Tablet pc ή laptop?

Αν ήρθε η ώρα να αγοράσεις ένα νέο φορητό υπολογιστή και ταλανίζεσαι μεταξύ tablet pc και laptop τότε μάλλον είσαι ένας από τους πολλούς που έχουν μπει σε αυτό το δίλημμα από την πρώτη εμφάνιση των tablet pc με το ντεμπούτο του iPad. Παρόλο που για κάποιους μπορεί η απάντηση να φαίνεται εύκολη για την ώρα, ωστόσο τα κριτήρια επιλογής είναι αρκετά και μεταβάλλονται τόσο γρήγορα όσο και η τεχνολογία καθ’ εαυτή. Σε κάθε περίπτωση το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις είναι “πως θα το χρησιμοποιήσω”… (ξέρεις.. αν το θες κυρίως για παιχνίδια θα πρέπει να έχει καλή κάρτα γραφικών, αν το θες για να γράφεις κείμενα θα πρέπει να έχει πληκτρολόγιο κλπ)

Η πιο προφανής διαφορά μεταξύ των δύο έχει να κάνει με την απουσία πληκτρολογίου στα tablet pc, γεγονός που δυσκολεύει τη χρήση τους αν “το έχεις” με το γράψιμο και θέλεις να χρησιμοποιήσεις το φορητό σου υπολογιστή (και) για τη συγγραφή κειμένων (ή αν  chatάρεις πολύ). Υπάρχει, βέβαια, πάντα και η δυνατότητα για χρήση ενός bluetooth keyboard (και ενός αντίστοιχου ποντικιού, και ενός holder για να κρατάς όρθια την οθόνη…) αν επιμείνεις στην επιλογή ταμπλέτας ακόμα και ως εργαλείο δουλειάς, ή μοντέλα όπως το Asus EEE Pad Transformer Prime, που προσφέρει προαιρετικό πληκτρολόγιο πάνω στο οποίο κουμπώνει η ταμπλέτα. Αυτά τα εξαρτήματα, ωστόσο, αδυνατίζουν το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης φορητότητας που κατά κανόνα παρουσιάζουν οι ταμπλέτες έναντι των laptop, καθώς αναγκάζεσαι να τα κουβαλάς μαζί σου, αν έχεις σκοπό να τα χρησιμοποιήσεις (μπορείς, ωστόσο, να τα αφήνεις και στο “χώρο δουλειάς”!).

Το επόμενο βασικό χαρακτηριστικό των tablet είναι η μπαταρία. Στα ποιοτικότερα tablet μοντέλα μπορείς να βγάλεις άνετα τη μέρα (μέχρι 10 ώρες) με φυσιολογική χρήση (wi-fi, ταινίες, παιχνίδια κλπ), ενώ τα laptop αγκομαχούν στις 5 με 6 ώρες. Η σύγκριση αυτή, ισχύει βέβαια για τα “ποιοτικότερα” μοντέλα των tablet, όπως είπαμε. Αν θέλεις να αγοράσεις μια οικονομική ταμπλέτα, όπως το Zepad C91, θα πρέπει να περιμένεις δραματική πτώση στις αντοχές (λειτουργία μέχρι 4h για το συγκεκριμένο μοντέλο με wifi ανοιχτό).

Aπό: http://www.e-tablets.gr/2012/01/tablet-pc-%CE%AE-laptop/

Κάποια πλεονεκτήματα των laptop έναντι των tablet όπως η μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύς, έχουν αρχίσει να παραγκωνίζονται απο τα τελευταία tablet pc, τα οποία παρουσιάζουν αξιοσημείωτες βελτιώσεις σε αυτό το επίπεδο, όπως η χρήση του 4πύρηνου επεξεργαστή Tegra 3 της Nvidia στο Transformer Prime της Asus. Επίσης η κατά κανόνα μεγαλύτερη ανάλυση οθόνης που έχουν τα laptop απειλείται όλο και περισσότερο από νέες τεχνολογίες απεικόνισης που αναμένονται στις νέες ταμπλέτες, όπως το retina display (φημολογείται ότι πρόκειται για ανάλυση 2048 x 1536 στις 10 ίντσες!) του πολυαναμενόμενου iPad 3. Για την ώρα, πάντως, η απεικόνιση σε φορητό pc είναι ακόμα χώρος στον οποίο κυριαρχούν τα laptop.

laptop over breakfast

Ίσως ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των tablet σε σχέση με τη χρήση τους που δεν έχουν σχολιαστεί δεόντως είναι η αίσθηση που αποκομίζεις λόγω του σχεδιασμού τους. Το μικρό τους βάρος, η φορητότητα και η αλληλεπίδραση μέσω της οθόνης αφής σε παρακινούν να αποκτήσεις μια “χαλαρή στάση” και πιθανότατα ενεργοποιεί αντίστοιχα αντανακλαστικά. Το γεγονός, παράλληλα, ότι η οθόνη δε στηρίζεται κάπου, αλλά πρέπει να την κρατάς στα χέρια σου, σε περιορίζει ως προς τη στάση του σώματος που αποκτάς (το ζήτημα της εργονομίας είναι πολύ βασικό, ιδίως όσον αφορά στα παιδιά, και θα παρουσιαστεί εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο). Δεν είναι τυχαίο το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας της Google ότι η επικρατέστερη οικιακή χρήση της ταμπλέτας στις ΗΠΑ γίνεται ως επί το πλείστον στον καναπέ, στο κρεβάτι ή στην κουζίνα…

Η κορυφαία, ωστόσο, διαφορά που πιστεύουμε ότι τελικά θα καθορίσει το αν σου χρειάζεται ένα tablet ή ένα laptop είναι οι εφαρμογές. Παρόλο που ειδικά στο iPad θα βρούμε πάρα πολλές εφαρμογές, ωστόσο δε θα βρούμε τις “κλασσικές” εφαρμογές γραφείου, για να μην αναφερθούμε και σε πιο εξειδικευμένες (σχεδιαστικά προγράμματα κλπ). Ως εκ τούτου, τουλάχιστον για την ώρα, πιστεύουμε ότι οι ταμπλέτες θα “καθηλωθούν” κυρίως στο χώρο της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης.

Πέραν, ωστόσο, αυτών, άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβεις υπόψη σου στην επιλογή σου, συνοψίζονται στον ακόλουθο πίνακα.

Tablets Laptops
Βάρος Μικρότερο από 500gr Μεταξύ 900gr-1.5kg
Μπαταρία Έως 10h Έως 6h
Μέγεθος οθόνης 7 – 10 in 10 – 15 in
Αποθήκευση Μικρός ssd σκληρός και αποθήκευση σε cloud service* Μεγαλύτερης χωρητικότητας hdd, επέκταση με SD
Συνδεσιμότητα Κυρίως bluetooth, wi-fi και micro HMDI USB, wi-fi, bluetooth, HDMI
Λογισμικό Applications από τα αντίστοιχα καταστήματα (Android, Apple) Απεριόριστη επιλογή λειτουργικού συστήματος και λογισμικού
Κόστος Από 90(!) – 800€ Από 350 – 1.500€

*Cloud service: υπηρεσία online αποθήκευσης δεδομένων για να τα συγχρονίζεις με άλλες συσκευές και / ή να κάνεις backup.

Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε με βάση τα παραπάνω ότι οι ταμπλέτες είναι χρήσιμες κυρίως για σερφάρισμα στο internet, για να βλέπεις καμιά ταινία στο κρεβάτι ή στον καναπέ, άντε και για να διαβάζεις άρθρα, βιβλία κλπ (αν και για αυτή τη δουλειά πολύ καλύτερα είναι τα e-book readers). Το laptop από την άλλη εξυπηρετεί όλα τα προηγούμενα, σου επιτρέπει να δουλέψεις με τις εφαρμογές που αρμόζουν στην εργασία σου, αλλά δεν “πέφτει” εύκολα στο κρεβάτι μαζί σου και δεν έχει τόσο ανεβασμένες “αντοχές” (βλ. διάρκεια μπαταρίας).

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εκτιμήσεις, τέλος, και το γεγονός της εμφάνισης των ultrabook, τα οποία είναι λεπτότερα και ελαφρύτερα laptop με αντίστοιχες επιδόσεις. Για την ώρα είναι αρκετά ακριβά (πάνω από 600$), αλλά σύντομα αναμένεται να πέσει το κόστος τους και συνεπώς να εκτοπίσουν και τα laptop. Μέχρι τότε θα επανέλθουμε με νέο συγκριτικό μεταξύ tablet pc και ultrabook!

Από http://www.e-tablets.gr/2012/01/tablet-pc-%CE%AE-laptop/

Σχετικά με ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΟΥΔΑΚΟΣ ΠΕ12/ΠΕ19

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΟΥΔΑΚΟΣ MSc, ΜEd, HM-MY E.M.Π Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12 Β΄Αθήνας – Αν. Αττικής-Κρήτης Ειδικότητα: ΠΕ12/ΠΕ19


Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε όλα τα άρθρα του/της ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΟΥΔΑΚΟΣ ΠΕ12/ΠΕ19 →