
Καλημέρα παιδάκια μου!
Τι κάνετε;
Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά σήμερα το απόγευμα και μιας και δεν ήμασταν στο σχολείο μας και δεν μπορούσαμε να τα συζητήσουμε αναλυτικά από κοντά, θέλω να μιλήσουμε μέσα από εδώ για τη μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού, το Πάσχα.
Θα πάρουμε λοιπόν αφορμή από έναν πολύ σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο, ο οποίος εμπνεύστηκε από τη ζωή του Χριστού και δημιούργησε εξαιρετικούς πίνακες.

Ας διαβάσουμε λίγα λόγια για τη ζωή του:
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541 – 7 Απριλίου 1614), γνωστός επίσης ως El Grecο, δηλαδή ο Έλληνας, ήταν Κρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της ισπανικής αναγέννησης.Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, δημιουργώντας τα περισσότερα έργα του στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Αρχικά, εκπαιδεύτηκε ως αγιογράφος (ζωγράφιζε δηλαδή μορφές αγίων) στο Ηράκλειο της Κρήτης και λίγο αργότερα ταξίδεψε στη Βενετία. Στην Ιταλία γνώρισε μεγάλους ζωγράφους και επηρεάστηκε από την τέχνη τους. Κατόπιν εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, μια μικρή ισπανική πόλη, όπου και έζησε το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο Ελ Γκρέκο δημιούργησε πολλούς πίνακες, οι οποίοι αφηγούνται με ξεχωριστό τρόπο τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και την Ανάσταση.
Δραστηριότητες:
- Παρατηρήστε προσεκτικά τους πίνακες του Ελ Γκρέκο. Τι σας θυμίζουν; Ποια χρώματα χρησιμοποιεί κυρίως ο ζωγράφος; Τι συναισθήματα σας δημιουργούν; Γράψτε μου τις απαντήσεις σε μια παράγραφο.
- Διαβάστε την παρουσίαση που ετοίμασα για εσάς στο eclass με θέμα το Πάσχα εδώ.
- Ώρα για παιχνίδι! Αφού μελετήσετε τα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και την παρουσίαση, μπορείτε να εξασκηθείτε σε μερικά κουίζ εδώ, εδώ και εδώ!

Κοιτάζοντας τους πίνακες του El Greco βλέπουμε τα θαυμάσια έργα του.Θα λέγαμε ότι έχουν σχεδόν την ίδια ομοιότητα με αυτή των εικόνων που υπάρχουν και σήμερα στις εκκλησίες μας.
Ο El greco χρησιμοποιεί στους πίνακές του απαλά γήϊνα χρώματα.Βέβαια,σε κάποιους πίνακές του βλέπουμε να είναι έντονο το μπλέ και το κόκκινο χρώμα στους μανδύες.
Πολλά είναι τα συναισθήματα που μου προκαλούν οι πίνακές του όταν τους κοιτώ.Πάνω από όλα θαυμασμό για την δουλειά του και μεγάλη τιμή για τα έργα που προσέφερε στην Ελλάδα.Επίσης,απεικονίζει τόσο ωραία τα γεγονότα του Πάσχα όπως τα ξέρουμε και τα έχουμε διδαχθεί.
Εξαιρετική απάντηση Κωνσταντίνε! Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου! Πράγματι ο Ελ Γκρέκο ξεκίνησε ως αγιογράφος(ζωγράφιζε μορφές Αγίων της Εκκλησίας) και επηρεάστηκε πολύ από αυτό στη ζωγραφική του. Χρησιμοποιεί κυρίως σκούρα και έντονα χρώματα(μπλε, κόκκινο, κίτρινο) στους πίνακες του, όπως σωστά είπες.
Βλέποντας τους πίνακες του El Greko θυμάμαι τις αγιογραφίες που υπάρχουν μέσα στην εκκλησία αλλά και μερικές από αυτές και στο σπίτι μας. Ο μυστικός δείπνος ας πούμε που υπάρχει σε πολλά σπίτια. Τα χρώματα που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος είναι κυρίως έντονα. Ειδικά το κόκκινο, το χρυσαφί, το μπλε και το πράσινο. Τα συναισθήματα μου είναι θαυμασμός σεβασμός αλλά και μεγάλη λύπη για τον πίνακα με την σταύρωση του Χριστού.
Άψογα Γεωργία μου! Πολύ σωστές παρατηρήσεις! Οι πίνακες του Ελ Γκρέκο πράγματι μας δημιουργούν έντονα συναισθήματα και θυμίζουν εικόνες που συναντούμε στην εκκλησία.