Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο Χατζιδάκειο Φεστιβάλ στην Ξάνθη

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας από την Δευτέρα 28 Απριλίου μέχρι την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ξάνθη, συμμετέχοντας στις εργασίες ενός φεστιβάλ αφιερωμένου στον Μάνο Χατζιδάκι με τίτλο: ‘Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων’. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και απευθυνόταν σε όλα τα μουσικά σχολεία της χώρας.
Τη Δευτέρα το βράδυ οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν την τελετή έναρξης του φεστιβάλ που περιλάμβανε ένα μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Το πρόγραμμα ετοίμασαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης με φιλοξενούμενο τον Βασίλη Γισδάκη, έναν από τους τελευταίους τραγουδιστές που συνεργάστηκαν με τον Μάνο Χατζιδάκι. Την Τρίτη το πρωί το σχολείο μας παρουσίασε ένα μουσικό πρόγραμμα περίπου μιας ώρας στην πλατεία Μητροπόλεως, στην περιοχή της παλιάς πόλης της Ξάνθης, με θέμα το έργο κάποιων μεγάλων Ελλήνων συνθετών του β΄ μισού του 20ου αιώνα. Παράλληλα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν τις εργασίες του φεστιβάλ που περιλάμβαναν κάποιες σημαντικές διαλέξεις αλλά και τη δημιουργία ενός μουσικού συνόλου αποτελούμενου από όλους τους μαθητές των μουσικών σχολείων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Σκοπός του μουσικού συνόλου ήταν να προετοιμάσει τέσσερα έργα του Μάνου Χατζιδάκι και να τα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τα έργα που ετοιμάστηκαν ήταν: ‘Τα παιδιά κάτω στον κάμπο’, ‘Μητέρα κι αδερφή’, ‘Το βαλς των χαμένων ονείρων’ και ‘Μια πόλη μαγική’. Την ενορχήστρωση των κομματιών αλλά και την γενική ευθύνη για την ετοιμασία και την παρουσίαση του συνόλου, είχε ο συνθέτης και μαέστρος κ. Νίκος Κυπουργός. Έτσι συγκροτήθηκε για πρώτη φορά στην 25άχρονη ιστορία των θεσμού των Μουσικών Σχολείων ένα μουσικό σύνολο περίπου 500 μαθητών από διαφορετικά σχολεία και μέρη της Ελλάδας, που μελέτησε και ετοίμασε τα συγκεκριμένα έργα του Μάνου Χατζιδάκι και τα απέδωσε με εξαιρετική ποιότητα, σε πολύ μικρό μάλιστα χρονικό διάστημα, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του κ. Νίκου Κυπουργού.
Μέσα από αυτή την εξαιρετικά πολύτιμη εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές μας έζησαν μια μοναδική εμπειρία αφενός γιατί αποτέλεσαν μέρος ενός τόσο μεγάλου μουσικού συνόλου με συμμαθητές τους από όλη την Ελλάδα, με τους οποίους αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις, και αφετέρου γιατί συνεργάστηκαν με ένα πολύ σημαντικό δημιουργό εφαρμόζοντας όλες τις μουσικές τους γνώσεις σε πρακτικό επίπεδο, βιώνοντας σε κανονικές συνθήκες τη διαδικασία προετοιμασίας και παρουσίασης ενός έργου. Σε ένα δεύτερο επίπεδο η συνάντηση αυτή αποτέλεσε ένα πρώτο αλλά πολύ καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των 42 μουσικών σχολείων της χώρας που θα μπορούσε να αποφέρει εξαιρετικά πολύτιμα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά οφέλη σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.
Η κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί και συγχαίρει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο φεστιβάλ εκπροσωπώντας αντάξια το σχολείο αλλά και την περιοχή μας σε ένα σημαντικό θεσμό για όλα τα ομοειδή σχολεία της επικράτειας.

Η διευθύντρια
Ανθούλα Ζιώρη

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο Χατζιδάκειο Φεστιβάλ στην Ξάνθη”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *