Αρχική » BLOG » H πληκτρολόγηση στις Ομοσπονδιακές Ακαδημαϊκές Δεξιότητες του Δημοτικού των ΗΠΑ

H πληκτρολόγηση στις Ομοσπονδιακές Ακαδημαϊκές Δεξιότητες του Δημοτικού των ΗΠΑ

keyboarding121381519026v

Από τις μεγάλες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις αμερικανικές αίθουσες διδασκαλίας, ως αποτέλεσμα των νέων εθνικών  ακαδημαϊκών προτύπων Κοινού Κορμού, που δεν γίνεται αισθητή, αλλά αποτελεί σαρωτική αλλαγή, είναι το γεγονός ότι τα παιδιά ήδη από το νηπιαγωγείο μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιο. Πρωτότυπο άρθρο (΅Washington Post, Αγγλικά).

Σε πρόσφατη συνομιλία μας, ο Κος Μπίκος, καθηγητής του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, μου εξηγούσε ότι ενώ η σκέψη ακολουθεί τη γραφή χωρίς διακοπή (σκέπτομαι και συγχρόνως το γράφω), στους υπολογιστές αυτό διαταράχθηκε από τη αναγκαστική διεπαφή του πληκτρολογίου που λειτουργεί ως διακόπτης (Σκέφτομαι αλλά δεν γράφω απευθείας, αλλά αναζητώ τα πλήκτρα). Το μειονέκτημα αυτό αίρεται με την εκμάθηση του τυφλού συστήματος από πολύ μικρή ηλικία. 

Επιπρόσθετα, στην ηλικία του Νηπιαγωγείου, τα παιδιά έχουν δυσκολία να κάνουν επιδέξιες κινήσεις με το μολύβι που το χειρίζονται ως μέσο ζωγραφικής. Οι οθόνες αφής, που δεν απαιτούν καμιά προσπάθεια επιλογής των γραμμάτων και αριθμών, μπορούν να απελευθερώσουν τα παιδιά από τη δυσκολία ελέγχου του μολυβιού που έχει οδηγήσει τον τελευταίο καιρό σε μεγάλα ποσοστά κακής λαβής του στο δημοτικό. Το παιδί στη προσπάθεια του να ελέγξει το μολύβι, μαθαίνει να το πιάνει με λάθος τρόπο και καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια.

Συνεπώς, όσο νωρίτερα μάθει το παιδί τυφλή πληκτρολόγηση, τόσο γρηγορότερα θα απελευθερώσει την έκφραση του.

Το πανεπιστήμιο θα αρχίσει πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης τυφλής πληκτρολόγησης από την νέα χρονιά σε σχολείο του Ευόσμου. Το σχολείο μας έχει τρέξει όλη τη χρονιά τέτοιο πρόγραμμα από την Στ’ μέχρι και την Α’ τάξη μετά το Μάρτιο με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ένα από τα ζητούμενα είναι να προλάβουμε, πριν το παιδί ξεκινήσει με λάθος τρόπο την επαφή του με το πληκτρολόγιο.

Διαβάστε επίσης προηγούμενο άρθρο για την καθιέρωση της πληκτρολόγησης στο Δημοτικό από την Φιλανδία.

Οι φωτογραφίες είναι από αίθουσες πληροφορικής αμερικανικών δημοτικών. Ελπίζουμε ότι δεν θα αργήσουμε να τις δούμε και στην Ελλάδα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση