Κάλεσμα του Προέδρου της ΕΕΛΛΑΚ, καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη

Την κρίσιμη αυτή περίοδο, στόχος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) είναι να παρουσιάζει λύσεις ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού που κάνουν τη ζωή όλων μας πιο εύκολη και προστατεύουν παράλληλα τα προσωπικά μας δεδομένα.

Το Ελεύθερο και Ανοιχτό λογισμικό δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε μέσω της απομακρυσμένης συνεργασίας αναρίθμητων συντελεστών από όλα τα μέρη του κόσμου με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμες χιλιάδες εφαρμογές και πλατφόρμες τηλεσυνεργασίας (ένας κατάλογος λογισμικών, εδώ και εφαρμογών τηλε-εργασίας, εδώ), ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων (ένας κατάλογος εδώ) και πλατφορμών σύγχρονης-ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ακόμα αυτές τις μέρες έχουν ξεκινήσει δεκάδες πρωτοβουλίες από ομάδες ανοιχτού λογισμικού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (ένας αρχικός κατάλογος, εδώ). Καθημερινά δημοσιεύονται σχετικά άρθρα στο https://ellak.gr/ . Συνέχεια του άρθρου ‘Κάλεσμα του Προέδρου της ΕΕΛΛΑΚ, καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη’ »

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι η τηλεδιάσκεψη (μόνο)

Αυτό το διάστημα γίνεται ένα εκπαιδευτικό βήμα. Το #MenoumeSpiti γίνεται ευκαιρία για το σχολείο να στραφεί στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι μαθητές πρέπει να κρατηθούν κοντά στην εκπαιδευτική διαδικασία και να επικοινωνήσουν (ειδικά τα μικρότερα παιδιά που δεν καλύπτουν το κενό με τα κοινωνικά δίκτυα όπως τα μεγαλύτερα). Ακολουθούν κάποιοι προβληματισμοί:

1. Είναι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, μόνο η τηλεδιάσκεψη; Συνέχεια του άρθρου ‘Εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι η τηλεδιάσκεψη (μόνο)’ »

Η Τηλεδιάσκεψη (meeting.sch.gr) και άλλες λύσεις για Σύγχρονη Εκπαίδευση στο Σχολείο

Η περίοδος που διανύουμε με κλειστά τα σχολεία λόγω μέτρων προστασίας κορονοϊού, έχει δημιουργήσει την ανάγκη να καλυφθούν σε κάποιο βαθμό οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Το σχολείο είναι η καθημερινότητα των μαθητών και πρέπει να βρει τρόπο να λειτουργεί, ακόμη και για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, για να μετριάσει τον φόβο που αναγκαστικά εξαπλώνεται μαζί με τον ιό και βιώνεται (ίσως αθόρυβα) από τα παιδιά, δημιουργώντας γι’αυτά ένα είδος ενασχόλησης για κάποια ώρα την ημέρα, χωρίς να στοχεύει στην απόδοση. Συνέχεια του άρθρου ‘Η Τηλεδιάσκεψη (meeting.sch.gr) και άλλες λύσεις για Σύγχρονη Εκπαίδευση στο Σχολείο’ »

The Video Game Music και έκθεση ιστορίας υπολογιστών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΟΔΘ και MOYSA: The Video Games Music

Στον φανταστικό και περιπετειώδη κόσμο των video games θα μας μεταφέρουν οι εξαιρετικά πρωτότυπες και μοναδικές στην Ελλάδα συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 13 και 14 Μαρτίου 2019. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης συμπράττουν για να μας παρουσιάσουν τη μουσική επένδυση από δημοφιλή video games όπως Super Mario Bros, World of Warcraft, Pokemon, The legend of Zelda, Final Fantasy VII, The Elder Scrolls V: Skyrim, The Witcher 3: Wild Hunt, Monster Hunter κ.ά. Συνέχεια του άρθρου ‘The Video Game Music και έκθεση ιστορίας υπολογιστών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης’ »

PC Building Simulator, γίνε εικονικός τεχνικός ΗΥ

Το game learning είναι από τις αγαπημένες διδακτικές μεθόδων των μαθητών, αλλά προκαλεί αμηχανία στους περισσότερους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται όσο θα έπρεπε.

Μεγάλη μερίδα των μαθητών μας σήμερα μαθαίνουν πράγματα για τα διαδικτυακά παιχνίδια που παίζουν παρακολουθώντας vlogs στα κανάλια youtube που ακολουθούν με τους αγαπημένους τους youtubers.

Συνέχεια του άρθρου ‘PC Building Simulator, γίνε εικονικός τεχνικός ΗΥ’ »

Εγκατάσταση Moodle LMS στο ΠΣΔ

LMS (Learning Management System) είναι μια πλατφόρμα που στηρίζεται στην Τεχνολογία της Πληροφορίας και Επικοινωνίας που υποστηρίζει την διαδικτυακή (εξ αποστάσεως) μαθησιακή διαδικασία (ασύγχρονη ή σύγχρονη). Με απλά λόγια, υλοποιεί μια ψηφιακή τάξη, όπου η φυσική παρουσία του μαθητή και του εκπαιδευτή δεν είναι απαραίτητη, ενώ η πρόσβαση σε αυτήν μπορεί να γίνει στον χρόνο που επιλέγει ο εκπαιδευόμενος.

Η βασική ανάγκη ενός εκπαιδευτικού για την δημιουργία ενός μαθήματος καλύπτεται αυτή τη στιγμή από την υπηρεσία elearning του Πανελλήνιου Σχολικού δικτύου που στηρίζεται στην πλατφόρμα μάθησης Moodle και είναι διαθέσιμη εδώ: e-learning.sch.gr. Επίσης, είναι διαθέσιμη είναι και η υπηρεσία e-learning από του Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο εδώ: eclass.gunet.gr που στηρίζεται στη πλατφόρμα OpenEclass. Συνέχεια του άρθρου ‘Εγκατάσταση Moodle LMS στο ΠΣΔ’ »

To αγγλικό αλφάβητο όπως μπορεί να διδάσκεται σήμερα

21369489_10212067199689288_833976173439947032_n

Μια πρόταση από τη συναδέρφισσα Κωνσταντίνα Παπανικολάου, που  έφτιαξε ενα αλφάβητο της πληροφορικής. Μεταφέρω την περιγραφή από την ανάρτηση της στην ομάδα των πληροφορικών: «26 εικονες σε Α4 , την ιδέα την πήρα απο μια εικόνα όπως η παρακάτω (παραπάνω). Είναι εύκολο να τις αλλάξετε αν προτιμάτε κάποια άλλη λέξη και είναι και ωραία δραστηριότητα να βάλετε τα παιδιά να τις φτιάξουν! Επίσης αν τις πλαστικοποιήσετε είναι εξαιρετική πρόταση διακόσμησης για τα άχαρα εργαστήρια μας!!! Ειναι 16MB. « Συνέχεια του άρθρου ‘To αγγλικό αλφάβητο όπως μπορεί να διδάσκεται σήμερα’ »

Ε-me, Ένα κοινωνικό δίκτυο για την σχολική κοινότητα;

1_index

Το e-me είναι νέο διαδικτυακό εργαλείο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων» που αποτελεί κεντρικό έργο του Υπουργείου Παιδείας για το διάστημα 2010-15 και υλοποιείται από το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» στο πλαίσιο του άξονα δράσεων για Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο του «Ψηφιακού Σχολείου». Συνέχεια του άρθρου ‘Ε-me, Ένα κοινωνικό δίκτυο για την σχολική κοινότητα;’ »

Μια βραδιά στο ΝΟΗΣΙΣ (Θεσσαλονίκη) – Για παιδιά από Γ΄ μέχρι Ε΄ Δημοτικού

Ζήστε τη μαγεία σε μια βραδιά όπου όλα είναι δυνατά!
Καλοί δράκοι αντιμάχονται το κακό,
παιδιά ερευνητές ανακαλύπτουν τα μυστικά του Μουσείου,
ρομπότ από το μέλλον,
απολιθώματα από το παρελθόν.
Όλα μαζί με τη δύναμη του νου και της φαντασίας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία! 

Συνέχεια του άρθρου ‘Μια βραδιά στο ΝΟΗΣΙΣ (Θεσσαλονίκη) – Για παιδιά από Γ΄ μέχρι Ε΄ Δημοτικού’ »