Αρχική » 2023 » Μάρτιος

Αρχείο μηνός Μάρτιος 2023

Το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη αναβίωσαν οι μαθητές της Κέρκυρας

image 1Εαρινή ισημερία η Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 και μαθητές της τρίτης τάξης του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας έκαναν αναπαράσταση του πειράματος του Ερατοσθένη. Στόχος τους; Ο υπολογισμός της περιφέρειας της Γης με γεωμετρικό τρόπο!

Ένα ιστορικό πείραμα ηλικίας 2.500 ετών αναβίωσε σήμερα στην αυλή του σχολείου μας.

Με αυτό τον τρόπο το σχολείο συμμετείχε στη δράση της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε [Πανελληνία Ένωση Υπεύθυνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών] με την έγκριση του ΥΠΑΙΘ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεσκόπησης.

Με τη βοήθεια των σκιών, οι υπολόγισαν την ακτίνα της Γης.

Υπεύθυνος της δράσης από το σχολείο ήταν ο φυσικός Νίκος Καραλής και συμμετείχαν οι μαθηματικοί Μ. Μαγιολαδίτης & Γ. Σαμψών.

Ανάλογες δράσεις πραγματοποίησαν το 7ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, το Γυμνάσιο Καρουσάδων, το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Αργυράδων, το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Κασσιώπης, το Γυμνάσιο Θιναλίων κ.α.

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1024x1024 1

Μαθητές «παντρεύουν» τα Μαθηματικά με την Τέχνη

page11 5 724x1024 1Συμμετοχή του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ με θεατρικό δρώμενο στο οποίο μιλάν τα παιδιά για την αξία των μαθηματικών στη ζωή.

Για την επίτευξη του στόχου μας συνεργάστηκαμε με φοιτητές του Τμήματος τεχνών εικόνας και ήχου του Ιονίου πανεπιστημίου (Στρατής Αλβανός, Ιωάννα Φακίνου, Φώτης Πάγκαλος) κάτω από την καθοδήγηση και τη σκηνοθεσία του Μιχάλη Καπετανίδη, ο οποίος έκανε και το τελικό μοντάζ.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να συμμετέχουν σε ένα θεατρικό αλλά να δουν και πως στήνεται μια κινηματογραφική παραγωγή μικρού μήκους, να δουν τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας και τα μέσα που χρησιμοποιούνται, δουλεύοντας στην πράξη μαζί με επαγγελματίες του χώρου.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται μετά από γονική συναίνεση.

Ευχαριστούμε το διευθυντή και το προσωπικό της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Κέρκυρας για την παραχώρηση του χώρου, το Μιχάλη Καπετανίδη και τους φοιτητές του Τμήματος τεχνών εικόνας και ήχου για την άψογη συνεργασία.

Η εμπειρία που αποκομίσαμε όλοι από το εγχείρημα είναι ανεκτίμητη!

Υπεύθυνοι καθηγητές: Αθ. Καββαδία (ΠΕ03, ΠΕ04) και Μ. Μαγιολαδίτης (ΠΕ03)

Οι μαθητές που συμμετείχαν (αλφαβητικά): Άγγελος Πανδής, Αλεξάνδρα Πηγή, Κατερίνα Ρίζου, Γρηγόρης Ρούγκας, Κωνσταντίνα Σταθοκωστοπούλου.

Τηλεοπτική προβολή

Το θεατρικό δρώμενο του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας με θέμα τα μαθηματικά παίχτηκε στο START TV!

Ραδιοφωνική συζήτηση

Με τη δημοσιογράφο Μαρία Παγκράτη στην ΕΡΤ Κέρκυρας συζητήσαμε για το θεατρικό δρώμενο που δημιούργησε το 3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, για τη συνεργασία μαθητών με φοιτητές του Τμήματος τεχνών ήχου και εικόνας για το 3ο πανελλήνιο μαθηματικό μαθηματικό φεστιβάλ και πολλά άλλα.

 

image

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση