Επιστροφή στο σχολείο!

Αγαπημένα μου παιδιά,

Από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου σας περιμένω με μεγάλη χαρά ξανά πίσω στο σχολείο μας! Δυστυχώς η τάξη μας είναι μικρή και σύμφωνα με τους κανόνες , θα πρέπει να χωριστείτε σε δυο υπο-τμήματα. Στην αρχική σελίδα του eclass και στις ανακοινώσεις θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε τμήμα.

Μαθηματικά – Κεφάλαιο 41

math-clipart-math-clip-art-114

Παιδάκια μου,

Σήμερα κάναμε το τελευταίο μάθημα webex!

Φυσικά περιμένουμε με μεγάλη χαρά τη συνάντησή μας από κοντά με όλη την απαραίτητη προσοχή! Θα τα πούμε αναλυτικά τη Δευτέρα στο σχολείο μας!

Σήμερα μπήκαμε και επίσημα στον πολλαπλασιασμό με τριψήφιο πολλαπλασιαστή. Συνδυάσαμε προβλήματα και πράξεις με πολλαπλασιασμό.

Δραστηριότητες:

  1. Διαβάζω τη θεωρία για το πως γίνεται βήμα-βήμα ο πολλαπλασιασμός με τριψήφιο πολλαπλασιαστή.
  2. Λύνω το φύλλο εργασίας με τις ασκήσεις του κεφαλαίου 41. Δείτε τις λύσεις των ασκήσεων.
  3. Κάνω μια ακόμη επανάληψη στην προπαίδεια για να είμαστε πανέτοιμοι για την επιστροφή στο σχολείο. Για αυτό σας ανεβάζω ξανά τα παιχνίδια με την προπαίδεια:

Υ.Γ: Σας παρακαλώ να παρακολουθείτε το blog, το eclass και το email για ανακοινώσεις αυτές τις μέρες!

Σας φιλώ! Καλή συνέχεια!

Γλώσσα – 11η Ενότητα #3

imgn0_009

Αγαπημένα μου παιδάκια

Ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα webexομαθημάτων! Ανυπομονώ να τα πούμε όλοι μαζί στην τάξη μας μετά από τόσο καιρό!!!

Στο σημερινό μάθημα είδαμε ένα ακόμη κόμικ της 11ης Ενότητας της Γλώσσας. Ο αγαπημένος συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς μας έχει συνηθίσει σε κείμενα ξεκαρδιστικά! Σήμερα διαβάσαμε ένα απόσπασμα από τη Φρουτοπία του, μια σειρά από κόμικ γεμάτα χιούμορ και γέλιο. Η Φρουτοπία είναι μια πολιτεία, στην οποία ζουν, όπως λέει και το όνομά της – τι άλλο;- φρούτα! Όπως κάθε πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η Φρουτοπία έχει τον δικό της ύμνο:

Είναι μια πόλη μακρινή,
Μια πολιτεία φανταστική,
Όπου ζούν μόνο φρούτα και λαχανικά,
Δίχως ανθρώπους μοναχά!
Είναι μία μόνο μία η ονειρεμένη φρουτοπία
Είναι μία μόνο μία και δεν υπάρχει άλλη καμία!
Εκεί τα βλήτα δεν είν’ κουτά,
Και τα πατζάρια δεν είναι δειλά,
Κάθε κρεμμύδι μοσχοβολά,
Τα κολοκύθια είναι δυνατά!
Είναι μία μόνο μία η ονειρεμένη φρουτοπία
Είναι μία μόνο μία δεν υπάρχει άλλη καμία!
Ζουν απ’ το βράδυ ως το πρωί
Δίχως του μανάβη τη φωνή,
Και όσο τα χρόνια θα περνούν,
Δεν πρόκειται ποτέ να μαραθούν!
Είναι μία  μόνο μία η ονειρεμένη φρουτοπία
Είναι μία μόνο μία και δεν υπάρχει άλλη καμία!
Είναι μία μόνο μία η ονειρεμένη φρουτοπία
Είναι μία μόνο μία δεν υπάρχει άλλη καμία!
ΦΡΟΥ ΤΟ ΠΙ Α!

 

Δραστηριότητες:

1. Διαβάζω ξανά το κόμικ της 11ης Ενότητας από τη Φρουτοπία, κλίνω κάποια ουσιαστικά από το κείμενο στο τετράδιό μου και κάνω μια σχετική άσκηση.

2. Μελετώ την παρουσίαση με τις πληροφορίες για τη Φρουτοπία και τη θεωρία για τα επιφωνήματα.

3. Λύνω τις ασκήσεις με τα επιφωνήματα στο eclass και μια επαναληπτική άσκηση στα μέρη του λόγου.

4. Ακούω το εισαγωγικό τραγούδι της Φρουτοπίας και διαβάζω το κόμικ με τίτλο “Ο χαμένος μανάβης”από τη σειρά της Φρουτοπίας.

5. Η Φρουτοπία είναι τόσο διάσημο κόμικ που έχει μεταφερθεί και στην τηλεόραση ως παιδική σειρά με κούκλες, να υποδύονται τους γνωστούς ήρωες!Μπορείτε να παρακολουθήσετε από το ψηφιακό αρχείο της Ερτ όλα τα επεισόδια της Φρουτοπίας!

Υ.Γ1: Για τα Μαθηματικά της Τετάρτης κάνω μια πολύ καλή επανάληψη στην προπαίδεια!!!

Υ.Γ 2: Μην ξεχάσετε να σκεφτείτε ποια δεύτερη ξένη γλώσσα επιθυμείτε και να μου πείτε τις προτιμήσεις την Τετάρτη!

Καλή συνέχεια! Σας φιλώ!!!

Ιστορία – Κεφάλαιο 32

γαυγαμμηλα

Παιδάκια μου,

Σήμερα το μάθημά μας ήταν η συνέχεια του κεφαλαίου 31 και είδαμε την πορεία του Μ. Αλεξάνδρου στα βάθη της Ασίας καθώς και το τέλος της τεράστιας εκστρατείας του. Για την επόμενη Πέμπτη έχουμε να προετοιμάσουμε τα εξής:

Δραστηριότητες:

  1. Μελετώ το κεφάλαιο 32 από την παρουσίαση στο eclass , το σχεδιάγραμμα του κεφαλαίου 32 και όσα υπογραμμίσαμε στο βιβλίο της Ιστορίας.
  2. Λύνω τις ασκήσεις 1, 2 και 3 του κεφαλαίου 32 στο Τ. Ε της Ιστορίας με τη βοήθεια του διαδραστικού χάρτη της εκστρατείας. Μόλις ανοίξετε τον σύνδεσμο, πατήστε πάνω στο κομμάτι παζλ που εμφανίζεται και μετά δεξί κλικ για να ενεργοποιήσετε το Flash και να μπορέσετε να δείτε τον χάρτη! Στη συνέχεια δεξιά πάνω στο μπλε πλαίσιο επιλέγετε τι θέλετε να εμφανιστεί πάνω στον χάρτη. Σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε πολλά στοιχεία της εκστρατείας πάνω στον χάρτη.
  3. Επισκέπτομαι το Φωτόδεντρο και μαθαίνω ενδιαφέροντα στοιχεία μέσα από πίνακες και video:

Σημαντικές χρονολογίες της εκστρατείας

Ο Μ. Αλέξανδρος στην Ινδία

    4. Ώρα για παιχνίδια με την Ιστορία!

Το κρυπτόλεξο της εκστρατείας

Το σταυρόλεξο της εκστρατείας

  5. Και όπως σας είχα υποσχεθεί….. νομίζω πως είναι η κατάλληλη ώρα για την animation ταινία του Μ. Αλέξανδρου. Περιμένω να μου πείτε αν σας άρεσε!

Καλή συνέχεια! Σας φιλώ!

 

Γλώσσα – 11η Ενότητα #2

λιονταρι

Αγαπημένα μου παιδάκια

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες! Να είναι πάντα υγιείς, χαρούμενοι και δημιουργικοί. Να χαίρεστε όποιον έχετε και γιορτάζει σήμερα!

