Χώρες που απαγορεύουν ή δε γιορτάζουν τα Χριστούγεννα

https://1.bp.blogspot.com/-X6MIG039AfA/XfZjJuK3fBI/AAAAAAABQsI/5ez22-rYhtYWfTXl_2bkGTMzlqkCd8QBgCNcBGAsYHQ/s1600/%25CE%25A3%25CE%2591%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%2594%25CE%2599%25CE%259A%25CE%2597-%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%2592%25CE%2599%25CE%2591-%25CE%25A7%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%2593%25CE%2595%25CE%259D%25CE%259D%25CE%2591.jpg

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Χριστουγεννιάτικες κάρτες και δέντρα δεν επιτρέπονται στη χώρα. Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί πιστά τον Ισλαμικό Νόμο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αυστηρός με οποιοδήποτε άλλο θρησκευτικό δόγμα. Το 2015, η κυβέρνηση εξεδήλωσε, για ακόμα μία φορά, ξεκάθαρα την στάση της εναντίον των Χριστουγέννων. Οποιοσδήποτε γιορτάσει τα Χριστούγεννα, ακόμα και η μειονότητα Αμερικάνων που ζει εκεί, δηλώνει πως είναι υποστηρικτής του χριστιανισμού και μπορεί να βρεθεί μέχρι και στη φυλακή. Παρόλα αυτά, οι χιλιάδες ξένοι που βρίσκονται στη χώρα κυρίως για επαγγελματικούς λόγους μπορούν σε ιδιωτικούς χώρους να γιορτάσουν.

ΙΡΑΝ: Παρόμοια πολιτική με τον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Σαουδική Αραβία ακολουθεί και το Ιράν. Διαφορετικά δόγματα, όμως η κατάληξη είναι η ίδια: Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα το χριστουγεννιάτικο – τουλάχιστον δημόσια. (βλ. Ισλάμ: Ιστορία, πηγές, λάθη και μεταναστευτική θεολογική βοήθεια)

ΑΓΓΛΙΑ: Από το 1649 έως το 1653 η βουλή ασκούσε την εξουσία στην Αγγλία. Όμως από το 1653 ο Όλιβερ Κρόμγουελ ανέλαβε τη διακυβέρνηση και ως κλασικός Πουριτανός, απαγόρευσε τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Όπως έλεγε, ο κόσμος θα πρέπει να σκέφτεται αποκλειστικά τον Ιησού αυτές τις μέρες κι όχι να πίνει και να τρώει. [αναλυτικά βλ. εδώ Η εορτή των Χριστουγέννων και οι πολέμιοι της (θεολογική δογματική μελέτη)]

ΚΟΥΒΑ: Όταν ο Φιντέλ Κάστρο αποφάσιζε το 1959 να απαγορεύσει τον εορτασμό των Χριστουγέννων λίγοι περίμεναν ότι θα κρατούσε ως το 1999. Όμως η τότε επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και του Οικουμενικού Ορθόδοξου Πατριάρχη Βαρθολομαίου, έκανε τον Κουβανό ηγέτη να αλλάξει γνώμη! (Βλ. Φιντέλ Κάστρο: Το τέλος έρχεται για όλους, οι ιδέες μένουν)

ΙΑΠΩΝΙΑ: Ο Χριστιανισμός δεν έχει μεγάλη επιρροή στην Ιαπωνία. Για την ακρίβεια λιγότερο από το 1% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί, γι’ αυτό και τα Χριστούγεννα δεν θεωρείται επίσημη αργία για κανέναν, αλλά, λογαριάζεται ως κοσμική γιορτή. Πάντως όποιος θέλει, μπορεί να γιορτάσει! Ο Χριστιανισμός δεν είναι η θρησκεία της Ιαπωνίας κι έτσι δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε εορτασμούς ή στολισμούς. Οι δρόμοι δεν είναι στολισμένοι, μόνο ίσως κάποια τουριστικά καταστήματα.

ΣΟΜΑΛΙΑ: Η χώρα είναι κυρίως μουσουλμανική και οι χριστιανικές γιορτές απαγορεύονται. Το 2013 μάλιστα, εκδόθηκε νόμος που απαγορεύει τον εορτασμό των Χριστουγέννων και όποιος, παρόλα αυτά, θελήσει να γιορτάσει, θα το κάνει με δική του ευθύνη.

Στη Σομαλία γιορτάζουν κρυφά τα Χριστούγεννα: Σε ένα μικρό δωμάτιο, στην επαρχία Banaadir της Σομαλίας, δεκάδες Χριστιανοί εόρτασαν μυστικά τα Χριστούγεννα, φοβούμενοι διώξεις σε μία χώρα, όπου δεν υπάρχει κανένας επίσημος ναός.

 

ΗΠΑ: Όταν οι ακραίοι Αγγλικανοί Προτεστάντες γνωστοί κι ως Πουριτανοί, έφταναν τη δεκαετία του 1620 στις ΗΠΑ ήταν ήδη κατά των Χριστουγέννων. Αποκαλούσαν τη γιορτή “φαιδρή” και την απαγόρευσαν για όλους τους ακολούθους τους έως και τον 18ο αιώνα. Η μόνη θρησκευτική γιορτή που αποδέχονταν ήταν το Σάββατο. Όταν ο κυβερνήτης της αποικιοκρατικής Μασαχουσέτης, Sir Edmund Andros, επεδίωξε να αλλάξει αυτήν την απόφαση, του επιτέθηκε πλήθος κόσμου ντυμένοι με ερυθρές κάπες.

ΜΟΓΓΟΛΙΑ: Η Μογγολία είναι μία βουδιστική χώρα, με αποτέλεσμα τα Χριστούγεννα να απουσιάζουν από το εορτολόγιο και τις αργίες τους. Οι άνθρωποι πηγαίνουν να εργαστούν, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Η Μογγολία έχει πληθυσμό 3.238.479 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2018. Συνορεύει με τη Ρωσία προς Βορρά, και με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας προς Νότο και παρότι στα δυτικά απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Καζακστάν ωστόσο οι δυο χώρες δεν έχουν κοινά σύνορα. Ο πληθυσμός της Μογγολίας ακολουθεί κατά 50% τον θιβετιανό βουδισμό, το 40% καταγράφεται ως άθεοι, ενώ το 6% είναι σαμάνοι, μπάχα ή χριστιανοί, και το 4% μουσουλμάνοι.

Δείτε: Από τον Βουδισμό στον Χριστό. Η συγκλονιστική μεταστροφή ενός Βουδιστή στην Ορθοδοξία (βιβλίο) Μια Αέναη επΑνάσταση

ΜΑΛΔΙΒΕΣ: Με το 99% του πληθυσμού να αποτελείται από μουσουλμάνους, ο εορτασμός των Χριστουγέννων απουσιάζει.

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ: Οι κάτοικοι λέγονται Ταζίκ (Τατζίκοι), είναι ιρανική φυλή και έχουν θρήσκευμα το Ισλάμ (σουνίτες) και αποτελούν το 83% του πληθυσμού. 8% του πληθυσμού είναι Ρώσοι και οι άλλες μειονότητες είναι Ουκρανοί, Γερμανοί, Κιργιστάν, Κιργίζιοι, Τουρκομάνοι κλπ. Στο Τατζικιστάν δεν ξέρουν τι θα πει Χριστούγεννα! Το υπουργείο Παιδείας έκρινε παράνομη την γιορτή και απαγόρευσε οποιαδήποτε εκδήλωση από ανταλλαγή δώρων, μέχρι πυροτεχνήματα. Το 2014 μάλιστα η κυβέρνηση απαγόρευσε και τον Άγιο Βασίλη, ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι Απόκριες.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Δεν υπάρχει καμία εορταστική αργία στη Νότια Κορέα, εκτός από τις μέρες του εορτασμού των γενεθλίων των ηγετών της. Το καθεστώς πιστεύει μάλιστα ότι όποιος προσπαθεί να κάνει τους πολίτες της να δουν χριστουγεννιάτικα φωτάκια, διεξάγει πόλεμο προπαγάνδας. Η Βόρεια Κορέα είναι αρκετά εχθρική προς γιορτές των Χριστουγέννων. Τόσο πολύ που κόντεψε να πάει σε πόλεμο με τη Νότια Κορέα, όταν μια χριστιανική ομάδα τους έχτισε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο κοντά στα σύνορα. Αν λάβουμε υπόψιν ότι και ο τουρισμός είναι ελάχιστος και περιορισμένος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τότε καταλαβαίνουμε πως δε θα βρεις τίποτα που να θυμίζει Χριστούγεννα στη χώρα.

Πηγή: Απόσπασμα από την εργασία «Οι πολέμιοι των Χριστουγέννων:
τα αίτια από την Πολιτική, Ιστορία, Θεολογία και Κοινωνιολογία»