The Video Game Music και έκθεση ιστορίας υπολογιστών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΟΔΘ και MOYSA: The Video Games Music

Στον φανταστικό και περιπετειώδη κόσμο των video games θα μας μεταφέρουν οι εξαιρετικά πρωτότυπες και μοναδικές στην Ελλάδα συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 13 και 14 Μαρτίου 2019. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης συμπράττουν για να μας παρουσιάσουν τη μουσική επένδυση από δημοφιλή video games όπως Super Mario Bros, World of Warcraft, Pokemon, The legend of Zelda, Final Fantasy VII, The Elder Scrolls V: Skyrim, The Witcher 3: Wild Hunt, Monster Hunter κ.ά.

Η μουσική επένδυση των video games μοιάζει πολύ με τη μουσική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών, αφού κι εδώ το ζητούμενο είναι ο ήχος να συνοδεύει, να υπογραμμίζει και να σχολιάζει την εικόνα, να συμβάλλει στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας στην οποία ο παίκτης καλείται να βυθιστεί. Πρόκειται για μουσική που συνθετικά δεν είναι καθόλου απλή, ωστόσο είναι εξαιρετικά εύηχη, εθιστική – και σίγουρα αναγνωρίσιμη από πολλούς.

Οι διασκευές που θα ακουστούν έχουν τη μεγαλοπρέπεια και την επική διάσταση του συμφωνικού ήχου, ωστόσο η χρονική διάρκεια των κομματιών είναι μικρή, ώστε να διατηρείται η μουσική ποικιλία και να μη μειώνεται το ενδιαφέρον των ακροατών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα υπάρχει βεβαίως και ταυτόχρονη προβολή εικόνων από τα αντίστοιχα video games σε μεγάλη οθόνη. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 50 λεπτά.

Η εμπειρία των μαθητών που θα έρθουν στο Μέγαρο δεν θα περιοριστεί μόνο στη συναυλία. Έξω από την αίθουσα, στο φουαγιέ του κτιρίου Μ1, θα είναι στημένη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράλληλη δράση που έχει τίτλο «Ταξίδι στην ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων 120 π.Χ. μέχρι τον υπολογιστή Commodore Amiga της δεκαετίας του ’70». Συγκεκριμένα, θα εκτίθεται ένα πιστό και λειτουργικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το οποίο κατασκεύασε ο Αριστείδης Βούλγαρης, βιολιστής στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και κατασκευαστής αστρονομικών οργάνων, καθώς και συνεργάτης της NASA!

Επιπλέον, θα βρίσκονται τοποθετημένοι και παλαιοί υπολογιστές από τον Σύλλογο RETROCLUB, στους οποίους οι επισκέπτες θα μπορούν να παίξουν ρετρό ηλεκτρονικά παιχνίδια, παίρνοντας μια γεύση από τα πρώιμα δείγματα του δημοφιλούς αυτού είδους διασκέδασης.

Οι σχολικές παραστάσεις απευθύνονται σε παιδιά λυκείου, γυμνασίου, αλλά και των τελευταίων τάξεων του δημοτικού.

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Μουσική διδασκαλία Μαίρη Κωνσταντινίδου

 

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ

Μουσική διεύθυνση σχολικών παραστάσεων – ενορχηστρώσεις Andrés Soto

Μουσική διδασκαλία MOYSA Θοδωρής Παπαδημητρίου

Σχολικές παραστάσεις:

Τετάρτη 13 Μαρτίου, 10:00 & 11:30

Παρασκευή 14 Μαρτίου, 10:00 & 11:30

Διάρκεια: 50 λεπτά

Χώρος: Κτίριο Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής

Τιμή εισιτηρίου: 7€

Για περισσότερες πληροφορίες: 2310 895882, akokkinidou@tch.gr

PC Building Simulator, γίνε εικονικός τεχνικός ΗΥ

Το game learning είναι από τις αγαπημένες διδακτικές μεθόδων των μαθητών, αλλά προκαλεί αμηχανία στους περισσότερους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται όσο θα έπρεπε.

Μεγάλη μερίδα των μαθητών μας σήμερα μαθαίνουν πράγματα για τα διαδικτυακά παιχνίδια που παίζουν παρακολουθώντας vlogs στα κανάλια youtube που ακολουθούν με τους αγαπημένους τους youtubers.

Συνέχεια του άρθρου ‘PC Building Simulator, γίνε εικονικός τεχνικός ΗΥ’ »

Εγκατάσταση Moodle LMS στο ΠΣΔ

LMS (Learning Management System) είναι μια πλατφόρμα που στηρίζεται στην Τεχνολογία της Πληροφορίας και Επικοινωνίας που υποστηρίζει την διαδικτυακή (εξ αποστάσεως) μαθησιακή διαδικασία (ασύγχρονη ή σύγχρονη). Με απλά λόγια, υλοποιεί μια ψηφιακή τάξη, όπου η φυσική παρουσία του μαθητή και του εκπαιδευτή δεν είναι απαραίτητη, ενώ η πρόσβαση σε αυτήν μπορεί να γίνει στον χρόνο που επιλέγει ο εκπαιδευόμενος.

Η βασική ανάγκη ενός εκπαιδευτικού για την δημιουργία ενός μαθήματος καλύπτεται αυτή τη στιγμή από την υπηρεσία elearning του Πανελλήνιου Σχολικού δικτύου που στηρίζεται στην πλατφόρμα μάθησης Moodle και είναι διαθέσιμη εδώ: e-learning.sch.gr. Επίσης, είναι διαθέσιμη είναι και η υπηρεσία e-learning από του Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο εδώ: eclass.gunet.gr που στηρίζεται στη πλατφόρμα OpenEclass. Συνέχεια του άρθρου ‘Εγκατάσταση Moodle LMS στο ΠΣΔ’ »

To αγγλικό αλφάβητο όπως μπορεί να διδάσκεται σήμερα

21369489_10212067199689288_833976173439947032_n

Μια πρόταση από τη συναδέρφισσα Κωνσταντίνα Παπανικολάου, που  έφτιαξε ενα αλφάβητο της πληροφορικής. Μεταφέρω την περιγραφή από την ανάρτηση της στην ομάδα των πληροφορικών: «26 εικονες σε Α4 , την ιδέα την πήρα απο μια εικόνα όπως η παρακάτω (παραπάνω). Είναι εύκολο να τις αλλάξετε αν προτιμάτε κάποια άλλη λέξη και είναι και ωραία δραστηριότητα να βάλετε τα παιδιά να τις φτιάξουν! Επίσης αν τις πλαστικοποιήσετε είναι εξαιρετική πρόταση διακόσμησης για τα άχαρα εργαστήρια μας!!! Ειναι 16MB. « Συνέχεια του άρθρου ‘To αγγλικό αλφάβητο όπως μπορεί να διδάσκεται σήμερα’ »

Ε-me, Ένα κοινωνικό δίκτυο για την σχολική κοινότητα;

1_index

Το e-me είναι νέο διαδικτυακό εργαλείο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων» που αποτελεί κεντρικό έργο του Υπουργείου Παιδείας για το διάστημα 2010-15 και υλοποιείται από το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» στο πλαίσιο του άξονα δράσεων για Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο του «Ψηφιακού Σχολείου». Συνέχεια του άρθρου ‘Ε-me, Ένα κοινωνικό δίκτυο για την σχολική κοινότητα;’ »

Μια βραδιά στο ΝΟΗΣΙΣ (Θεσσαλονίκη) – Για παιδιά από Γ΄ μέχρι Ε΄ Δημοτικού

Ζήστε τη μαγεία σε μια βραδιά όπου όλα είναι δυνατά!
Καλοί δράκοι αντιμάχονται το κακό,
παιδιά ερευνητές ανακαλύπτουν τα μυστικά του Μουσείου,
ρομπότ από το μέλλον,
απολιθώματα από το παρελθόν.
Όλα μαζί με τη δύναμη του νου και της φαντασίας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία! 

Συνέχεια του άρθρου ‘Μια βραδιά στο ΝΟΗΣΙΣ (Θεσσαλονίκη) – Για παιδιά από Γ΄ μέχρι Ε΄ Δημοτικού’ »

H αναβάθμιση WordPress 4.8 δε θα υποστηρίζει πλέον τις εκδόσεις 8, 9 και 10 του Internet Explorer

explorer7n-1-webs

Πριν μερικές ημέρες, ο Matt Mullenweg, ανακοίνωσε στο blog του Making WordPress πως η επόμενη έκδοση του WordPress, η 4.8, θα τερματίσει την υποστήριξη των παλαιών εκδόσεων του Internet Explorer και πιο συγκεκριμένα των εκδόσεων 8, 9 και 10, όπου ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο μετράται, οι τρεις εκδόσεις μαζί καλύπτουν περίπου το 3% ή λιγότερο από το 1% του συνόλου των χρηστών.

Η Microsoft διέκοψε την υποστήριξη για τις εκδόσεις αυτές τον Ιανουάριο του 2016, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι εκδόσεις δεν λαμβάνουν πλέον ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες οι προγραμματιστές του WordPress βρίσκονταν σε συζητήσεις επάνω στο θέμα, με σκοπό να καθορίσουν τις τεχνικές απαιτήσεις που θα έχει ο νέος editor. Συνέχεια του άρθρου ‘H αναβάθμιση WordPress 4.8 δε θα υποστηρίζει πλέον τις εκδόσεις 8, 9 και 10 του Internet Explorer’ »

FreeMind, ελεύθερο λογισμικό δημιουργίας εννοιολογικών χαρτών (concept map)

Το freeMind είναι Ελεύθερο λογισμικό (open source) δημιουργίας εννοιοδιαγραμμάτων. Θεωρώ, ότι εκτός από το ότι διανέμεται ελεύθερα, είναι και από τα πιο λειτουργικά που έχω συναντήσει.
Πιστεύω ότι είναι αποτελεσματικότερο να μεταφέρεις τη έτοιμη σχεδίαση στο χαρτί από το να ξεκινάς by scratch στο πρόγραμμα. Δε βοηθά στη σκέψη, βοηθά στην καλή παρουσίαση. Φυσικά η έμπνευση ενισχύεται, αν προηγηθεί μια αναζήτηση εικόνων διαγραμμάτων freemind (freemind diagrams). Με το τρόπο αυτό παίρνεις ιδέες από τους άλλους και σταδιακά εξελίσσεις τη τεχνική σου.
Πληροφορίες και αρχεία είναι διαθέσιμα εδώ: http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page
Ενδιαφέρον έχει και το άρθρο: https://repository.kallipos.gr/bitstream/11419/238/1/chapter_7.pdf .Σε αυτό  εξηγείται η σημασία και η λογική των εννοιολογικών χαρτών. Επίσης, γίνεται και μια σύντομη παρουσίαση του λογισμικού kidspiration – insparation maps (http://www.inspiration.com/), που είναι premium. Εντούτοις οι εννοιολογικοί χάρτες του άρθρου έχουν δημιουργηθεί με το freeMind!
freemind-rearranged-e1354487003408

«3ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»: Τ.Π.Ε. και Δημιουργικότητα στο Σύγχρονο Σχολείο Νάξος Δευτέρα 3 Ιουλίου  –  Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

creteuniv-tpe-lab-weblearning-logo

Γενική Περιγραφή: Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. και το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση [Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α] του Πανεπιστημίου Κρήτης, διοργανώνουν το «3ο Θερινό Σχολείο» με θέμα: «Τ.Π.Ε και Δημιουργικότητα στο Σύγχρονο Σχολείο». Το 3ο Θερινό σχολείο θα φιλοξενηθεί από τη Δευτέρα 3 Ιουλίου έως την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 στο όμορφο νησί της Νάξου (Χώρα Νάξου). Παράλληλα, θα μας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουμε την ευρύτερη περιοχή της Νάξου, μέσα από τις φυσικές της ομορφιές αλλά και τον πολιτισμό, τις γεύσεις, τα ήθη και τα έθιμά της στο πέρασμα των χρόνων. Συνέχεια του άρθρου ‘«3ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»: Τ.Π.Ε. και Δημιουργικότητα στο Σύγχρονο Σχολείο Νάξος Δευτέρα 3 Ιουλίου  –  Τρίτη 11 Ιουλίου 2017’ »