Μουσικό Σχολείο Άρτας: Τιμή και μνήμη στην Εβραϊκή κοινότητα της Άρτας

24 Μαρτίου 1944: Η σύλληψη των 352 Εβραίων της Άρτας και η τραγική πορεία τους από τη γενέτειρά τους στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου.

24 Μαρτίου 2018: Η Άρτα τιμά και κρατά άσβεστη τη μνήμη. Μαθητές της β’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, τραγουδάν το «Άσμα Ασμάτων» («Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου») από το έργο «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλη, το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς», στην έναρξη της  εκδήλωσης του Δήμου Αρταίων, για την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της Άρτας.

Μακάρι αυτή η ημέρα μνήμης να αποτελέσει αφετηρία για γνώση και ερέθισμα για προβληματισμό. Γιατί όπως μας είχε προειδοποιήσει ο Ιάκωβος Καμπανέλης, που είχε εκτοπιστεί στο στρατόπεδο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας:

«O ναζισμός επέζησε. Κυρίως γιατί αιώνιες κοινωνικές  πληγές αφέθηκαν αθεράπευτες. Και μένουν ακόμα. Ο ουσιαστικός κίνδυνος τώρα δεν είναι η εμφάνιση ενός νέου Χίτλερ και η σπορά ενός άλλου μεγάλου πολέμου. Ο κίνδυνος είναι η αδιαφορία για τα αίτια που αναγεννούν τον ναζισμό και εν συνεχεία η απάθεια και η ανοχή για ένα φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί σε μαζική διανοητική μόλυνση. Οι μεγάλοι πόλεμοι δεν αρχίζουν στα πεδία των μαχών, ούτε οι ολέθριες πολιτικές ιδεολογίες ξεκινούν από μαζικές συγκεντρώσεις, σε πλατείες. Αρχίζουν ανύποπτα στους χώρους της καθημερινής μας ζωής, ξεκινούν ακόμη και μέσα απ’ το ίδιο μας το σπίτι. Εκεί φωλιάζουν όλα. Γι’ αυτό μόνο με την πίστη σε μια καθημερινή ζωή, που να μας χωράει όλους, απροκατάληπτη και δίκαιη προς όλους μπορούμε έστω και καθυστερημένα να πετύχουμε αυτό που τόσο προσδοκούσαμε τον Μάιο του 1945: ένα πραγματικό ποτέ πια».

Ανέκδοτο  κείμενο από το αρχείο του Ιάκωβου Καμπανέλη, γραμμένο (μάλλον) το 1993, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, στην εφημερίδα η “Αυγή της Κυριακής”.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές που συμμετείχαν, για τη σοβαρότητα ,τη σεμνότητα και το ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης που δημιούργησαν στο κοινό.

Ευχαριστούμε τις εκπαιδευτικούς κα Ειρήνη Κέντρου και κα Θάλεια Δημοθεοδώρου  για τη διδασκαλία.

Συμμετείχαν:

Γωγώ Μιλτιάδους – B΄Γυμνασίου – τραγούδι

Αθηνά Λύκα – B΄Γυμνασίου – τραγούδι

Σοφία Κοτσαρίνη – Α΄ Λυκείου – πιάνο

Φιλύρα Φίλιππα – Β΄Γυμνασίου – χορωδία – απαγγελία

Σωτηρία Τσάμη – Β΄Γυμνασίου – χορωδία

Παρασκευή Κολοβάτσιου – Β΄Γυμνασίου – χορωδία

Ορέστης Σιαπάτης- Β΄Γυμνασίου – χορωδία

Δέσποινα Σκούρα- Β΄Γυμνασίου – χορωδία

Λυδία Καλανδάρογλου – Β΄Γυμνασίου – χορωδία

Ανδρέας Τσαμπάκης – Β΄Γυμνασίου – χορωδία

Αθανασία Πέταλη – Β΄Γυμνασίου – χορωδία

 

Η Διευθύντρια

Ανθούλα Ζιώρη

Δείτε εδώ το βίντεο της συμμετοχής του Μουσικού Σχολείου Άρτας:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *