To Glossomobil και το πρόγραμμα “Γερμανικά σε κίνηση” του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε στο μουσικό σχολείο!

Τετάρτη 6.11.13 και ώρα 8.30 το πρωί 

Στην αυλή του σχολείου μας κάνει την εμφάνιση του ένα περίεργο αυτοκίνητο! ¨Γερμανικά σε κίνηση¨ γράφει στη μπροστινή του μεριά ¨Glossomobil¨ στο πλάι.IMG_20131107_093614

 

Μας είχε πει η κυρία στο μάθημα των γερμανικών ότι θα μας επισκεφτεί το Glossomobil από το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε, είχαμε δει και τις αφίσες Γερμανικά σε κίνηση” κολλημένες σε διάφορα μέρη στο σχολείο μας, αλλά είχαμε μεγάλη περιέργεια και αγωνία: ποιοι θα έρθουν, τι θα κάνουμε, τι θα μας δείξουν, μιλάνε ελληνικά; 

Δυο κυρίες μας καλωσόρισαν στην τάξη που είχαν διαμορφώσει έτσι ώστε να καθόμαστε ανά τέσσερις και να μπορούμε να συνεργαστούμε. Μας συστήθηκαν – η κυρία Κάριν και η κυρία Λίτσα!

IMG_20131106_092249

 

Η τρίτη τάξη τους καλωσορίσαμε με το τραγούδι με το οποίο συμμετείχαν στο διαγωνισμό δημιουργικότητας  την περσινή χρονιά 

IMG_20131106_091432

Και το παιχνίδι άρχισε:

Ακούσαμε ένα τραγούδι και έπρεπε να προσέχουμε ακριβώς τα λόγια για να ακούσουμε 8 γερμανικές πόλεις!

IMG_20131106_123408

Δεν ήταν εύκολο αλλά τα καταφέραμε! Είπαμε τις πόλεις και ακούσαμε καινούριες πληροφορίες, για παράδειγμα πως στο Μόναχο βρίσκεται το περίφημο στάδιο Allianz Arena  και πως τα χάμπουργκερ έχουν πάρει το όνομα τους από την πόλη του Αμβούργου.

Έπειτα κάθε ομάδα έφτιαξε ένα πάζλ με το χάρτη της Γερμανίας και μάθαμε που βρίσκονται οι διάφορες πόλεις. Σε αυτό μας βοήθησε και ο μεγάλος χάρτης που κρεμόταν στον τοίχο αλλά και αυτός που ήταν στο θρανίο μας!

IMG_20131106_123845

 Στη  συνέχεια πήραμε διάφορα συννεφάκια με γερμανικές λέξεις και έπρεπε να ψάξουμε σε ποιο σημείο στο χάρτη ταιριάζουν. Και οι τρεις κυρίες μας βοηθούσαν να  βρούμε τα σημεία αυτά δίνοντας μας πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις    πόλεις, τα ήθη, τα έθιμα και τις διάφορες παραδόσεις της χώρας!

IMG_20131106_094620

 Μα πως πέρασε η ώρα τόσο γρήγορα!!! Το κουδούνι χτύπησε και η κυρία Κάριν μας λέει: “Γιατί λέγεται το πρόγραμμα – Γερμανικά σε κίνηση – άραγε; Μήπως ήρθε η ώρα να κινηθούμε;” Και ναι, κατεβήκαμε στην αυλή και παίξαμε με το πανί από αλεξίπτωτο και ήταν τόσο ωραία…  

IMG_20131106_133605IMG_20131106_115514

 

 

 

Το Glossomobil και το πρόγραμμα «Γερμανικά σε κίνηση» του γερμανικού ινστιτούτου Γκαίτε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας

Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013 – μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους μαθητές των γερμανικών του Μουσικού Σχολείου Άρτας. Δύο εκπρόσωποι του γερμανικού ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης, οι κυρίες Κάριν Βαβατζανίδη και Ευαγγελία Καραμανίδου καταφτάνουν στο σχολείο με το Glossomobil (Glosso – γλώσσα και mobil – κινητός), ένα αυτοκίνητο με έντονα χρώματα και σχέδια. Μαζί τους φέρνουν το πρόγραμμα «Γερμανικά σε κίνηση», που σημαίνει δυο ώρες μάθησης και διασκέδασης για τους μαθητές και των τριών τάξεων του γυμνασίου.

Από το Νοέμβριο του 2011 τα δυο οχήματα Glossomobil ταξιδεύουν σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και επισκέπτονται κεντρικά αλλά και απομακρυσμένα σχολεία. Το πρόγραμμα βασίζεται στη βιωματική μάθηση η οποία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο εκμάθησης ξένων γλωσσών μια και οι μαθητές δεν είναι πια παθητικοί αποδέκτες γνώσεων αλλά έχουν διαρκώς τη δυνατότητα να εξασκούν τη γλώσσα και να βλέπουν άμεσα τα οφέλη της μάθησης.

Βασικός στόχος του προγράμματος «Γερμανικά σε κίνηση» είναι να γίνει η γερμανική γλώσσα πιο προσιτή στους μαθητές. Μέσα από παιχνίδια, τραγούδια και κουίζ έχουν οι την ευκαιρία όχι μόνο να χρησιμοποιήσουν αυτά που έχουν μάθει στο μάθημα των γερμανικών αλλά και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους παίρνοντας μέσα από αυτό το διασκεδαστικό τρόπο πολλές πληροφορίες για τη χώρα, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της Γερμανίας αλλά και των άλλων γερμανόφωνων χωρών. Το ειδικά διαμορφωμένο υλικό που προσαρμόζεται ανάλογα με το γλωσσικό και ηλικιακό επίπεδο της τάξης κάνει την επαφή των μαθητών με τη γερμανική γλώσσα στην αυθεντική της μορφή μια ευχάριστη εμπειρία. Το ειδικευμένο και έμπειρο διδακτικό προσωπικό δημιουργεί μέσα σε λίγα λεπτά μια πολύ θετική ατμόσφαιρα στην τάξη με αποτέλεσμα ακόμη και μαθητές που είναι αρχικά διστακτικοί ή συνεσταλμένοι να συμμετέχουν ενεργά και να συνεργάζονται αρμονικά.

Οι μαθητές κάθε τάξης απασχολήθηκαν για δυο διδακτικές ώρες μέσα και έξω από την αίθουσα. Χάρτες, παζλ, οπτικοακουστικό υλικό, πολύχρωμα φυλλάδια και υλικό για μικροκατασκευές μεταφέρθηκαν από το Glossomobil στην τάξη και η διασκέδαση άρχισε! Οι μαθητές συνεργάστηκαν σε ομάδες λύνοντας κουίζ και ακονίζοντας την παρατηρητικότητα τους, τραγούδησαν με ενθουσιασμό και θέρμη και άκουσαν με προσοχή τις νέες πληροφορίες. Ακούγοντας τις χαρούμενες φωνές των παιδιών να απαντούν τις διάφορες ερωτήσεις και βλέποντας πρόσχαρα πρόσωπα γεμάτα περιέργεια και όρεξη αναρωτιέται κανείς γιατί δεν εφαρμόζεται η βιωματική μάθηση σε μεγαλύτερο βαθμό στα σχολεία μας. Αποκορύφωμα του προγράμματος αποτέλεσαν τα παιχνίδια στην αυλή με ένα ειδικό πανί από αλεξίπτωτο το οποίο ήταν το όχημα των μαθητών σε ένα φανταστικό ταξίδι στις πόλεις και τα αξιοθέατα της Γερμανίας.  Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα του γερμανικού ινστιτούτου και συγχαίρουμε τους μαθητές του σχολείου για την ενεργή και ενθουσιώδη συμμετοχή τους.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Κάριν Βαβατζανίδης διοργάνωσε και πραγματοποίησε το απόγευμα της ίδιας μέρας 3ωρη επιμόρφωση για όλους τους καθηγητές Γερμανικών της Άρτας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Glossomobil – Γερμανικά σε κίνηση http://www.goethe.de/ins/gr/lp/prj/dib/elindex.htm.

Η καθηγήτρια γερμανικών

Κλαίρη Σιακαγιάννη

Η Διευθύντρια

Ανθούλα Ζιώρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *