ΤΑ-ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ-ΤΟΥ-ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ-ΦΙΛΜ-19932Το σχολικό κείμενο είναι απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Ντίνου Δημόπουλου με τίτλο “Τα δελφινάκια του Αμβρακικού”. Κύριος ήρωας είναι ο Πέτρος ένα οχτάχρονο αγόρι που μαζί με τη φίλη του Ανθούλα περνούν αξέχαστες στιγμές ανεμελιάς.Η ζωή τους αλλάζει όταν συναντούν τον Πάνο , ένα συνομήλικο αγόρι που πάσχει από φυματίωση, τον οποίο προσπαθούν να βοηθήσουν δείχνοντάς του αγάπη και κατανόηση. Μέσα στο έργο προβάλλονται  η αξία της φιλίας και  η ανιδιοτελής αγάπη προς το συνάνθρωπο. Το βιβλίο έχει στοιχεία αυτοβιογραφικά καθώς ο μικρός Πέτρος  είναι ο συγγραφέας του βιβλίου  και σκηνοθέτης της ομότιτλης ταινίας Ντίνος  Δημόπουλος στην  παιδική του ηλικία. Ο τόπος όπου διεξάγονται τα γεγονότα της ιστορίας είναι το Κοχύλι, ένα χωριό στην Άρτα και ο χρόνος η δεκαετία 1920-1930. Στο απόσπασμα παρακολουθούμε την πρώτη επίσκεψη του Πέτρου σε ένα θερινό σινεμά της Άρτας.Φαίνεται πόσο πολύ μαγεύτηκε ο Πέτρος από την πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο.

Ντίνος Δημόπουλος

Πληροφορίες για το συγγραφέα στη wikipedia

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A107/391/2586,10087/

Πληροφορίες για την ιστορία του κινηματογράφου εδώ

Το βιβλίο γυρίστηκε ταινία με σκηνοθέτη το συγγραφέα  Ντίνο Δημόπουλο  ( 1993 ).

Την ταινία μπορείτε να τη δείτε εδώ

 

index06_05_delfinakia3index06_05_delfinakia2

Την ταινία με το Σαρλό που παρακολούθησαν Ο Πέτρος και η Ανθούλα μπορείτε να τη δείτε εδώ

 

Διαθεματική  εργασία: Μια ομάδα μαθητών να βρει πληροφορίες για την ιστορία του σινεμά από τον ονομαζόμενο βουβό κινηματογράφο μέχρι το βίντεο της εποχής μας  και να τις παρουσιάσει στην τάξη σε προβολή παρουσίασης.

Παράλληλα κείμενα:

Λουκιανού Κηλαηδόνη, «Τα θερινά σινεμά» (απόσπασμα)

Φεύγουν τα καλύτερά μας χρόνια
ώρα με την ώρα βιαστικά
νιάτα που περνούν
που δεν θα ξαναρθούν
κι εκείνο που βλέπω
να μένει τελικά.

Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες τα θερινά τα σινεμά
νύχτες που περνούν
που δεν θα ξαναρθούν
μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά

[…]

[πηγή: δίσκος Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάου-μπόυ, μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης, ερμηνεία: Βίκυ Μοσχολιού, LYRA 1978]