17 Νοέμβρη 2017, 44 χρόνια μετά

Σήμερα,  το Πολυτεχνείο μπορεί να λειτουργήσει και πάλι ως καταλύτης για τις διεκδικήσεις του σήμερα. Δε δεχόμαστε σε καμιά περίπτωση πως ο πόλεμος, η φτώχεια, η ανεργία, η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η εμπορευματοποιημένη κοινωνία αποτελούν «μονόδρομο» για την ανθρωπότητα. Δεν επιτρέπουμε να αποφασίζουν κάποιοι άλλοι «για μας χωρίς εμάς».

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μπορεί να λειτουργήσει σήμερα ως πρότυπο του ασυμβίβαστου αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης, για το δικαίωμα στην εργασία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον.

Για ένα άλλο σχολείο, που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες και θα εξοπλίζει τους νέους με ψυχικά και διανοητικά εφόδια και δεξιότητες, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν την πραγματικότητα όχι για να υποτάσσονται σε αυτή, αλλά για να την ερμηνεύουν πολύπλευρα και να αγωνίζονται να την αλλάξουν.

Τα σύμβολα εξάλλου στις μέρες μας, όπου κυριαρχεί η απομυθοποίηση κάθε είδους, έχουν θέση…    Αρκεί να μορφοποιούνται στη δυναμική των νέων καιρών.

IMG_7251 IMG_7250

Και τώρα είναι αναγκαία η ενεργός δράση για τη λύση των σημερινών αδιεξόδων, για την αντεπίθεση σ΄ έναν κόσμο που  συρρικνώνει τις επιλογές καλύτερης ζωής σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του. Η πραγματική δοκιμασία της διάρκειας και της επικαιρότητας του Πολυτεχνείου, η μόνη διάσταση στην οποία αποκτά νόημα το σύνθημα «Το πολυτεχνείο ζει», βρίσκεται στην ενεργό διαφύλαξη των ευαισθησιών που διαμόρφωσε για το ήθος της πολιτικής δράσης και τη στάση ζωής που πρέπει να τη συνοδεύει.

Οι αγώνες συνεχίζονται!

πρόγραμμα 17 νοεμβρη_001 πρόγραμμα 17 νοεμβρη_002

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο του αφιερώματος όπως το μετέδωσε ο Art Tv:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *