήκη)

IMG 7503

Την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, στις 21:00 το βράδυ, το Μουσικό Σχολείο Άρτας γιορτάζει την Ευρωπαϊκή μέρα μουσικής και παρουσιάζει στη πλατεία Μόραλη (Δημοτική Πινακοθήκη), μια σειρά κομματιών από τη μουσική παράδοση της χώρας μας αλλά και της ευρύτερης γειτονιάς μας, με δύο μουσικά σύνολα.

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στις 10 Ιουνίου στο πλαίσιο του Arta ‘s  street music festival και αναβλήθηκε λόγω καιρού. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τη βραδιά που αναβλήθηκε η συναυλία λόγω βροχής, οι μαθητές και οι μαθήτριες των συνόλων μας ξεναγήθηκαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο: «Έκθεση εικαστικών ερασιτεχνικής δημιουργίας, γλυπτική – ζωγραφική» του συμπατριώτη μας Αντώνη Δ. Γεωργάρα που φιλοξενούσε η Δημοτική Πινακοθήκη από όπου είναι και το φωτογραφικό υλικό. Ο κος Γεωργάρας ξενάγησε ο ίδιος τα παιδιά μας, τους εξήγησε το κάθε έργο του ξεχωριστά και συνομίλησε μαζί τους για την τέχνη του, τα μηνύματα που θέλει να περάσει με τα έργα του, καθώς και για την πορεία της ζωής του. Η βροχή λοιπόν μπορεί να ανέβαλε τη συναυλία μας, αλλά μας πρόσφερε μια εξαιρετική εμπειρία επαφής με την τέχνη. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Αντώνη Δ. Γεωργάρα και τη κα Ελένη Δήμητσα για τη φιλοξενία στο  χώρο της πινακοθήκης.

Σας περιμένουμε να ενώσουμε τις φωνές μας και να γιορτάσουμε μαζί!

 

Τρίτη 21-6-2022, Ώρα: 21:00, Πλατεία Μόραλη (Δημοτική Πινακοθήκη)

 

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Δημήτρης Καμπόλης

Αχιλλέας Τίγκας

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Εδώ μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Art Tv για τη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Άρτας στις 21-6-22, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα της μουσικής για το 2022.

IMG 8259

Την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, στις 21:00 το βράδυ, το Μουσικό Σχολείο Άρτας γιόρτασε την Ευρωπαϊκή μέρα μουσικής και παρουσίασε στη πλατεία Μόραλη (Δημοτική Πινακοθήκη) μια σειρά κομματιών από τη μουσική μας παράδοση.

Πρόκειται για τη σύντομη παρουσίαση ενός συνόλου χορωδίας αλλά και οργανοχρησίας που άρχισε να διαμορφώνεται στο πλαίσιο του μαθήματος «παραδοσιακή χορωδία». Βασικός σκοπός ήταν η εξοικείωση των μαθητών της β’ γυμν. με το αντικείμενο της παραδοσιακής μουσικής. H καλλιέργεια αντίληψης θεμάτων μουσικής τροπικότητας και πολυρρυθμίας τέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ τα εργαλεία για την κατανόηση των θεμάτων αυτών αποτέλεσαν σύντομες αναφορές στα θεωρητικά σχήματα των λαϊκών δρόμων/μακάμ καθώς και η θεωρία οκτωηχίας της βυζαντινής μουσικής. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η ανάγκη συστηματικής μελέτης του αντικειμένου που ονομάζουμε παραδοσιακή μουσική αλλά και η προοπτική εμβάθυνσης σε γνωστικό επίπεδο η οποία δεν είναι αμελητέα.

Έτσι λοιπόν μαζί με τους μαθητές κατανοήσαμε  τους τρόπους με τους οποίους (φαινομενικά) ίδιοι ρυθμοί μπορούν να παίζονται ή να «φραζάρονται» πολύ διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή σαν ένα μουσικό λεξιλόγιο. Αντίστοιχα επίσης κατανοήσαμε τους τρόπους με τους οποίους οι μουσικοί τρόποι ερμηνεύονται μέσα από την δυναμική της προφορικής παράδοσης.  Τέλος, μέσα από την ερμηνεία σκοπών/παραλλαγών τραγουδιών του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου τονίστηκε η πολιτισμική συνάφεια και συγγένεια των λαών της Μεσογείου.

Ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για τη συμμετοχή και τους γονείς και κηδεμόνες τους για την στήριξη και την εμπιστοσύνη. Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας εύχεται σε όλους και όλες καλό καλοκαίρι!

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Δημήτρης Καμπόλης

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Αφήστε μια απάντηση