Εκδήλωση Ευαισθητοποίησης στο Μουσικό Σχολείο Άρτας την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.

Με αφορμή την ημέρα αυτή η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας οργάνωσε δραστηριότητες που είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στο φαινόμενο της βίας που εκδηλώνεται στο σχολικό περιβάλλον αλλά αντανακλά κοινωνικά προβλήματα. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι ρόλων μπαίνοντας διαδοχικά στη θέση του θύτη και του θύματος. Στη συνέχεια εξέφρασαν τα συναισθήματά τους, συζήτησαν για τις αιτίες που οδηγούν κάποιο μαθητή στην άσκηση  λεκτικής, σωματικής ή ψυχολογικής βίας  σε κάποιον συμμαθητή του, καθώς και για τους λόγους που τις περισσότερες φορές τα παιδιά θύματα δεν αντιδρούν. Τέλος, με χρώματα, σχέδια και λέξεις έφτιαξαν τις δικές τους ασπίδες και  αποτύπωσαν σε αυτές πρόσωπα, δεξιότητες και συμπεριφορές  που τους προστατεύουν από κάθε μορφής επιθετική συμπεριφορά.

Το δημοκρατικό σχολείο και η δημοκρατική κοινωνία που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και προωθεί την αλληλοκατανόηση στις διαπροσωπικές σχέσεις και την ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή βίας και εκφοβισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *