Εντυπώσεις από την εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών του Μουσικού Σχολείου στη Γερμανία

Την εβδομάδα 31/01/2015 ως 8/02/2015  πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο σχολείο IGS – Schulcampus Rheinzabern της γερμανικής πόλης Rheinzabern. Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning με τίτλο „Schüleraustausch: Wir – Schüler aus Deutschland, Griechenland und Schweden lernen uns kennen“ – “Ανταλλαγή μαθητών: Εμείς – μαθητές από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Σουηδία γνωριζόμαστε καλύτερα”, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας του σχολείου μας, κυρία Κλαίρη Σιακαγιάννη.

Στην εκδρομή συμμετείχαν έξι μαθητές της Α΄ τάξης του Λυκείου και δυο καθηγήτριες (Κλαίρη Σιακαγιάννη και Ευτυχία Βασιλείου). Τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγήτριες φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες Γερμανών μαθητών και καθηγητών αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, οι μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματα του γερμανικού σχολείου και συμμετείχαν στις καθημερινές δραστηριότητες των οικογενειών που τους φιλοξενούσαν, οι οποίες είχαν οργανώσει, κατά περίπτωση, εκδρομές και δραστηριότητες για τους φιλοξενούμενούς τους.

IMGP7526

Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος και ταυτόχρονα με την ελληνική ομάδα, επισκέφθηκαν το ίδιο σχολείο καθηγητές από τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Βουλγαρία.

Την Τετάρτη 4/2 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Στρασβούργο, όπου οι Έλληνες και Γερμανοί μαθητές, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι καθηγητές, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εκδρομές.

Η επίσκεψη στη Γερμανία  αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία για τους μαθητές και των δύο σχολείων ώστε να γνωριστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις, να αναπτύξουν φιλίες αλλά και να ξεπεράσουν προκαταλήψεις που πιθανόν υπάρχουν ανάμεσα στους δύο λαούς. Τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγήτριες επέστρεψαν με πλούσιες εμπειρίες και μετέφεραν το κλίμα και τα μηνύματα της επίσκεψης στους συμμαθητές και συναδέλφους τους.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

Κλαίρη Σιακαγιάννη

Ευτυχία Βασιλείου

Απόψεις μαθητών για την εκδρομή

Το Σάββατο στις 31 Ιανουαρίου πήγαμε εκδρομή με το σχολείο στην Γερμανία, στο Ράιντζαμπερν. Η παραμονή μας εκεί διήρκησε επτά ημέρες τις οποίες περάσαμε με άλλα συνομήλικα με εμάς παιδιά από την Γερμανία τα οποία και μας φιλοξένησαν. Στα πλαίσια της εκδρομής ήταν και η παρακολούθηση των μαθημάτων που γίνονται σε όλα τα γερμανικά σχολεία. Το εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι εν μέρη διαφορετικό από το δικό μας αφού εκεί δεν έχουν σχεδόν καθόλου διάβασμα μετά το σχολείο και δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Επιπλέον το μάθημα γίνεται με διαδραστικό πίνακα και οι εργασίες έχουν την μορφή project.Δεν είναι όμως μόνο η εκπαίδευση τους που διαφέρει από εμάς. Υπάρχουν πολλές διαφορές στον πολιτισμό, στις συνήθειες και στην κουλτούρα. Η αλήθεια είναι πως  η περιοχή που κατοικούσαμε δεν διέθετε πολλά πράγματα να επισκεφθούμε και έτσι μετακινούμασταν με το τραίνο (σύνηθες μέσο μεταφοράς στην Γερμανία ) σε γειτονικές πόλεις όπως το Σπέιερ και το Κάρλσρουε. Την Τετάρτη επισκεφθήκαμε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Στρασβούργο όπου ενημερωθήκαμε για το πως λειτουργεί καθώς και για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Έπειτα είδαμε την πόλη του Στρασβούργου και επισκεφθήκαμε τον καθεδρικό ναό. Οι μέρες έπειτα κύλησαν γρήγορα και έτσι επιστρέψαμε. Περάσαμε  υπέροχα στην Γερμανία αφού ήταν κάτι καινούργιο και ιδιαίτερο να γνωρίζεις νέο κόσμο και να έρχεσαι σε επαφή με τις συνήθειες, την καθημερινότητα και γενικά ολόκληρο τον πολιτισμό τους.

 

Οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου

Βάγια Κοντού και Λαμπρινή Βάσιου

Αφήστε μια απάντηση