2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια εορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ., τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) και σκοπός της είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να κατευθύνει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός βοηθάει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για τα βιβλία.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1_%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1_%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85

Με αφετηρία ένα καλό βιβλίο, το παιδί μπορεί να παίξει, να ζωγραφίσει, να συζητήσει, να ανακαλύψει, να μάθει, να ψυχαγωγηθεί, να καλλιεργήσει τη φαντασία του,…

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου προτείνονται παιχνίδια και κατασκευές με βιβλία.

  1. Γινόμαστε ντεντέκτιβ βιβλίων

Τοποθετούμε πάνω στο τραπέζι με το εξώφυλλο προς τα πάνω, τα παιδικά βιβλία που έχουμε στο σπίτι. Βάζουμε ένα στο μυαλό μας και το παιδί πρέπει να μας κάνει διάφορες ερωτήσεις ώστε να βρει ποιο βιβλίο έχουμε διαλέξει. Στις ερωτήσεις αυτές απαντάμε με «ναι» και «όχι», π.χ. «Έχει κάποιο ζώο στο εξώφυλλο;», «έχει χρώμα μπλε;», κ.α. Στόχος είναι να βρουν ποιο βιβλίο έχουμε βάλει στο μυαλό μας κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες ερωτήσεις.

  1. Ένα ασυνήθιστο βιβλίο

Αφού διαβάσουμε ένα βιβλίο, δημιουργούμε το δικό μας διαφορετικό βιβλίο. Το βιβλίο αυτό δε μοιάζει με τα συνηθισμένα. Μπορεί να έχει μορφή κυλίνδρου, ακορντεόν, βιβλίο σε λωρίδες κι ό,τι άλλο φανταστούμε.

  1. Φτιάχνουμε σε τρισδιάστατη μακέτα το σκηνικό της ιστορίας μας, ζωγραφίζουμε τις εντυπώσεις μας, φτιάχνουμε κούκλες και παίζουμε κουκλοθέατρο.

 

Γιατί το διάβασμα είναι πάνω απ’ όλα ευχαρίστηση!

 

Παρακάτω παραθέτουμε τα 10 δικαιώματα του μικρού αναγνώστη που περιλαμβάνονται στο βιβλίο 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο, Φιλίπ Μπρασέρ, Μεταίχμιο

Αυτή την χρονική περίοδο, την περίοδο του “εγκλεισμού” μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε τις δανειστικές βιβλιοθήκες τις περιοχής μας, μπορούμε ωστόσο να επισκεφτούμε διάφορους ιστότοπους όπου μας δίνεται η ευκαιρία να διαβάσουμε ψηφιακά βιβλία. Κάποιοι από αυτούς είναι οι ακόλουθοι:

http://www.mikrosanagnostis.gr/istoria_list.asp

https://www.openbook.gr/category/literature/

 

ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ!!!