Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Οικοτροφείο ”Αίολος” στα Αμπέλια Αμμοτόπου Άρτας

Τη Δευτέρα στις 9-12-2013 το Μουσικό Σχολείο Άρτας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Οικοτροφείο ”Αίολος”, στα Αμπέλια Αμμοτόπου.  Η επίσκεψη αυτή είχε προγραμματιστεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία που έχει οριστεί στις 3 του Δεκέμβρη κάθε έτους.

Το Οικοτροφείο ”Αίολος” αποτελεί Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΜΨΚΑ) υψηλού βαθμού φροντίδας και όχι νοσηλείας, στο οποίο φιλοξενούνται για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη 15 άτομα με νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές με σκοπό τη διασφάλιση της παραμονής τους στην κοινότητα και τη συνέχιση της ζωής και της δράσης τους στην τοπική κοινωνία σε ένα όσο το δυνατό καλύτερο πλαίσιο ανεξάρτητης λειτουργίας και διαβίωσης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yπάγεται στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π. ) με έδρα τα Ιωάννινα που ιδρύθηκε το έτος 2003 με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και την πλήρη επανένταξή τους στην κοινότητα, μέσω της προαγωγής των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών συμφερόντων τους, την επαγγελματική εκπαίδευση και αποκατάσταση, την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και την εφαρμογή πρακτικών καταπολέμησης πάσης φύσεως διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού (πληροφορίες: http://www.epsep.gr/).   Ολόκληρη η δομή στην οποία ανήκει το οικοτροφείο ”Αίολος” αλλά και ο ξενώνας ενηλίκων ”Μελλισάνθια” που στεγάζεται σε κτήριο δίπλα στο παλιό Νοσοκομείο Άρτας υπάγονται και είναι μέρος του  Προγράμματος Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης “ΨΥΧΑΡΓΩΣ” το οποίο είναι ένα Εθνικό Σχέδιο για την αλλαγή του τρόπου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με μετάθεση του κέντρου βάρους από την παρεχόμενη ασυλικού τύπου περίθαλψη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, στην κοινοτική φροντίδα. Η παροχή υπηρεσιών σε άτομα με ψυχικές διαταραχές εντός της κοινότητας, χωρίς να τους απομακρύνει από το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον και με την ενεργή συμμετοχή της κοινότητας αποτελεί επιδιωκόμενο στόχο (πληροφορίες: http://www.psychargos.gov.gr/ ).

Οι μαθητές του Μουσικού Λυκείου Άρτας επισκέφτηκαν το οικοτροφείο, που λειτουργεί τα 8 τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, και μαζί με τους εκπαιδευτικούς που τους συνόδευαν παρουσίασαν ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα, στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τραγούδησαν κάλαντα, αντάλλαξαν ευχές, συνομίλησαν με τους ενοίκους και τους υπεύθυνους της δομής, ξεναγήθηκαν στο χώρο και πληροφορήθηκαν για τη λειτουργία και τους σκοπούς του οικοτροφείου, που είναι μοναδικό στην περιοχή μας και παράγει ένα δύσκολο και ιδιαίτερα σημαντικό έργο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πριν την επίσκεψη των παιδιών προηγήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση στο σχολείο με την υπεύθυνη της δομής κα Σόνια Παπαβασιλείου, όπου συζητήθηκαν και αναλύθηκαν οι στόχοι και η λογική του οικοτροφείου και όλων των δομών παρόμοιου τύπου στη Ελλάδα, σε μια εποικοδομητική και πολύτιμη εκπαιδευτικά συζήτηση – προετοιμασία για την επίσκεψη.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκε με τους υπεύθυνους της δομής η περίπτωση μιας περαιτέρω συνεργασίας του σχολείου με το οικοτροφείο, πάνω σε ορισμένες ιδέες για δράσεις που εξέφρασε η κα Σόνια Παπαβασιλείου και έθεσε σε διάλογο με τους μαθητές μας, δημιουργώντας έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το σχολείο.

Η διεύθυνση, ο σύλλογος διδασκόντων, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και ιδιαίτερα οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστούμε την υπεύθυνη της δομής κα Σόνια Παπαβασιλείου και τους εργαζόμενους σε αυτή για την ζεστή φιλοξενία και τους ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο και εξαιρετικής κοινωνικής αξίας έργο τους.

Τέλος ευχαριστούμε τους  ενοίκους του οικοτροφείου για την μοναδική εμπειρία που χάρισαν στους μαθητές μας και ειδικά για το ζεστό τους χαμόγελο.

Η διευθύντρια

Ανθούλα Ζιώρη

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *