3.7 Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια

βιβλίο 52-54: http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2328/Oikiaki-Oikonomia_A-Gymnasiou_html-apli/index3_7.html


 

  • Ποια τρόφιμα παρατηρείτε; Ποια είναι ζωικά και ποια φυτικά;

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

Για ποιους λόγους λένε ότι πρέπει ν’ αποφεύγουμε τα λιπαρά; Έχουν δίκιο; padlet

Θρεπτικά χαρακτηριστικά:

  • Περιέχει λιπαρά οξέα, μερικά από τα οποία είναι απαραίτητα (κυτταρικές μεμβράνες, μεταβολισμός, κάποιες ορμόνες, προστασία οργάνων, διατήρηση θερμοκρασίας).
  • Περιέχει τις απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και Κ.
  • Έχει ψηλή θερμιδική αξία (9 Κcal/gr).

ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  1. Κορεσμένα -σε ζωικές τροφές
  2. Ακόρεστα -σε φυτικές τροφές και σε κάποια ψάρια
  3. Τρανς -σε τροφές που περιέχουν μαργαρίνη

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ


ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ

 


ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΤΑ ΑΚΟΡΕΣΤΑ – ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ – ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΑΝΣ

  • Τα κορεσμένα και τα τρανς ανεβάζουν την κακή χοληστερόλη (κίνδυνος για αγγεία και καρδιά)
  • Τα τρανς έχουν συσχετισθεί και με τον καρκίνο
  • Οι οδηγίες της Ε.Ε. θέτουν όρια στην σύσταση των τροφίμων ως προς τα τρανς
  • Προτιμάμε τροφές με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά π.χ. γάλα 2% (όχι όμως 0%)
  • Τρώμε τα ακίνδυνα ακόρεστα καθημερινά με προσοχή στις ποσότητες (9 Kcal/gr)
  • Αποφεύγουμε εντελώς τα τρανς λιπαρά!

 

 

 

 


Άσκηση εμπέδωσης