Συνέντευξη των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου, Γιώργου Παπαχατζάκη και Σπύρου Σιάννα, σχετικά με την επιτυχία τους σε διαγωνισμό Αστρονομίας

Ερώτηση: Πώς ενδιαφερθήκατε να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό της Αστρονομίας;

Απάντηση: Βασικά είδαμε το πόστερ στο γραφείο της Διευθύντριας, το οποίο έλεγε για το διαγωνισμό, και ο Γιώργος (Παπαχατζάκης) πρότεινε να λάβουμε μέρος. Το ενδιαφέρον βέβαια και η επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας προϋπήρχε.

Ερώτηση: Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την Αστρονομία;

Απάντηση: Η γενικότερη μαγεία αυτής της επιστήμης. Είναι ωραίο να ξέρεις τι γίνεται γύρω σου. Πολλοί άνθρωποι κοιτάζοντας τον ουρανό δεν καταλαβαίνουν τίποτα, ενώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ερώτηση: Ποια ήταν η δομή του διαγωνισμού;

Απάντηση: Ο διαγωνισμός, για τους μαθητές του Γυμνασίου, είχε τρία στάδια: το πρώτο στάδιο ονομαζόταν Εύδοξος, και διεξαγόταν ηλεκτρονικά, δηλαδή οι μαθητές καλούνταν να στείλουν με e-mail τις απαντήσεις  τους σε μια φόρμα ερωτήσεων. Το δεύτερο στάδιο ονομαζόταν Αρίσταρχος, και έγινε σε ένα σχολείο κάθε πόλης, δηλαδή οι μαθητές συγκεντρώνονταν στα σχολεία αυτά και έγραφαν ένα διαγώνισμα πέντε ερωτήσεων. Το τρίτο στάδιο ονομαζόταν Ίππαρχος, και έλαβε χώρα στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο. Στο στάδιο αυτό συμμετείχαν μόνο οι δεκαπέντε πρώτοι μαθητές που πέτυχαν στα προηγούμενα στάδια του διαγωνισμού. Η ύλη για το διαγωνισμό ήταν προκαθορισμένη.

Ερώτηση: Πώς νιώθατε πριν αρχίσει η εξέταση;

Απάντηση: Ήμασταν χαλαροί, δεν υπήρχε άγχος.

Ερώτηση: Σας βοήθησε κάποιος στην προετοιμασία σας για το διαγωνισμό;

Απάντηση: Το internet κυρίως, και η αλληλοβοήθεια μεταξύ μας. Όταν χρειαζόμασταν περισσότερη βοήθεια ρωτούσαμε τον κ. Χρήστο Παππά, τον καθηγητή της Φυσικής.

Ερώτηση: Τι θέσεις πήρατε στο διαγωνισμό;

Απάντηση: Ο Γιώργος (Παπαχατζάκης) πήρε την πέμπτη θέση, και ο Σπύρος (Σιάννας) την ενδέκατη. Αρκετά καλές θέσεις πιστεύουμε!

Ερώτηση: Πώς νιώσατε όταν μάθατε ότι είστε μέσα στους πρώτους;

Απάντηση: Ουσιαστικά, δεν υπήρχε νικητής, παρά μόνον ο πρώτος. Για μας όλοι ήταν νικητές.

Ερώτηση:  Ποιο ήταν το έπαθλο του διαγωνισμού;

Απάντηση: Οι τρεις πρώτοι έλαβαν χρηματικό έπαθλο των 200€, 150€ και 100€, ενώ οι υπόλοιποι που βρίσκονταν μέσα στους δέκα πρώτους πήραν 50€, μαζί με CD, DVD, βιβλία, κτλ.

Ερώτηση: Θα συμμετάσχετε ξανά σε παρόμοιο διαγωνισμό στο μέλλον;

Απάντηση: Στις 20 Οκτωβρίου διεξήχθη η πρώτη φάση του Μαθηματικού διαγωνισμού της Ε.Μ.Ε. στην οποία λάβαμε μέρος. Επίσης, θα πάρουμε μέρος ξανά στον φετινό διαγωνισμό Αστρονομίας.

Ερώτηση: Πώς ήταν η τελετή βράβευσης;

Απάντηση: Εξαιρετική. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις εντυπώσεις των δύο παιδιών της Α’ Λυκείου που πήγαν στην NASA και των πέντε παιδιών που συμμετείχαν στην ολυμπιάδα της Βραζιλίας.

Ερώτηση: Σκέφτεστε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με την Αστρονομία;

Απάντηση: Ίσως, αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Ερώτηση: Τι συμβουλές θα δίνατε σε άλλους μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό;

Απάντηση: Να ξεκινήσουν από νωρίς το διάβασμα και να ασχολούνται συχνά με το αντικείμενο. Επίσης, καλό θα ήταν να συμμετέχουν σε τέτοιους διαγωνισμούς.


τη συνέντευξη πήραν οι μαθητές: Σταύρου Χριστίνα, Β’2 και Κωσταβασίλης Γιώργος, Α’1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *