3 Δεκέμβρη 2020 – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία – Δράσεις

Δημιουργία αφίσας: Βάσια Παπαβασιλείου

Κάθε χρονιά τέτοια περίοδο στο σχολείο μας με αφορμή τις 3 του Δεκέμβρη, την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία, υλοποιούμε δράσεις με σκοπό τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση της σχολικής μας κοινότητας και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας.

Εδώ και χρόνια, τις μέρες αυτές, συνεργαζόμαστε με τις τοπικές δομές που έχουν ως αντικείμενο την φροντίδα των ατόμων με αναπηρία, πραγματοποιώντας μια σειρά από δράσεις μέσα και έξω από το σχολείο, όπως για παράδειγμα την συναυλία μας στις 3 του Δεκέμβρη, συνήθως στη κεντρική πλατεία της πόλης.

 Φέτος λόγω των συνθηκών, ζητήσαμε από τους μαθητές μας να σκεφτούν και να προβληματιστούν πάνω σε θέματα που αφορούν σε συνανθρώπους με αναπηρία και να εκφραστούν με τον δικό τους τρόπο. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, άλλοι με λέξεις, άλλοι με χρώματα, άλλοι με νότες και δημιουργήθηκε ένα σημαντικό υλικό που θα προσπαθήσουμε τις μέρες που έρχονται να ομαδοποιήσουμε και να δημοσιοποιήσουμε στα διαδικτυακά μέσα του σχολείου, με την υπόσχεση ότι του χρόνου θα μπορέσουμε ξανά να υλοποιήσουμε πολλές και διαφορετικές δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία.

Μουσικό Σχολείο Άρτας

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός

Παναγιώτης Γιαννούτσος

 

Δημιουργία κολάζ: Γιώργος Αγγέλος

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

Κατερίνα Νάκου

 

Αφίσα: Βάσια Παπαβασιλείου

Τιμούμε την ημέρα!

Τιμούμε τους ανθρώπους!

Γιατί μόνο μια μέρα

αυτούς τους ανθρώπους στη γη;

Εμπνέουν με τη ζωή τους.

Κάθε μέρα αγώνας, κόπος, υπομονή,

και επιμονή συνέχεια…

Προσπάθεια καθημερινά

και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Όσοι τυχεροί στη δουλειά,

άλλοι στο φως στη βουή…

ενώ κάποιοι στο σκοτάδι της μοναξιάς τους.

Γίνονται παράδειγμα για όλους μας κάθε μέρα!!!

 

Αργυρώ Μπόζιου

Εικαστική δημιουργία: Νίκος Κώστας

Όλοι με αφήνουν μόνο και ότι είμαι ιδιαίτερος λένε,

είμαι διαφορετικός, όμως δεν φταίω εγώ γι’ αυτό.

Η καρδιά μου πονά, όταν με κοιτάτε έτσι κάθε φόρα,

έχω αισθήματα, στο σώμα μου αίμα κυλά,

γιατί Χριστέ μου δεν βλέπετε όλα αυτά;

Το πρόσωπο, το ύψος, το πάχος  σας ενδιαφέρει

και αψηφάτε ότι δεν σας συμφέρει.

Είμαι και εγώ παιδί, έχω ανάγκη και δικαίωμα στη ζωή,

όμως εσείς το βέλος να πιέζετε ξέρετε στη πληγή.

Έβγαλα φωνή, μήπως κάπως και κάπου ακουστεί

και πάψετε όλοι να μας λέτε: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ

Κείμενο: Νίκος Κώστας

Φωτο: Ο χρυσός παραολυμπιονίκης Παύλος Μάμαλος στην επίσκεψή του στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Άρτας στις 21-12-18, που συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Άρτας.

Γνωρίζουμε άραγε τι αντιπροσωπεύει αυτή η μέρα; Σήμερα είναι ημέρα τιμής για τους ανθρώπους με αναπηρία. Φόρος τιμής σε αυτούς και τις οικογένειές τους που αγέρωχοι προσπαθούν για το καλύτερο σε μία χώρα και μια κοινωνία που τους έχει αποξενώσει.

Το Α στη λέξη ΑΜΕΑ δεν σημαίνει Ανύπαρκτοι αλλά Άνθρωποι. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι παρά τη δυσκολία της ασθένειάς τους Χαμογελούν και με κάθε τρόπο εξωραΐζουν τη ζωή τους. Η κατάστασή τους είναι η Δύναμή τους. Πάρτε ένα λεπτό και αφουγκραστείτε αυτό «Μπορώ να προσφέρω ότι και εσύ, φτάνει να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία». Μετά ψάξτε στο διαδίκτυο την παραολυμπιακή ομάδα και πείτε μου τι βλέπετε. Εγώ βλέπω χαρούμενους αθλητές που πραγματοποιούν τα όνειρά τους. Παρόλο που δεν τους έχει προσφερθεί όλος ο εξοπλισμός φέρνουν χρυσά μετάλλια. Είναι Άτομα που έχουν τις ίδιες δυνατότητες για προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη, άτομα με ευαισθησίες, ικανότητες και ταλέντα.

