Διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Σφακιωτών Λευκάδας, 20.-21.02.14

Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας πραγματοποίησαν διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στα πλαίσια προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Σφακιωτών Λευκάδας την Πέμπτη και Παρασκευή 20 και 21 Φεβρουαρίου.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν το ευχάριστο διήμερο πρόγραμμα στο ΚΠΕ Σφακιωτών με επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο Λευκάδας που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας.

Την Πέμπτη το μεσημέρι λοιπόν, επισκέφθηκαν το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας και αφού περιηγήθηκαν στους φιλόξενους και λειτουργικούς χώρους του παρακολούθησαν το μάθημα των μουσικών συνόλων, τις δύο τελευταίες ώρες του προγράμματος. Ήταν μοναδική εμπειρία η επαφή με μουσικά σύνολα που σχετίζονται με τη μουσική παράδοση της περιοχής, όπως η «Μαντολινάτα» και η «Μπαντίνα».

Στη συνέχεια της ημέρας από τις 15:30 και μετά, στο αμφιθέατρο του ΚΠΕ Σφακιωτών, ενημερώθηκαν για την περιοχή, τις δραστηριότητες του Κέντρου και το πρόγραμμα «Η φύση ορίζει ο άνθρωπος παρεμβαίνει» στο οποίο συμμετείχαν.

Μέσα από πρωτότυπα παιχνίδια, οι μαθητές έμαθαν για την αειφορία, για τον πολιτισμικό τουρισμό, και προετοιμάστηκαν, με κατάλληλο υλικό που επεξεργάστηκαν και παρουσίασαν ομαδικά, για την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο στον οικισμό Κάβαλο που έγινε το απόγευμα της ίδιας μέρας. Οι μαθητές εξερεύνησαν και παρουσίασαν οι ίδιοι, πάλι μέσα από πρωτότυπα παιχνίδια ανακάλυψης, τα εκθέματα του μουσείου που είναι οργανωμένα ανά επάγγελμα.

Το βράδυ έζησαν τον αποκριάτικο ρυθμό της Τσικνοπέμπτης στην πλατεία της Λευκάδας ενώ την Παρασκευή το πρωί συνέχισαν τις εργασίες του προγράμματος στο  ΚΠΕ Σφακιωτών. Ακόμα πιο ευχάριστη αποδείχθηκε αυτή η μέρα αφού με σύμμαχο τον καλό καιρό περπάτησαν ένα τρίωρο περίπου, με συνεχείς στάσεις και αναφορές στη βιοποικιλότητα, στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και στα διατηρητέα κτήρια της περιοχής.

Με την επιστροφή στο ΚΠΕ Σφακιωτών και την αξιολόγηση όλης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το πρόγραμμα έκλεισαν οι μαθητές μας με μικρό μουσικό αφιέρωμα που είχαν προετοιμάσει για την περίσταση και το αφιέρωσαν στην ομάδα εκπαιδευτικών του κέντρου, τον κ. Σταύρο Καλογερή, τον κ. Παναγιώτη Προδρομίτη, τον κ. Διονύσιο Ροντογιάννη, τον κ. Δημήτρη Βρέκο και την κ. Αγγελική Σούνδια, για τις δύο μέρες που μας φιλοξένησαν με ευχάριστη διάθεση, μεράκι και χαμόγελο, και στους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σφακιωτών Λευκάδας και στους δασκάλους τους που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τραγούδησαν μαζί με του μαθητές μας στο κλείσιμο του προγράμματος.

Ήταν πραγματικά ένα ξεχωριστό διήμερο στο όμορφο νησί της Λευκάδας και ένα πρόγραμμα πολύ ενδιαφέρον, με βιωματικό χαρακτήρα, σχεδιασμένο με σαφή εκπαιδευτικά κριτήρια, που οι μαθητές παρακολούθησαν με ευχάριστη διάθεση.

 

Η Διευθύντρια 

Ανθούλα Ζιώρη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *