Βιβλιοπαρουσίαση από ομάδα μαθητών της Α΄τάξης (Α2 ) του Δευτέρου   Γυμνασίου Κοζάνης

  Τίτλος βιβλίου: Ιστορία του γάτου που έμαθε σε έναν γλάρο να πετά

Συγγραφέας: Λουίς Σεπούλβεδα     Εκδόσεις: opera,1997     Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

αρχείο λήψης

αρχείο λήψης (1)

Κάτι για  για το συγγραφέα: Ο ακτιβιστής

Πριν από δέκα και πλέον χρόνια ο Λουίς Σεπούλβεδα έζησε σε ένα ψαροχώρι στην Ιεράπετρα. Το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις έφτασε στην Κρήτη ήταν να επισκεφθεί τον τάφο του Καζαντζάκη όπου έκλαψε από τη συγκίνηση. Ετσι δεν είναι τυχαίο που ο ήρωας του τελευταίου παραμυθιού του λέγεται Ζορμπάς. Τίτλος του βιβλίου που κυκλοφόρησε πέρυσι στα ισπανικά είναι «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει» και ο Ζορμπάς δεν είναι άλλος από τον γάτο «που ήταν μαύρος και πελώριος και χοντρός». Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο καλός αυτός γάτος, που αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός νεογέννητου γλάρου, είναι ένας γάτος από το Αμβούργο. Και τον ίδιο τον Σεπούλβεδα τον είχαν φροντίσει φίλοι του από το Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας του Αμβούργου το ’77, όταν ήταν έγκλειστος στις φυλακές Τεμούκο της Χιλής, καταδικασμένος σε 28 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της προδοσίας.

( από άρθρο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, 7/9/1997,http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=91022 )

Περίληψη :
Το παραμύθι αυτό ξεκινάει με το θάνατο της Κενγκά,μιας γλαροπούλας,που χάνει τη ζωή της από μια πετρελαιοκηλίδα.Λίγο πριν ξεψυχήσει ζήτησε από το γάτο Ζορμπά να της υποσχεθεί ότι θα φροντίσει το γλαρόπουλό της, όταν αυτό γεννηθεί και ότι θα το μάθει να πετά.Όταν όμως ήρθε η ώρα αυτή ,ο Ζορμπάς με τους φίλους του βρέθηκαν σε αδιέξοδο.Χρειάστηκε να σπάσει ένα ταμπού και να ζητήσει τη βοήθεια ενός ποιητή για να μπορέσει η Καλότυχη-έτσι ονόμασαν την μικρή γλαροπούλα-να πετάξει.

Η άποψή μας:

Το προτείνουμε στους συμμαθητές μας ανεπιφύλαχτα, γιατί είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό,γραμμένο με ύφος ανάλαφρο και απλό και αγγίζει πολλά ευαίσθητα και επίκαιρα ζητήματα της εποχής μας, όπως η  μόλυνση των θαλασσών,ο σεβασμός της διαφορετικότητας,η προστασία του αδύνατου, η δύναμη της αγάπης, η τήρηση των υποσχέσεων και η αξία της τόλμης.

Δείτε την παρουσίασή μας με POWTOON

Η ομάδα των μαθητών: Εύα Ιωαννίδου, Γιώργος  Κυβρακίδης, Μελέτης Κοΐμτζίδης , Μάρκος Πολύζης, Θοδωρής Παπαδόπουλος