ταξίδι στην γνώση

μαθαίνω και δημιουργώ

Έθιμα -συνέχεια!

 

Ο μακαρονάς ή το κάψιμο του Καρνάβαλου

Τζωρτζίνα Κουκουλά

Ο μακαρονάς είναι μια κούκλα γεμάτη άχυρο , που την βάζουν σε ένα κρεβάτι και την κουβαλάνε κάποιοι άνθρωποι.

Η ιστορία του μακαρονά έχει ρίζες  στην αρχαία Ελλάδα.

τότε έλεγαν ότι ένας κύριος που τον έλεγαν Μακαρονά έφαγε πολλά μακαρόνια, ώσπου έσκασε η κοιλιά του και πέθανε.

Το έθιμο του μακαρονά ,που κάνουμε τώρα είναι ότι όλοι οι συγχωριανοί μαζί κλαίνε τον μακαρονά και λένε:

Αχ! Αχ! τον μακαρονά!!!!

Τέλος καταλήγουν στο χωριό Καλλονή ή στο χωριό Αετοφωλιά και βάζουν τον μακαρονά και τον καίνε.

Στο τέλος κάθονται όλοι μαζί και τρώνε μακαρόνια.

Το έθιμο του μακαρονά είναι παρόμοιο με το κάψιμο του καρνάβαλου!

Τηνιακά τυροπιτάκια 

Ειρήνη Παπαγιάννη

Ειρηνη

Κάθε χρόνο παραμονές του Πάσχα στην Τήνο

μαζεύονται όλες οι γυναίκες μαζί

στα χωριά, αλλά
και στην χώρα και φτιάχνουν τα περίφημα

παραδοσιακά

τηνιακά τυροπιτάκια
με το ξεχωριστό φύλλο, το
τσιμπητό σχέδιο και την γέμιση τους!

Τα περίφημα
τυροπιτάκια ,αλλιώς τα λένε σκεπαστές, ή
τσιμπητές.

Μπορεί κάποιος να έχει ακούσει να τα λένε  λυχναράκια

να ξέρετε
ότι είναι τα τηνιακά  τυροπιτάκια,

λυχναράκια τα λένε στην Κρήτη!

Τηνιακά Τυροπιτάκια Συνταγή

Υλικά
Για τη γέμιση
 1 κιλό τυρί πέτρωμα
 1/2 κιλό ζάχαρη
 5 αυγά περίπου, όσα σηκώνει το τυρί
 1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα
 3 βανίλιες ή άρωμα μαστίχας
 1/4 κουταλιά γλυκού γαρίφαλο
Για το φύλλο
 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 χυμό 1 πορτοκαλιού
 1/4 κουταλιά γλυκού αλάτι
 1 αυγό
 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
 1 κούπα νερό περίπου
Μέθοδος εκτέλεσης
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με τα άλλα υλικά μέχρι να πετύχουμε ζυμάρι μέτριο, ούτε πολύ σκληρό
ούτε πολύ μαλακό. Χωρίζουμε σε μπαλάκια σε μέγεθος πορτοκαλιού. Αφήνουμε να σταθεί μισή
ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Αλέθουμε το τυρί πέτρωμα (μυζήθρα άβραστη καλά στραγγισμένη) σε λεκάνη. Προσθέτουμε τα
υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε ένα σφιχτό μίγμα που στέκεται.
Ετοιμάζουμε τις πίτες
Με κάθε μπαλάκι ζύμης ανοίγουμε φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνεται. Κόβουμε με ποτήρι στρογγυλά
κομμάτια.
Σε κάθε κομμάτι βάζουμεμια κουταλιά γλυκού γέμιση. Σηκώνουμε το φύλλο προς τα πάνω και με τη
βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τσιμπάμε πυκνά γύρω γύρω, ώστε να γίνει ψιλό πλισέ.
Ψήνουμε τις πίτες

Τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ταψί (κατά προτίμηση αλουμινένιο ή χάλκινο), στρωμένο με
αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε κάθε μια με ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Το ημερολόγιο μου

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Translate

σελίδες εκπαίδευσης

σελίδες εκπαίδευσης

ηλεκτρονική διδασκαλία

ηλεκτρονική  διδασκαλία

περί ανέμων υδάτων και σχολείου

περί ανέμων υδάτων και σχολείου

Διαβάζοντας.. από τον Οδυσσέα Ελύτη

Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας,
που μας πνίγει από παντού,
παρηγοριέμαι ότι κάπου,
σε κάποιο καμαράκι,
κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά.

Τα τρία Τ της επιτυχίας:
Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη.
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου…
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…

Με τι πέτρες τι αίμα και τι σίδερο
και τι φωτιά είμαστε καμωμένοι
ενώ φαινόμαστε από σκέτο σύννεφο.



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων