ταξίδι στην γνώση

μαθαίνω και δημιουργώ

Το τρελοβάπορο

Δεκ 20186

Το τρελοβάπορο είναι ένα ποίημα από την ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη “Ηλιος ο πρώτος” που δημοσιεύθηκε το 1943. Γράφτηκε την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Εντούτοις είναι ένα ποίημα αισιόδοξο.

 

Το ποίημα “Το τρελοβάπορο” είναι αλληγορικό. Τρελοβάπορο είναι η Ελλάδα, η οποία ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και την ιστορία.

Το ταξίδι αυτό του βαποριού αρχίζει παράδοξα. Στην πρώτη στροφή παρουσιάζεται να βγαίνει πάνω στα βουνά και όχι στη θάλασσα.

Στη δεύτερη στροφή το τρελοβάπορο ρίχνει άγκυρα στα δέντρα (στις κουκουναριές). Εκεί φορτώνει το εμπόρευμα του, που είναι το οξυγόνο και ο καθαρός αέρας που μας προσφέρει η ελληνική φύση.

Το παράδοξο αυτό συνεχίζει και στην τρίτη στροφή. Το βαπόρι είναι φτιαγμένο από μαύρη πέτρα και όνειρο. Ο ναύτης, που στο ποίημα αυτό αντιπροσωπεύει τον Ελληνικό λαό, είναι “πονηρός”, δηλ. έξυπνος, ενώ ο λοστρόμος που αντιπροσωπεύει την ηγεσία (ντόπια και ξένη) είναι αθώος. Η ηγεσία αντίθετα με το λαό είναι ανίκανη.

Στην τέταρτη στροφή ο ποιητής δηλώνει ότι η πορεία του βαποριού (της Ελλάδας) από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα δεν ήταν καθόλου εύκολη. Αντίθετα η πορεία αυτή ήταν γεμάτη κινδύνους και βάσανα.

O ποιητής στις επόμενες τέσσερις στροφές εκφράζει το θαυμασμό του για το καράβι – Ελλάδα, που αν και τράβηξε τόσες πολλές φουρτούνες, δε βούλιαξε. Το καράβι αυτό πέρασε “κατακλυσμούς”, “άλλαξε καπετάνιους” – ηγεσίες – και όμως επιβίωσε – “μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε”.

Στην τελευταία στροφή ο ποιητής εξηγεί που οφείλεται η επιτυχημένη πορεία της Ελλάδας. Το καράβι έχει παρατηρητή τον “`Ηλιο”.

Ο ήλιος συμβολίζει την πνευματική ικανότητα των Ελλήνων, καθώς και τη Θεϊκή βοήθεια.

Κεντρική Ιδέα του ποιήματος είναι η επιβίωση της Ελλάδας μέσα στο χρόνο. Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να ξεπερνά τους κινδύνους και να βαδίζει νικηφόρα και αισιόδοξα προς το μέλλον.

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το τρελοβάπορο    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Το ημερολόγιο μου

Δεκέμβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Translate

σελίδες εκπαίδευσης

σελίδες εκπαίδευσης

ηλεκτρονική διδασκαλία

ηλεκτρονική  διδασκαλία

περί ανέμων υδάτων και σχολείου

περί ανέμων υδάτων και σχολείου

Διαβάζοντας.. από τον Οδυσσέα Ελύτη

Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας,
που μας πνίγει από παντού,
παρηγοριέμαι ότι κάπου,
σε κάποιο καμαράκι,
κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά.

Τα τρία Τ της επιτυχίας:
Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη.
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου…
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…

Με τι πέτρες τι αίμα και τι σίδερο
και τι φωτιά είμαστε καμωμένοι
ενώ φαινόμαστε από σκέτο σύννεφο.



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων