Παραμυθένιοι Κόσμοι – μια έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας

Για δυο βδομάδες μέσα στο Νοέμβριο οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να δουν και να συμμετάσχουν στην έκθεση «Παραμυθένιοι κόσμοι», που οργανώθηκε με τη βοήθεια του γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε. Πρόκειται για παραμύθια γνωστά σε όλους μας όπως Η κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι, Η Σταχτοπούτα, Η ωραία Κοιμωμένη και άλλα πολλά, τα οποία συνέλλεξαν και εξέδωσαν για πρώτη φορά οι αδερφοί Γκριμ το 1812. Το βιβλίο ονομάζεται «Παιδικά και οικογενειακά παραμύθια» και μέσα στο 2012 πολλές δραστηριότητες έλαβαν χώρα σε ολόκληρη τη γη για την επέτειο της πρώτης αυτής έκδοσης.

Η έκθεση αποτελείται από εννιά ειδικά διαμορφωμένες αφίσες στις οποίες απεικονίζονται γνωστά αλλά και μερικά άγνωστα παραμύθια οι οποίες προσκαλούν τους μαθητές να ανακαλύψουν τα βασικά στοιχεία των παραμυθιών καθώς και τις ομοιότητές τους με σύγχρονες ιστορίες.

Στόχος της έκθεσης δεν ήταν η απλή επίσκεψή της αλλά η ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και προσπάθησαν να λύσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται μια σειρά γρίφων στη γερμανική γλώσσα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε τόσο η παρατηρητικότητα όσο και η καλή συνεργασία μέσα στην ομάδα. Επίσης μέσα από το παιχνίδι ξέχασαν τους φόβους τους για τη ξένη γλώσσα, στηρίχθηκαν στις δυνάμεις τους και διασκέδασαν ανακαλύπτοντας και μαθαίνοντας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση και τους αδερφούς Γκριμ:

elindex.htm

el9794019.htm

el10366620v.htm

Κλαίρη Σιακαγιάννη, καθηγήτρια Γερμανικών

Στο μάθημα των Γερμανικών αρκετές φορές παίζουμε παιχνίδια με λέξεις σχετικές με το μάθημα.

Το καλύτερο όμως παιχνίδι που παίξαμε, ήταν αυτό με τα πλακάτ, στα οποία απεικονίζονταν διάφορα παραμύθια. Στόχος του παιχνιδιού είναι να απαντήσεις όσο πιο γρήγορα μπορείς στις ερωτήσεις. Πρόσεξε, ο χρόνος τρέχει! Χρειάζεται να είσαι παρατηρητικός και να μη σου ξεφεύγει τίποτα. Ο νικητής κερδίζει ένα κουτί με λαχταριστά μπισκότα.

Το παιχνίδι αυτό είναι γρήγορο, έχει ένταση, απαιτεί συγκέντρωση! Θέλω πολύ να ξαναπαίξω αυτό το παιχνίδι κι αν όχι αυτό, κάποιο παρόμοιο.

Ηλιάνα Τσεκούρα – Ευαγγελίδη, Β’2

Ο διαγωνισμός με τα παραμύθια που κάναμε πριν από λίγο καιρό ήταν απλά τέλειος! Εγώ προσωπικά έμαθα κάποια παραμύθια και ήρωες που δεν ήξερα, επίσης έμαθα καινούριες λέξεις και φράσεις στα γερμανικά. Το πιο ωραίο ήταν που εγώ και η ομάδα μου κερδίσαμε γιατί είχαμε καλή συνεννόηση ενώ αντιθέτως κάποιες ομάδες σε κάποιες στιγμές δεν ήξεραν που βρίσκονταν.

Στο τέλος το βραβείο για τη νικήτρια ομάδα ήταν ένα κουτί με πολλά νόστιμα γερμανικά κουλουράκια. Όμως μόνο και μόνο για την προσπάθεια των άλλων ομάδων τα μοιραστήκαμε όλοι μαζί.

Σοφία Κούβελα, Β’1


Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες στο μάθημα των γερμανικών, Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση