Μουσική παράσταση του Μουσικού Σχολείου Άρτας με τίτλο: «Να ΄μαν πουλί να πέταγα…» – Μουσικές της γειτονιάς μας

PROGRAMMA EXO PROGRAMMA ESO

 

DSC01813

 Το Σάββατο βράδυ, στις 15 του Ιούνη, το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσίασε στο θέατρο Κάστρου μουσική παράσταση με τίτλο:

«Να ΄μαν πουλί να πέταγα…»

Μουσικές της γειτονιάς μας.

 Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και σύμπραξη δύο μουσικών συνόλων του σχολείου, ενός οργανικού συνόλου και της πολυφωνικής χορωδίας ομοίων φωνών. Στην παράσταση ακούστηκαν τραγούδια και οργανικά κομμάτια από την Ελλάδα αλλά και από γειτονικές μας χώρες όπως η Ιταλία, η Αλβανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Συγκεκριμένα επιλέχθηκαν κομμάτια από τις μουσικές παραδόσεις περιοχών όπως η Κάτω Ιταλία, η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη, καθώς και κομμάτια σύγχρονων δημιουργών που εξυπηρετούσαν το σκοπό της παράστασης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα κείμενα που διαβάστηκαν επιλέχτηκαν από το έργο Ελλήνων αλλά και ξένων λογοτεχνών, διανθίζοντας την παράσταση, προσφέροντας παράλληλα σημαντική στήριξη στη διαχείριση, ανάπτυξη και παρουσίαση του θέματος.

SONY DSC ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ 15-6-2013 (2) ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ 15-6-2013 (13)

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η συγκεκριμένη παράσταση αποτέλεσε την τελική φάση και ολοκλήρωση μιας συνολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, που αναπτύχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που μας πέρασε, και είχε ως σκοπό την επαφή των μαθητών με μουσικές παραδόσεις χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με πολιτιστικά στοιχεία γειτονικών μας λαών σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, με κείμενα Ελλήνων αλλά και ξένων λογοτεχνών με θέμα τη διαφορετικότητα, επιδιώκοντας να επιτευχθεί η αναγνώριση και  κατανόηση των κοινών πολιτιστικών στοιχείων που ενώνουν τους λαούς της Μεσογείου, χρησιμοποιώντας ως βάση τις κοινές μας μουσικές ρίζες.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ 15-6-2013 (18) ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ 15-6-2013 (17) ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ 15-6-2013 (14)

 Έτσι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου το Σάββατο βράδυ, εκεί, στον τόπο που πρώτοι ήρθαν να κατοικήσουν άνθρωποι ζυμωμένοι με την αρμύρα της Μεσογείου, μας ταξίδεψαν με τη δύναμη της μουσικής στις αρμονικές γειτονιές μας, σε χώρες, όπου η ίδια θάλασσα συγγενεύει ανθρώπους και μουσική. Μας μετέφεραν σ’ ένα νοερό ταξίδι, με πλοηγό τα συναισθήματα και το όνειρο, από τη χώρα μας στην Κάτω Ιταλία, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία, στην Αλβανία. Απέδειξαν για ακόμη μια φορά πως η τέχνη δεν ορίζεται, ούτε περιορίζεται γεωγραφικά και χρονικά, επειδή είναι ανοιχτή κι ελεύθερη σαν την ψυχή και τη φαντασία του καλλιτέχνη.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ 15-6-2013 (19)

Η μουσική καταδεικνύεται ως η κοινή γλώσσα των λαών της Μεσογείου, καθώς γίνεται το μέσο για να εκφράσουν τη χαρά τους, τους πόθους τους, τους καημούς τους, τον πόνο τους. Αποκαλύπτει την ανθρώπινη ευαισθησία, διαλύει τα στερεότυπα του «απέναντι», του ξένου και φέρνει στην επιφάνεια αισθήματα αλληλεγγύης και αδελφοσύνης, αφού κοινή είναι η μοίρα των ανθρώπων. Ξορκίζει έτσι την παραλυτική επίδραση του φόβου και της αποξένωσης και γίνεται το σημείο αναφοράς όλων αυτών των πολιτισμών που βρίσκονται σε τόσο μικρή γεωγραφία.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας ευχαριστεί και συγχαίρει τους μαθητές που έλαβαν μέρος στην παράσταση, οι οποίοι με κέφι και μεράκι θυσίασαν τον ελεύθερό τους χρόνο ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που είχε η προετοιμασία της συγκεκριμένης παράστασης, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που συνεργάστηκαν για την υλοποίησή της, τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών για την αμέριστη συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη που δείχνουν σε κάθε παρόμοια δράση του σχολείου, το Μ/Φ Σύλλογο ”Σκουφάς” και ειδικά την κα Αγγελική Κολιού και τον κο Νίκο Παπαδημητρίου για την παραχώρηση της αίθουσας για τις απαραίτητες πρόβες, τον Δήμο Αρταίων για την υλική υποστήριξη, τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, για την στήριξη και την προβολή και όλους τους συμπολίτες μας που στήριξαν με την παρουσία τους και το θερμό τους χειροκρότημα την προσπάθεια των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Άρτας να απευθύνουν σε όλους μας ένα κάλεσμα:

« Έλα να ταξιδέψουμε μαζί και έχω καράβι τα τραγούδια μου!»

Ανθούλα Ζιώρη, ΠΕ02, Διευθύντρια Μουσικού Σχολείου Άρτας

DSC01771

Ο Δήμαρχος Αρταίων, κ. Ιωάννης Παπαλέξης απευθύνει χαιρετισμό

DSC01774 Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας, κ. Ράπτης Νικόλαος, απευθύνει χαιρετισμό

DSC01776

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Άρτας, κ. Καρασεϊτανίδης Βασίλειος, απευθύνει χαιρετισμόDSC01781

Η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Άρτας, κα Ζιώρη Ανθούλα, ανοίγει την εκδήλωση

Βίντεο από τη συναυλία μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=FoUA5lBysE4&feature=youtu.be

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *