Εκπαιδευτική επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο ΚΠΕ Αράχθου

Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Αράχθου στην Κόπραινα, την Τετάρτη στις 26 Φεβρουαρίου του 2014.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ‘ Ο φάρος της Κόπραινας, στολίδι του Αμβρακικού’, ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα μονοήμερα προγράμματα του κέντρου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια ιδιαίτερα χρήσιμη και κατατοπιστική ενημέρωση από τους υπεύθυνους του κέντρου για την ιστορία, τη λειτουργία και τους σκοπούς του περιβαλλοντικού κέντρου Αράχθου, τη θέση του κέντρου στην Κόπραινα και την ιστορία της περιοχής και  συνεχίστηκε με κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σχεδιασμένες για παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας και του αντίστοιχου εκπαιδευτικού επιπέδου. Στη συνέχεια στα παιδιά προσφέρθηκε πρόγευμα και νερό, και αφού χωρίστηκαν σε δυο ομάδες κατευθύνθηκαν προς το φάρο. Εκεί ξεναγήθηκαν, έμαθαν για τη λειτουργία των φάρων και την ιστορία τους, και παρατήρησαν κάποια προστατευόμενα είδη πουλιών στον Αμβρακικό κόλπο.

Στην επιστροφή στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΚΠΕ έλαβαν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες και πρωτότυπα παιχνίδια και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Μουσείο Αλιείας.

Μόλις ολοκληρώθηκε ο κύκλος των σχεδιασμένων δραστηριοτήτων σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου ζήτησαν από τους υπεύθυνους του κέντρου να χρησιμοποιήσουν έναν χώρο του Μουσείου Αλιείας για να πραγματοποιήσουν μια μικρή πρόβα στο πλαίσιο του μαθήματος των μουσικών συνόλων.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για τους υπεύθυνους του κέντρου, που απόλαυσαν την πρόβα των παιδιών και αναπόλησαν τη συναυλία που είχε πραγματοποιήσει το Μουσικό Σχολείο Άρτας στον προαύλιο χώρο των μουσείων το Μάη του 2012 με θέμα ‘ Μια μουσική… μια θάλασσα’, σε συνεργασία με το κέντρο και το Δήμο Νικολάου Σκουφά. Με αυτή την ευκαιρία συζητήθηκε και μια νέα συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Άρτας με το ΚΠΕ Αράχθου πάνω σε ένα περιβαλλοντικό θέμα.

Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Αράχθου για τη φιλοξενία και τη άψογη από κάθε άποψη συνεργασία. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τον υπεύθυνο του ΚΠΕ κο Μπέλλο Δημήτριο, την αναπληρώτρια υπεύθυνη κα Ίσαρη Ασπασία, καθώς και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας κα Αντωνοπούλου Ευανθία, κα Χρήστου Κωνσταντίνα και κ. Σινάκο Πέτρο και ελπίζουμε να δημιουργηθούν σύντομα οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη μιας κοινής δράσης.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές μας, που μέσα από ένα άριστα σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Αράχθου, ήρθαν σε βιωματική επαφή με περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής που ζουν, περνώντας παράλληλα μια ευχάριστη μέρα μέσα σε ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό τοπίο.

 

   Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του προγράμματος

Παναγιώτης Γιαννούτσος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *