Διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή του Λυκείου στην περιοχή του Γεφυριού της Πλάκας

Την  Πέμπτη 12-12-2013 το Μουσικό Λύκειο Άρτας πραγματοποίησε διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην περιοχή του Γεφυριού της Πλάκας. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος του μαθήματος ”Ερευνητική εργασία (project)”  που περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου, συνδυάζοντας δύο ξεχωριστά θέματα που υλοποιούνται φέτος στο σχολείο μας.

Η πρώτη ερευνητική εργασία έχει τίτλο « Οι εκδρομές; Δική μας υπόθεση!!! » και έχει ως κύριο σκοπό να αντιληφθούν οι μαθητές ότι οι εκδρομές και οι περίπατοι είναι σχολικές δράσεις που πρέπει να έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι μαθητές λοιπόν μέσα από αυτή την ερευνητική εργασία καλούνται να ερευνήσουν όχι μόνο τι επιθυμούν οι ίδιοι, αλλά και  τι προβλέπεται από το σχολικό κανονισμό, τι μπορεί να εγκριθεί από το σύλλογο διδασκόντων και ασφαλώς τι θα έβρισκε σύμφωνους τους γονείς και κηδεμόνες πάνω στο θέμα των εκδρομών και των περιπάτων. Επιδιώκεται λοιπόν η αλλαγή οπτικής γωνίας των μαθητών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με την παράλληλη δημιουργία μιας πρότασης για ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων διαφόρων τύπων που θα συνδυάζονται με τις σχολικές εκδρομές και τους περιπάτους. Σύμφωνα με τα παραπάνω η εκπαιδευτική εκδρομή που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τα ίδια τα παιδιά με την βοήθεια του υπεύθυνου εκπαιδευτικού, αποτελεί το προϊόν του μαθήματος για την περίοδο του Α’ τετραμήνου.

Η δεύτερη ερευνητική εργασία που υλοποιείται στο Λύκειο, μέρος της οποίας αποτελούσε επίσης  η συγκεκριμένη δράση, έχει τίτλο: « Ένας τουριστικός οδηγός για την Άρτα » και έχει ως σκοπό να αντιληφθούν οι μαθητές την ομορφιά και την αξία της περιοχής που ζουν. Οι μαθητές καλούνται όχι μόνο να ανακαλύψουν ποια είναι τα δυνατά σημεία του τόπου τους, αλλά και πώς μπορούν να τα παρουσιάσουν σε συμπατριώτες τους αλλά και σε ξένους. Το τελικό προϊόν που θα παραχθεί από αυτή την εργασία και θα είναι ένας τουριστικός οδηγός της περιοχής, θα χρησιμοποιηθεί στο πρόγραμμα Comenius, ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί τον Μάιο με την επίσκεψη όλων των σχολείων, που συμμετέχουν, στην Άρτα. Οι μαθητές λοιπόν καλούνται να παρουσιάσουν με τον τουριστικό οδηγό που θα δημιουργήσουν, τον τόπο τους στους συμμαθητές τους από τα άλλα σχολεία της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα παραπάνω η εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποιήθηκε αποτελεί μέρος σειράς επισκέψεων των μαθητών στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό τη συλλογή στοιχείων για την κατάρτιση του συγκεκριμένου τουριστικού οδηγού.

Συνδυάζοντας λοιπόν τις δύο ερευνητικές εργασίες τους, οι μαθητές του Μουσικού Λυκείου Άρτας αναχώρησαν την Πέμπτη το πρωί από το σχολείο μας με προορισμό την περιοχή του Γεφυριού της Πλάκας. Αρχικά έκαναν πεζοπορία περίπου τριών ωρών από το Μοναστήρι της Γέννησης της Θεοτόκου μέχρι το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου, στο μονοπάτι Πριτσαλιάς, γνωρίζοντας από κοντά τη φύση της περιοχής, γευμάτισαν στον ξενώνα και αφού ξεκουράστηκαν εξασκήθηκαν στην εκπαιδευτική αναρρίχηση σε πίστα ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη για την πρώτη επαφή των παιδιών με το σπορ αυτό. Στη συνέχεια μαγείρεψαν οι ίδιοι το βραδινό τους, έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν μπροστά στο τζάκι. Την Παρασκευή το πρωί παρακολούθησαν μαθήματα τοξοβολίας και αναχώρησαν με προορισμό και πάλι το σχολείο.  Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι όλες οι δραστηριότητες στη φύση πραγματοποιήθηκαν με όλες τις συνθήκες ασφαλείας υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση έμπειρων και πιστοποιημένων για το σκοπό αυτό οδηγών, συνοδών και  εκπαιδευτών.

Οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την νέα τους εμπειρία γιατί ήταν μια εκδρομή διαφορετική από τις άλλες και το σημαντικότερο γιατί ήταν μια εκδρομή που είχαν σχεδιάσει μόνοι τους και είχαν ενεργό ρόλο σε όλα τα στάδια.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συγχαίρει τους μαθητές του Λυκείου για την άψογη διοργάνωση και υλοποίηση της εκπαιδευτικής τους εκδρομής και ελπίζει η δράση αυτή να αποτελέσει την αρχή για αντίστοιχες πρωτοβουλίες και από τις μικρότερες τάξεις του σχολείου.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός

Poupard Nathalie

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *