Η συμβολή του Κομποτίου Άρτας στον αγώνα της απελευθέρωσης – Ιστορικό οδοιπορικό

Είναι σαφές ότι η ελληνική επανάσταση υπήρξε σταθμός στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, αφού οδήγησε, μετά από 400 χρόνια, στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενέπνευσε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων διαδοχικές απελευθερωτικές εξεγέρσεις και εμψύχωσε τους Έλληνες σε καιρούς δοκιμασίας. Υπήρξε όμως και κορυφαίο γεγονός για τη σύγχρονη Ιστορία της Ευρώπης, αφού έφερε αλλαγές που έχουν αντίκτυπο ως τις μέρες μας. Τόση ήταν η δυναμική της, ώστε παρέσυρε τις κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων να ενδιαφερθούν για την τύχη της Ελλάδας, να συνεργαστούν και να υπογράψουν πρωτόκολλα και συνθήκες για την αίσια έκβαση του αγώνα των Ελλήνων, σε αντίθεση με τη μέχρι τότε πολιτική τους.

Με αφορμή λοιπόν τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821 οι μαθήτριες και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας που ζουν στο Κομπότι, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, Χαβέλα Θεοδοσίας και Κορλοκώστα Κωνσταντινιάς δημιούργησαν ένα ιστορικό οδοιπορικό για τη συμβολή του  Κομποτίου στον αγώνα της απελευθέρωσης ως δείγμα ελάχιστου φόρου τιμής στον αρχηγό και ιδρυτή της φιλικής εταιρίας Νικόλαο Σκουφά, που γενέτειρά του ήταν το Κομπότι Άρτας, αλλά και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην αποτίναξη της Οθωμανικής κυριαρχίας. Ήταν μια ευκαιρία να θυμηθούμε αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας, διότι «λαός που ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον».

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

Θεοδοσία Χαβέλα

Κωνσταντινιά Κορλοκώστα

Δείτε εδώ το Α’ μέρος του ρεπορτάζ του Art Tv για το ιστορικό οδοιπορικό που δημιούργησαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας για τη συμβολή του Κομποτίου στην επανάσταση.

Δείτε εδώ το Β’ μέρος του ρεπορτάζ του Art Tv για το ιστορικό οδοιπορικό που δημιούργησαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας για τη συμβολή του Κομποτίου στην επανάσταση.

Αφήστε μια απάντηση