Δημοσιεύθηκε στην # Μένουμε Σπίτι

# Έντομα. Δευτέρα 18/5 έως Τετάρτη 20/5.

 

1η Δραστηριότητα (κα Ανθή Καλιακούδα) : Ο κύκλος ζωής της πεταλούδας

Η μαγική μεταμόρφωση μιας κάμπιας σε πεταλούδα αποτελεί ένα από τα ανεξήγητα μυστήρια της φύσης. Ένα  πλάσμα σφηνώνεται μέσα σε ένα κουκούλι, για να εκκολαφτεί λίγες ημέρες (ή μήνες αργότερα) ως μια εντυπωσιακή «χορεύτρια» των αιθέρων. Στις παρακάτω εικόνες μπορείς να παρατηρήσεις τον κύκλο ζωής της πεταλούδας.

Μπορείς να δημιουργήσεις και εσύ με πλαστελίνη τον κύκλο ζωής της πεταλούδας και να μοιραστείς τη δημιουργία σου με τους συμμαθητές σου.

 

2η Δραστηριότητα (κα Μαρίζα Μανωλάκη) : Ο μύθος της αράχνης 

 Η ελληνική μυθολογία αναφέρει ότι η Αράχνη ήταν η κόρη του Ίδμωνα και ζούσε στην αρχαία ελληνική πόλη της Κολοφώνος στη Λυδία. Η περιοχή ήταν γνωστή για τα υφαντά της και για αυτό η Αράχνη ανατράφηκε ως μια εξαιρετική υφάντρα. Απεχθανόταν τις φήμες ότι όφειλε το ταλέντο της στην θεά Αθηνά που ήταν προστάτιδα και της υφαντικής τέχνης.

Η αλαζονεία της Αράχνης δυσαρέστησε την Αθηνά, η οποία μεταμφιέστηκε σε μια ηλικιωμένη γυναίκα που προειδοποίησε το κορίτσι να αναγνωρίσει την υπεροχή της Θεάς. Η Αράχνη ωστόσο, αρνήθηκε να το πράξει, και είπε στη γριά ότι θα μπορούσε να νικήσει την Αθηνά σε διαγωνισμό ύφανσης. Ακούγοντας αυτό, η Αθηνά αποκαλύφθηκε στην Αράχνη, και οι δύο τους έπιασαν αμέσως δουλειά διαγωνιζόμενες σε διαφορετικά υφαντά. Στο κέντημα της Αθηνάς απεικονιζόταν τα δικά της θριαμβευτικά κατορθώματα και έδειχνε λεπτομερώς τις τύχες των θνητών που τόλμησαν να προκαλέσουν τους θεούς. Το έργο της Αράχνης σατίριζε τους θεούς.

Εξοργισμένη από το θράσος της Αράχνης, καθώς και από την απαράμιλλη ικανότητά της, η Αθηνά μεταμόρφωσε την κοπέλα στο έντομο αράχνη. Από εκεί πήρε και το όνομά της η αράχνη, αλλά και την εξαιρετική τέχνη που επιδεικνύει υφαίνοντας τον ιστό της.

Μπορείς να παρακολουθήσεις το μύθο της αράχνης στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://youtu.be/aF98_jyurMk

Έπειτα κατασκεύασε κι εσύ τον δικό σου ιστό αράχνης. Κόψε ένα χαρτόνι σε κυκλικό σχήμα ή χρησιμοποίησε ένα πλαστικό πιατάκι. Ζωγράφισε μία μικρή αράχνη και στερέωσέ την επάνω στην κατασκευή σου. Τέλος πάρε νήμα ή κλωστή και πέρασε την με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματιστεί ένας εντυπωσιακός ιστός. 

Εάν δεν έχεις τα υλικά, μπορείς εναλλακτικά να μας ζωγραφίσεις ότι σου άρεσε από τον μύθο της αράχνης ή μπορείς να μας παρουσιάσεις με μία φωτογραφία υφαντά που ίσως να υπάρχουν στο σπίτι. 

 

3η Δραστηριότητα (κα Μαίρη Τουφεγγοπούλου) : Ζουζουνοκολάζ

Υπάρχουν πολλών ειδών έντομα που ζουν γύρω μας. Κάποια πετούν, ενώ άλλα πηδούν, ορισμένα είναι ωφέλιμα ενώ κάποια άλλα βλαβερά. Παρακάτω υπάρχει ένας πίνακας με μερικά από τα πιο γνωστά είδη εντόμων. Σίγουρα θα αναγνωρίσεις αρκετά από αυτά.

Μπορείς τώρα να φτιάξεις ένα κολάζ με έντομα. Κόψε από παλιές εφημερίδες ή περιοδικά εικόνες εντόμων και κόλλησέ τες ώστε να φτιάξεις μια ζουζουνοσύνθεση! Αν δεν βρεις εικόνες, μπορείς βέβαια να τις ζωγραφίσεις. Μην ξεχάσεις να γράψεις το όνομα κάθε εντόμου. Σε αυτό θα σε βοηθήσει και ο παραπάνω πίνακας.

Αφού ολοκληρώσεις την εργασία σου μπορείς να ακούσεις ένα τραγούδι αφιερωμένο στις μελισσούλες που μας προσφέρουν τόσα πολλά!!!

https://www.youtube.com/watch?v=enbKkVwSUts

 

4η Δραστηριότητα (κα Ευαγγελία Σαριγιάννη) : Μελισσολεξούλες σε δράση

Μαθαίνω πληροφορίες για τις μέλισσες και καταγράφω τις λέξεις που μου έκαναν εντύπωση.

Το σπιτάκι που ζουν οι μέλισσες λέγεται  ΚΥΨΕΛΗ.

Μέσα στην κυψέλη φτιάχνουν την  ΚΗΡΗΘΡΑ.

Οι μέλισσες τρέφονται από το  ΝΕΚΤΑΡ  των λουλουδιών.

Μας δίνουν το υπέροχο  ΜΕΛΙ.

Από τη μέλισσα γίνεται το  ΚΕΡΙ.

Η μέλισσα τσιμπάει με το  ΚΕΝΤΡΙ   της.

Για να προσπαθήσουμε να μάθουμε λοιπόν  τις σημαντικότερες  μελισσολεξούλες:

ΚΥΨΕΛΗ

ΚΗΡΗΘΡΑ

ΜΕΛΙ

ΚΕΡΙ

ΝΕΚΤΑΡ

ΚΕΝΤΡΙ.

Τις βάζω στο μυαλουδάκι μου και προσπαθώ να τις θυμηθώ. Πόσες μελισσολεξούλες θυμάμαι; Στη συνέχεια, γράφω όσες από αυτές θέλω σε ένα χαρτί, κατόπιν μετρώ πόσα γράμματα έχει η κάθε μελισσολεξούλα και δίπλα βάζω τον αριθμό. Π.χ. ΚΥΨΕΛΗ    6.

CC BY-NC-SA 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.