Φιλολογικά, ΤΠΕ και άλλα…

Κατηγορίες:

Κατηγορίες

Αρχείο

Ετικέτες

Εκπαιδευτική Ενημέρωση

Εικονικές Πλατφόρμες Μάθησης: το παράδειγμα της Δανίας, της Αγγλίας και της Ισπανίας

Στη χώρα μας οι αλλαγές που σχετίζονται με την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση μοιάζουν κάποιες φορές με πυροτέχνημα, όταν γίνονται χωρίς σχεδιασμό, χωρίς αξιοποίηση της όποιας ευρωπαϊκής και διεθνούς  εμπειρίας, χωρίς επιστημονική καθοδήγηση, χωρίς επιμόρφωση των εκπαιδευτικών  (π.χ. διανομή notebook στους μαθητές της Α΄ γυμνασίου προ διετίας). Έχει λοιπόν, ενδιαφέρον να παρακολουθούμε τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και  να προβληματιζόμαστε από τα συμπεράσματα των ερευνών. Παρακάτω παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μιας έρευνας που ανατέθηκε στο European Schoolnet και αφορά στην χρήση Εικονικής Πλατφόρμας Μάθησης έτσι όπως εφαρμόστηκε στα σχολεία τριών ευρωπαϊκών χωρών. Τα στοιχεία δημοσιεύονται στην πύλη insight [http://insight.eun.org], ένα παρατηρητήριο για τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση του European Schoolnet, που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να υποστηρίξει όσους σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων στα Υπουργεία Παιδείας και όλους όσοι εμπλέκονται με την εκπαίδευση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, πανευρωπαϊκά, για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών στην ηλεκτρονική μάθηση.

Διαβάστε περισσότερα »

Ιοί Υπολογιστών

Εκπαίδευση Ενηλίκων και ΤΠΕ

Από την πλούσια βιβλιογραφία, έντυπη και ηλεκτρονική, τη σχετική με την Εκπάιδευση Ενηλίκων και τις ΤΠΕ, επέλεξα να παρουσιάσω συνοπτικά παρακάτω ένα θεωρητικό άρθρο  και ένα πρακτικό εργαλείο. Το θεωρητικό άρθρο των Κοντάκου Αν. και Γκόβαρη Χρ. εξετάζει τα θεωρητικά μοντέλα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και αποτελεί και με τη βιβλιογραφική του τεκμηρίωση χρήσιμο εργαλείο για όποιον θα επιθυμούσε να προσεγγίσει θεωρητικά το θέμα. Το πρακτικό εργαλείο είναι ένα Εγχειρίδιο για τη χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, πολύτιμο εργαλείο για τον Επιμορφωτή που ασχολείται με την Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Δείτε το εδώ

Εκπαιδευτικό Λογισμικό από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Ανάμεσα στα λογισμικά που διατίθενται δωρεάν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και είναι εγκατεστημένο και στα notebooks των μαθητών είναι κι αυτό της Ιστορίας του γυμνασίου. Εδώ  θα βρείτε μια σύντομη παρουσίαση και αξιολόγησή του

 
 

Λίγα λόγια για το joomla

Εδώ  μπορείτε να δείτε μια παρουσίαση με slide share ενός πολύ δημοφιλούς συστήματος διαχείρισης περιεχομένου (CMS) του joomla

web 2.0

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε μια αφίσα με glogster για το web 2.0 και τις εφαρμογές του

web 2.0

Θεωρίες Μάθησης

Μια πολύ συνοπτική παρουσίαση των βασικών θεωριώνν μάθησης. Οι θεωρίες πολλές, οι συζητήσεις ακόμα περισσότερες…

Το Βιβλίο!

Σε μια εποχή, κατά την οποία η ψηφιοποίηση του έντυπου υλικού είτε μακροπρόθεσμα είτε βραχυπρόθεσμα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, σχόλια όπως το παραπάνω (βίντεο) μας υπενθυμίζουν πως σημασία έχει από πια μεριά κοιτάμε τα πράγματα.

Μια ενημέρωση για την πορεία του ψηφιακού βιβλίου στην Ελλάδα και μια σχετική συζήτηση γύρω από αυτό, μπορεί κανείς να βρει στον καινούριο κόμβο του ΕΚΕΒΙ, που έχει δημιουργηθεί ειδικά για το θέμα

ΠΑΚΕ Β. και Ν. Αιγαίου

Η επιμόρφωση Επιμορφωτών Β΄ Επιπέδου έχει ξεκινήσει στο ΠΑΚΕ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου πριν από ένα μήνα περίπου και οι επιμορφούμενοι επιχειρούν τα πρώτα δειλά διαδικτυακά τους βήματα. Καλή αρχή και καλό κουράγιο σε όλους!

Επίσκεψη συγγραφέως στο 7ο Γυμνάσιο

Την Παρασκευή 15/1/10, η εικονογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Λήδα Βαρβαρούση θα επισκεφτεί τη Σχολική Βιβλιοθήκη του 7ου  Γυμνασίου Ρόδου, για να συναντηθεί και να συζητήσει με μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, που έχουν μελετήσει το έργο της.