Ας εκμεταλλευτούμε αυτή τη μέρα και ας τους αγκαλιάσουμε.

Ας αγκαλιάσουμε αυτούς τους ήρωες.

Ο καιρός πέρασε. Τώρα είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές.

Κείμενο: Δέσποινα Σκούρα

Εικαστική δημιουργία: Μάγκυ Κάσιου

Ποίημα για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Είναι ωραίο αγάπη να μοιράζεις

σε νέους, γέρους και παιδιά

μα πιο πολύ σε κείνους που το ξέρεις

πως θα δακρύζανε για μια ζεστή αγκαλιά

 

Είναι καλόκαρδοι και ξέρουν να εκτιμάνε

με τόση αλήθεια, μια γλυκιά ματιά

και είναι κρίμα όταν παιδιά με αναπηρίες

ζουν δίχως στήριγμα και δίχως τη χαρά

 

Είναι υπέροχο να είσαι ο εαυτός σου

κι ας μη με βλέπεις , με αγγίζεις ή μ’ ακούς

σπουδαίο είναι την καρδιά σου να προσέχεις

και θα είμαι δίπλα σου στους δύσκολους καιρούς

 

Και να θυμάσαι εσύ που νιώθεις πως διαφέρεις

αξίζεις τόσα όσα δεν έχεις φανταστεί

και μια υπόσχεση σου δίνω να θυμάσαι

πως θα ‘μαι δίπλα σου μια ολόκληρη ζωή

 

Ποίημα: Ορέστης – Μάριος Γκούβας

Εικαστική δημιουργία: Νεφέλη Παύλου

Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, στην καλλιέργεια του σεβασμού της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας, στην διεκδίκηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση με μοναδικό στόχο την πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

            Ανθούλα Ζιώρη

 

Οι άνθρωποι με αναπηρία αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες κάθε μέρα. Κάποιες από αυτές τις δυσκολίες είναι στο χέρι μας να τις μειώσουμε. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν κάνει προσπάθειες να μειώσουν κάποιες από αυτές τις δυσκολίες.

Αυτές είναι μερικές από τις προσπάθειές τους:

Φυσικά υπάρχουν και πολλά αλλά σημεία, που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν κατάλληλα, ώστε να μην δυσκολεύονται αυτοί οι άνθρωποι. Με το πέρασμα του χρόνου ελπίζουμε να μην υπάρχουν πουθενά τέτοια σημεία, για να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία.

Φωτογραφίες – κείμενο: Γεράσιμος Γιαννούτσος

Πιστεύω ότι είμαστε ίσοι, γιατί αυτό μας δείχνουν κάθε μέρα οι αγαπημένοι μας αυτοί άνθρωποι, πέρα από τις δυσκολίες παλεύουν κάθε μέρα για μια καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική. Για καλύτερους δρόμους, καλύτερα πεζοδρόμια, τρόπους να μπαίνουν στα μεταφορικά μέσα, να μπορούν να μπαίνουν σε όλα τα μαγαζιά χωρίς καμία δυσκολία. Κατάφεραν να αθλούνται και να είναι ολυμπιονίκες στα αθλήματα αλλά και στην ζωή. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να τους θυμόμαστε όχι μόνο στις 3 Δεκεμβρίου αλλά κάθε μέρα.

Κείμενο: Κυριάκος Αβραμίδης

 

Το Α στη λέξη Αμεα δεν σημαίνει Ανύπαρκτοι αλλά Άνθρωποι. Ας εκμεταλλευτούμε αυτή τη μέρα και ας τους αγκαλιάσουμε. Ας αγκαλιάσουμε αυτούς τους ήρωες. Ο καιρός πέρασε. Τώρα είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές.        Δέσποινα Σκούρα

Γίνονται παράδειγμα για όλους μας κάθε μέρα!          Αργυρώ Μπόζιου

Έβγαλα φωνή, μήπως κάπως και κάπου ακουστεί…      Νίκος Κώστας

Και να θυμάσαι εσύ που νιώθεις πως διαφέρεις

αξίζεις τόσα όσα δεν έχεις φανταστεί

και μια υπόσχεση σου δίνω να θυμάσαι

πως θα ‘μαι δίπλα σου μια ολόκληρη ζωή      Ορέστης – Μάριος Γκούβας

Κανονάκι – πιάνο – τραγούδι – επεξεργασία βίντεο: Κατερίνα Ζήση

Επιλογή – επεξεργασία φωτογραφιών: Τέτη Χαβέλα

Ακούγεται το τραγούδι “Διαφορετικοί” από τα Αερικά

“Γέφυρες χτίζουμε, φράγματα γκρεμίζουμε”

Κλαρίνο (εισαγωγή): Βησσαρίωνας Πάτρας

Κρουστά (τέλος): Λευτέρης Μπολιεράκης

Μουσικό θέμα: Κατερίνα Ζήση

Ευχαριστώ όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Άρτας, που εκφράστηκαν με το δικό τους τρόπο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία. Το υλικό που συγκεντρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε όλες αυτές τις μέρες αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για το σχολείο μας.

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *