Δημοσιεύθηκε στην Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον

Ημέρα…Νύχτα…

H παρουσίαση εναλλαγής του φυσικού φαινομένου της ημέρας και νύχτας είναι δύσκολο να αποδοθεί σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.Στην τάξη του ολοήμερου επεξεργαστήκαμε το θέμα με διάφορους τρόπους…Με ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, με φωτογραφικό υλικό, με παρουσίαση σχετικών βίντεο, με πειραματική διαδικασία με φακό και υδρόγειο σφαίρα, με αφήγηση παραμυθιών, μύθων και παραδόσεων, με ατομικά φύλλα εργασίας και ομαδικές δημιουργίες. Τέλος με παρατήρηση και συγκριτική προσέγγιση από δύο πίνακες του  V. Van Gogh «Σπορέας το Ηλιοβασίλεμα» και «Έναστρη Νύχτα». Επίσης τα παιδιά προχώρησαν σε παιχνίδια αυτοσχεδιασμού. 

Τα παιχνίδια αυτοσχεδιασμού ενισχύουν την φαντασία και την αυτοπεποίθηση, αφού ακόμη και συνεσταλμένα παιδιά που διστάζουν να συμμετάσχουν σε συζητήσεις, στους αυτοσχεδιασμούς συμμετέχουν με μεγάλη προθυμία και εκφράζονται με το σώμα τους.
Παράλληλα ενθαρρύνεται η συνεργασία και η επικοινωνία των μαθητών μεταξύ τους.
Με την κίνηση και τον χορό τα παιδιά μπορούν να αφηγηθούν ακόμη και ολόκληρες ιστορίες ή συναισθήματα , με την δράση να καθορίζεται και να εξελίσσεται από τα μέλη της ομάδας.
Με αυτοσχεδιαστικές δραστηριότητες τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξερευνούν διαφορετικές κατευθύνσεις και δυνατότητες των κινήσεων του σώματός τους.
Η εκπαιδευτικός έχει τον ρόλο του βοηθού και παρακινητή αφού το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας σχεδιάζεται από τα ίδια τα παιδιά.

CC BY-NC-SA 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.