Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου στο 2ο Χατζιδάκειο Φεστιβάλ

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας από το Σάββατο 2 Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 5 Μαΐου 2015 πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ξάνθη, συμμετέχοντας για δεύτερη χρονιά φέτος στις εργασίες του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στο Μάνο Χατζιδάκι με τίτλο: «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων». Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από  το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και απευθυνόταν σε όλα τα μουσικά σχολεία της χώρας. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 20 Μουσικά Σχολεία από την Ελλάδα και δύο του εξωτερικού, ένα από την Κωνσταντινούπολη και ένα από τη Βουλγαρία.

_2_pdf

Το Σάββατο το βράδυ οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν την τελετή έναρξης του φεστιβάλ που περιλάμβανε ένα μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι και συμμετείχαν με το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Μια φορά κι έναν καιρό» σε ποίηση Νίκου Γκάτσου κερδίζοντας το  θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Στο πρόγραμμα συμμετείχε ο Βασίλης Γισδάκης, ένας από τους τελευταίους τραγουδιστές που συνεργάστηκαν με τον Μάνο Χατζιδάκι και η Σαββίνα Γιαννάτου. Την Κυριακή το πρωί τα σύνολα του σχολείου μας που συμμετείχαν στο φεστιβάλ έκαναν την τελική τους πρόβα στους χώρους του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και το ίδιο βράδυ παρουσίασαν τη δουλειά τους στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το Μουσικό Σχολείο Άρτας, διαθέτοντας την πολυπληθέστερη αποστολή, παρουσίασε τέσσερα διαφορετικά μουσικά σύνολα με τη δική του θεματική και το δικό του είδος μουσικής το καθένα, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές από τα άλλα ομοειδή σχολεία.

Παράλληλα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν τις εργασίες του φεστιβάλ που περιλάμβαναν  σημαντικές διαλέξεις αλλά και τη δημιουργία ενός μουσικού συνόλου αποτελούμενου από τους μαθητές όλων των μουσικών σχολείων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Σκοπός του μουσικού συνόλου ήταν να προετοιμάσει τρία έργα του Μάνου Χατζιδάκι και να τα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τα έργα που ετοιμάστηκαν ήταν: «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης»,  «Ποτέ την Κυριακή» και «Μια πόλη μαγική». Την ενορχήστρωση των κομματιών αλλά και την γενική ευθύνη για την ετοιμασία και την παρουσίαση του συνόλου, είχε ο συνθέτης και μαέστρος κ. Νίκος Κυπουργός. Έτσι συγκροτήθηκε ένα μουσικό σύνολο περίπου 800 μαθητών από διαφορετικά σχολεία και μέρη της Ελλάδας, που μελέτησε και ετοίμασε τα συγκεκριμένα έργα του Μάνου Χατζιδάκι και τα απέδωσε με εξαιρετική ποιότητα, σε πολύ μικρό μάλιστα χρονικό διάστημα, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του κ. Νίκου Κυπουργού.

Μέσα από αυτή την εξαιρετικά πολύτιμη εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές μας έζησαν μια μοναδική εμπειρία καθώς αποτέλεσαν μέρος ενός τόσο μεγάλου μουσικού συνόλου με συμμαθητές τους από όλη την Ελλάδα, με τους οποίους αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις, και επιπλέον γιατί συνεργάστηκαν με ένα πολύ σημαντικό δημιουργό εφαρμόζοντας όλες τις μουσικές τους γνώσεις σε πρακτικό επίπεδο, βιώνοντας σε κανονικές συνθήκες τη διαδικασία προετοιμασίας και παρουσίασης ενός έργου. Σε ένα δεύτερο επίπεδο η συνάντηση αυτή αποτέλεσε τη συνέχεια της συνεργασίας αυτών των ομοειδών σχολείων που είχε ξεκινήσει πέρσι, αλλά και ένα πολύ καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των 43 μουσικών σχολείων της χώρας που θα μπορούσε να αποφέρει εξαιρετικά πολύτιμα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά οφέλη σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.

Η κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί και συγχαίρει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο φεστιβάλ εκπροσωπώντας αντάξια το σχολείο αλλά και την περιοχή μας σε ένα σημαντικό θεσμό για όλα τα ομοειδή σχολεία της επικράτειας.

 

Δείτε το αναλυτικό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_του 2ο Χατζιδάκειου φεστιβάλ.

Η διευθύντρια

Ανθούλα Ζιώρη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *