Είναι ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος ο Ναζιανζινός, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν Άγιοι της ορθόδοξης εκκλησίας, ευεργέτες και σπουδαίοι διδάσκαλοι. Καθένας από τους Τρεις Ιεράρχες έχει τη δική του γιορτή αλλά όλοι μαζί γιορτάζουν στις 30 Ιανουαρίου.Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων, των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης.Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν σοφοί άνθρωποι που αγαπούσαν τη μάθηση και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων .Ήταν σπουδαίοι δάσκαλοι και φωστήρες Δεν τους ενδιέφεραν τα πλούτη και ζούσαν μια απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες. Βοηθούσαν τους φτωχούς και τους δυστυχισμένους και μάθαιναν στους ανθρώπους γράμματα. Για τη σοφία και την καλοσύνη τους ο λαός εκτιμούσε και αγαπούσε τους Τρεις Ιεράρχες.
Βασίλειος, ο Μέγας
Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, ήταν επίσκοπος της Καισαρείας. Σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας.Ο Μέγας Βασίλειος είναι ο Αϊ-Βασίλης για τον οποίο τραγουδάνε τα παιδιά στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.
Το έθιμο της βασιλόπιτας
Την πρώτη μέρα κάθε χρόνου σε κάθε ελληνικό σπίτι κόβουν τη βασιλόπιτα. Συνήθως η βασιλόπιτα είναι ένα αφράτο, φουσκωτό γλύκισμα που στο ζυμάρι του βάζουν ένα νόμισμα, το φλουρί. Σε μερικά μέρη μπορεί να είναι κρεατόπιτα, πρασόπιτα ή άλλη πίτα.
Την πρώτη Ιανουαρίου όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το γιορτινό τραπέζι και κόβουν τη βασιλόπιτα, αφού πρώτα ο οικοδεσπότης τη σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές. Τα πρώτα κομμάτια είναι για τον Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Βασίλειο, το σπίτι και τους ξενιτεμένους. Μετά ο καθένας παίρνει το κομμάτι του. Αυτός που θα βρει το φλουρί, λένε ότι θα έχει καλή τύχη όλη τη χρονιά. Το έθιμο της βασιλόπιτας έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια, από την εποχή των Ρωμαίων.Στη χριστιανική παράδοση το έθιμο αυτό σχετίζεται με τον Άγιο Βασίλειο και γι΄αυτό άλλωστε λέγεται βασιλόπιτα.
Κάποτε, στην Καισαρεία, ο Μέγας Βασίλειος συμβούλεψε τους κατοίκους να μαζέψουν ό,τι πολύτιμα αντικείμενα είχαν και να τα δώσουν στον κατακτητή για να σώσουν την πόλη τους. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όμως, ο κατακτητής έφυγε βιαστικά χωρίς να πάρει τίποτε. Τότε ο Μέγας Βασίλειος επειδή ήταν δύσκολο να επιστραφούν τα νομίσματα και τα χρυσαφικά στους κατόχους τους, έδωσε τα μισά στους φτωχούς και τα υπόλοιπα τα έβαλε μέσα σε ψωμιά που μοιράστηκαν στον κόσμο. Τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά έβρισκαν μέσα κάποιο νόμισμα ή χρυσαφικό. Εκτός από τη βασιλόπιτα, σε όλα τα μέρη της γης, αυτές τις γιορτινές μέρες οι άνθρωποι φτιάχνουν ένα σωρό ιδιαίτερα γλυκίσματα.
Γρηγόριος Ναζιανζινός, ο Θεολόγος
Ήταν επίσκοπος στη Ναζιανζό και Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Ασχολήθηκε με θεολογικά θέματα, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Ήταν φίλος του Μεγάλου Βασιλείου.Ήταν επίσης πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποιήματα με θρησκευτικά ηθικά θέματα.
Ιωάννης, ο Χρυσόστομος
Ήταν Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης και αφιέρωσε τη ζωή του στη φιλανθρωπία οργανώνοντας συσσίτια που έτρεφαν 7.000 ανθρώπους.Καταδίκαζε τους ιερείς που πλούτιζαν και ασκούσε σκληρή κριτική στους αυτοκράτορες, γι’ αυτό και τον εξόρισαν. Λένε πως όταν μιλούσε από το στόμα του ήταν σαν να έτρεχε χρυσάφι, αφού ήταν χαρισματικός ρήτορας.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Μπορείς να φτιάξεις μια όμορφη κατασκευή για τους
3 Ιεράρχες .Δες τις οδηγίες :
ΕΔΩ