Δημοσιεύθηκε στην # Μένουμε Σπίτι

# Πλανήτες – Δευτέρα 11/5.

Το ηλιακό σύστημα ως θέμα επεξεργασίας στο νηπιαγωγείο και η αστρονομία ως επιστήμη, προσελκύουν το ενδιαφέρον και κεντρίζουν την περιέργεια και τη φαντασία των μικρών παιδιών.

Η διαθεματική προσέγγιση ωστόσο ενός τόσο δύσκολου γνωστικά θέματος, δεν σκοπεύει να διδάξει στα μικρά παιδιά έννοιες και φαινόμενα του διαστημικού χώρου και να τροποποιήσει τις δικές τους αστρονομικές ιδέες ώστε να συμπίπτουν με τις επιστημονικές.

Κυρίως στοχεύει μέσω ευχάριστων εμπειριών να προσφέρει κίνητρα που θα κάνουν τους μαθητές να αγαπήσουν το συγκεκριμένο αντικείμενο και να διαμορφώσουν θετική στάση ως προς αυτό.

Έναστρη νύχτα – Vincent Van Gogh

1η Δραστηριότητα ( κα Ανθή Καλιακούδα) : Το ηλιακό μας σύστημα 

Άκουσε το τραγούδι «Μια γιορτή στη γειτονιά του ήλιου» στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=vH-D8_mjGxU

Μπορείς να ζωγραφίσεις ή να φτιάξεις το ηλιακό μας σύστημα με ότι υλικά ή χρώματα θες και να μοιραστείς τη ζωγραφιά σου με τους φίλους σου στην πλατφόρμα!

 

2η Δραστηριότητα ( κα Μαίρη Τουφεγγοπούλου) : Αστρο-αινίγματα

Ήρθε η ώρα να ακονίσετε το μυαλό σας με τα αγαπημένα σας αινίγματα!

1ο Αίνιγμα

Μπάλα χρυσή στον ουρανό

αστέρι είναι πολύ φωτεινό,

ζέστη και φως χαρίζει στη γη,

χωρίς αυτόν δεν υπάρχει ζωή.

Τι είναι;

2ο Αίνιγμα

Σαν κοιμάσαι αυτό ξυπνάει

Και την νύχτα όλη γυρνάει

Μα όταν ξημερώσει πια

Δεν το βλέπεις πουθενά!

Τί είναι;

Αφού ακούσετε προσεκτικά τα αινίγματα και σκεφτείτε τις απαντήσεις,

έπειτα θα είστε έτοιμοι να τις αποκαλύψετε και στους υπόλοιπους!

Ζωγραφίστε λοιπόν και παράλληλα γράψτε όπως μπορείτε, τις απαντήσεις των αινιγμάτων.

 

3η Δραστηριότητα (κα Ευαγγελία Σαριγιάννη) : Το παιχνίδι του ήλιου και της γης

Η γη όπως ξέρεις είναι ένας πλανήτης που γυρίζει γύρω από τον ήλιο.

Θα παίξουμε λοιπόν ένα παιχνίδι .Για να ξεκινήσουμε όμως χρειάζεται να φτιάξεις δύο καρτελάκια. Στο ένα θα γράψεις τη λέξη ΗΛΙΟΣ και στο άλλο τη λέξη ΓΗ. Εσύ θα είσαι ο ΗΛΙΟΣ. Ένα άλλο άτομο στο σπίτι θα είναι η ΓΗ.

Βάζεις μουσική που σου αρέσει. Κάθεσαι σε ένα σημείο ακίνητος και γύρω από εσένα περιστρέφεται η γη σιγά-σιγά. Όταν η ΓΗ περνάει από μπροστά σου τεντώνεις ψηλά τα χεράκια σου γιατί την φωτίζεις. Όταν η ΓΗ βρίσκεται πίσω σου, γονατίζεις γιατί τότε δεν μπορείς να την φωτίσεις. Στη συνέχεια μπορείς εσύ να γίνεις η ΓΗ.

Πως αισθάνθηκες; Κουβέντιασε με τους γονείς σου!!!!

Επειδή όμως το παιχνίδι αυτό δεν μπορείς να μας το δείξεις, και οι φίλοι σου θέλουν να το δουν, βάλε τη φαντασία σου και ζωγράφισέ το όπως εσύ πολύ ωραία ξέρεις!! 

Περιμένουμε να δούμε.

 

4η Δραστηριότητα (κα Μαρίζα Μανωλάκη) : Ο δικός σου πλανήτης.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, με στοιχεία παραμυθιού, μας ταξιδεύει μαζί με ένα παιδί σε διαφορετικούς πλανήτες όπου συναντούμε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Οι στόχοι, οι αξίες, τα συναισθήματα, η φιλία και ο ρόλος του κάθε ανθρώπου στη ζωή, βρίσκονται στη σκέψη του συγγραφέα όπως φαίνεται από τον τρόπο που οδηγεί τις λέξεις και τα σκίτσα του.

Ο Μικρός Πρίγκιπας θεωρείται ένα από τα πιο  αριστουργηματικά πολυδιαβασμένα βιβλία που επιχειρεί να δώσει σε όλους μας ένα μάθημα ζωής και ανθρωπιάς.

Παρακολούθησε εδώ την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα διασκευασμένη για μικρά παιδιά.

Έπειτα δημιούργησε το δικό σου πλανήτη. Μπορείς να κόψεις ένα χαρτί ή χαρτόνι σε κυκλικό σχήμα και να ζωγραφίσεις επάνω στον πλανήτη σου ότι επιθυμείς όπως ανθρώπους, ζώα, φυτά κ.α…και να τον διακοσμήσεις με την δική σου αγάπη και φαντασία.. Στο τέλος δώσε ένα μοναδικό όνομα στον πλανήτη σου και παρουσίασέ τον με μία φωτογραφία. 

CC BY-NC-SA 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.