Σήμερα διαβάσαμε τον μύθο του Αισώπου “Το λιοντάρι και ο αγριόχοιρος” και απολαύσαμε την ιστορία και σε κόμικ! Επίσης, μιλήσαμε για τα ουδέτερα ουσιαστικά σε -μα και -ος και κάναμε επανάληψη στον Αόριστο Ενεργητικής και Παθητικής Φωνής.

Δραστηριότητες:

  1. Διαβάζω ξανά τον μύθο του Αισώπου  και κάνω τις 2 ασκήσεις στο τετράδιό μου.
  2. Κάνω τις ασκήσεις με τον Αόριστο  και με τα ουδέτερα ουσιαστικά στο eclass.
  3. Δεν ξεχνώ να ετοιμάσω την έκθεσή μου για το αγαπημένο μου ζώο. Μελετώ την παρουσίαση στο eclass , καταγράφω τις ιδέες μου και μετά δημιουργώ το κείμενό μου. Μόλις είναι έτοιμο και χιλιοδιαβασμένο, το στέλνω με φωτογραφία!
  4. Παίζω το παιχνίδι με τα αερόστατα για τους 3 χρόνους (Ενεστώτα, Παρατατικό, Αόριστο).

Υ.Γ Στο eclass μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες για τη ζωή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον φάκελο των Θρησκευτικών.

Μαθηματικά – Κεφάλαιο 40 #2

σχολικό-θέμα-για-τα-μαθηματικά-με-παιδιά-στην-κατηγορία-113302846

Τεταρτάκια μου

Σήμερα ζήσαμε και την εμπειρία του απογευματινού μαθήματος με μπόλικη ζέστη! Κάνουμε υπομονή και βάζουμε τα δυνατά μας για να συνεχίσουμε!!!

Στο σημερινό μάθημα είδαμε ξανά πως βρίσκουμε το μισό και το διπλάσιο ενός αριθμού και κάποιες επαναληπτικές ασκήσεις της 6ης ενότητας των Μαθηματικών, που αφορούσαν τα πολυαγαπημένα μας προβλήματα! Από το επόμενο μάθημα , θα μπούμε επίσημα στην ενότητα με τους πολλαπλασιασμούς με τριψήφιο αριθμό και τις διαιρέσεις με διψήφιο διαιρέτη. Μέχρι τότε θα κάνουμε λίγη επανάληψη για να μας βρει η νέα ενότητα ….. πανέτοιμους!!! Για την επόμενη Δευτέρα έχουμε λοιπόν τις εξής δραστηριότητες:

 

Δραστηριότητες:

  1. Μελετώ τη θεωρία για το πως βρίσκω εύκολα και γρήγορα το μισό και το διπλάσιο ενός αριθμού.
  2. Λύνω τις ασκήσεις από το φύλλο εργασίας για το κεφάλαιο 40. Δείτε τις λύσεις των ασκήσεων.
  3. Εξασκούμαι στη θεωρία του μισού και του διπλάσιου παίζοντας μπάσκετ! Γράψτε τους αριθμούς πάνω στα κενά, πατήστε το Finish και στείλτε τις στο gmail μου!  παιχνίδι μπάσκετ #1, παιχνίδι μπάσκετ #2
  4. Ώρα για παιχνίδι: Πολλαπλασιασμός και διαίρεση… χωρίς προπαίδεια γίνεται;;; Δε γίνεται! Έτσι λοιπόν σας ανεβάζω μερικά παιχνίδια για να την ξαναθυμηθούμε!

Καλή ξεκούραση!

Σας φιλώ! Τα λέμε σε λίγες ώρες ξανά!

Μαθηματικά-Κεφάλαιο 40 #1

βιβλίο-ανάγνωσης-αγοριών-παιδιών-για-τα-μαθηματικά-109131864

Αγαπημένα μου παιδάκια,

Σήμερα ασχοληθήκαμε με τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση και θυμηθήκαμε ξανά πότε κάνουμε την κάθε πράξη. Εξασκηθήκαμε σε πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις με το μυαλό και αντιληφθήκαμε τι σημαίνει μοιράζω σε ίσα μέρη. Παράλληλα είδαμε ξανά αναλυτικά πως κάνουμε κάθετη διαίρεση και πολλαπλασιασμό.

Δραστηριότητες:

  1. Μελετώ ξανά τη θεωρία του κεφαλαίου 40  .
  2. Κάνω τις ασκήσεις 2,3,4 σελ. 34 και 35 και την άσκηση 1 σελ. 36 (μόνο τον πίνακα και το β΄ερώτημα) στο Τετράδιο Εργασιών.
  3. Παρακολουθώ τα παρακάτω βίντεο για να θυμηθώ ξανά πως κάνω κάθετο πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Εμείς έχουμε μάθει διαίρεση με μονοψήφιο διαιρέτη (ένα ψηφίο) και όχι με διψήφιο και τριψήφιο, ωστόσο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο το βίντεο για να πάρετε μια ιδέα για αυτά που θα μάθουμε το επόμενο διάστημα.

Κάθετος πολλαπλασιασμός

Διαίρεση με μονοψήφιο, διψήφιο και τριψήφιο διαιρέτη

3. Ώρα για παιχνίδι με τα ταιριάσματα των πράξεων. Βρείτε στην πρώτη άσκηση τα σωστά γινόμενα ενώ στη δεύτερη τα σωστά πηλίκα!

Ταίριαξε τα σωστά- Πολλαπλασιασμοί

Ταίριαξε τα σωστά-Διαιρέσεις

 

Γλώσσα- 11η Ενότητα #1

Αγαπημένα μου παιδάκια

Στο σημερινό μας webex μπήκαμε στην 11η ενότητα της Γλώσσας και διαβάσαμε ένα κείμενο με τίτλο “Ο Μπελάς και ο Ρουμποτύρης”. Πρωταγωνιστές αυτής της αστείας ιστορίας ήταν δυο άτακτες γάτες. Για την Πέμπτη θα έχουμε τις εξής δραστηριότητες:

Δραστηριότητες:

  • Διαβάζω το κείμενο της Ενότητας 11 “Ο Μπελάς και ο Ρουμποτύρης” και κάνω την άσκηση αντιγραφής στο τετράδιό μου.
  • Λύνω πάνω σε αυτό το φύλλο εργασίας τις ασκήσεις του κειμένου από το Βιβλίο. Μόλις τις τελειώσετε , πατάτε «Finish». Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τις σωστές απαντήσεις ή να μου τις στείλετε με email να τις δω και εγώ!
  • Διαβάζω για τις ομοιοκαταληξίες και λύνω την άσκηση πληκτρολογώντας πάνω στο φύλλο εργασίας, όπως και παραπάνω!
  • Μιας και το σημερινό μας μάθημα μιλάει για τις γάτες και τις σκανταλιές τους, μπορείτε εδώ να δείτε κάποια αποσπάσματα από το περίφημο μιουζικαλ Cats,το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μιούζικαλ παγκοσμίως.
  • Τέλος, για την επόμενη Δευτέρα, θα ήθελα να μου γράψετε μια έκθεση για το αγαπημένο σας ζωάκι! Ήδη συζητήσαμε μαζί τι μπορούμε να γράψουμε σε ένα τέτοιο κείμενο. Μελετήστε την παρουσίαση στο eclass η οποία θα σας βοηθήσει πολύ στη συγγραφή του κειμένου σας. Στη συνέχεια, γράψτε την έκθεση στο τετράδιο παραγωγής γραπτού λόγου. Για όσους δυσκολεύεστε να μπείτε στο eclass οι παρακάτω εικόνες θα σας βοηθήσουν.

 

 

Υ.Γ : Ανυπομονώ να διαβάσω τις εκθέσεις σας! Βγάλτε φωτογραφία και στείλτε τις με τους γνωστούς τρόπους!

Σας φιλώ! Καλή συνέχεια!