το blog της Μαρίας Καλλιαντέρη

26 Φεβρουαρίου, 2014

εθισμός στο διαδίκτυο

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο (internetaddiction) είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση από την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να οριοθετηθεί.
Tο Ίντερνετ έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόμου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του μέσου που προκύπτει από τη φύση του είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει μια «ιδανική κατάσταση εαυτού», όπου το άτομο μπορεί να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του χωρίς να έχει περιορισμούς και συνέπειες.
Στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες των πράξεων, ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει, ενώ μπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική εμφάνιση, αφού δεν υπάρχει, πολλές φορές, οπτική επαφή.
Ταυτόχρονα, ο έφηβος μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους, ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία, εξαιτίας της ανωνυμίας, που συνιστά κατεξοχήν χαρακτηριστικό του Διαδικτύου.
Συνήθως, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο είναι αγόρια και μεγαλώνουν σε δύσκολες καταστάσεις (δυσλειτουργικές οικογένειες).
Επίσης, ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο μπορεί, επίσης να είναι το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, υπερκινητικότητα και κοινωνική φοβία.
Συμπτώματα

Συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης, όπως ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού, άγχος, έμμονη σκέψη για το διαδίκτυο και όνειρα για το διαδίκτυο.
1. Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το διαδίκτυο (λογισμικοί, σκληροί δίσκοι κ.λ.π)
2. Μείωση λειτουργικότητας του ατόμου σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο.
3. Μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο διαδίκτυο.
4. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν κοιμάται, παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, μπορεί να σταματήσει ακόμα και το σχολείο.
5. Ακόμη, απομoνώνονται από την οικογένεια και τους φίλους τους, γίνονται επιθετικοί, μπορεί να κλέβουν χρήματα από τους γονείς για να παίζουν.
6. Τέλος, φτάνουν σε σημείο να μην τρώνε ή και το αντίθετο (να παχύνουν πολύ).
Το φαινόμενο αυτό, μπορεί να εμφανιστεί σε εφήβους κατά την πρώιμη εφηβεία (10-14 ετών) ή και σε μικρότερη ακόμη ηλικία. Είναι πιο συχνό κατά την μέση εφηβεία (15-17 ετών), κατά την οποία οι έφηβοι πειραματίζονται και σταδιακά αυτονομούνται, καθώς και κατά την όψιμη εφηβεία (> 17 ετών). Οι περισσότεροι εξαρτημένοι έφηβοι ασχολούνται με «παιχνίδια» στο σπίτι ή τα internetcafe.
Αντιμετώπιση εθισμού
Ο εθισμός από το διαδίκτυο αναγνωρίζεται πια από την ψυχιατρική κοινότητα ως ξεχωριστή ψυχοσωματική διαταραχή γι’ αυτό χρήζει ειδικής θεραπείας.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά κέντρα που βοηθούν τους εφήβους να ξεφύγουν από τον εθισμό τους.
Η παρακολούθηση κάθε περίπτωσης γίνεται από τετραμελή ομάδα στην οποία συμμετέχουν παιδίατρος, παιδοψυχίατρος, παιδοψυχολόγος και οικογενειακός σύμβουλος.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δε διακόπτεται η χρήση, αλλά ο έφηβος μαθαίνει να θέτει όρια στη χρήση και να αρχίσει και πάλι την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες.
Παρ’ όλα αυτά, σε περίπτωση που κάποιο από τα παιδιά αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα πέρα από τον εθισμό του, υπάρχει και κατάλληλη φαρμακολογία.
Σύμφωνα με μελέτες, το 1/3 από τα παιδιά ανταποκρίνεται πολύ θετικά, ειδικά όταν η εξάρτηση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο εθισμός του Διαδικτύου, είναι ένας σημαντικός παράγοντας ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ όλων των ηλικιών, που χρειάζεται φροντίδα και βοήθεια, αλλά κάποιες φορές και χρήση ειδικών θεραπειών για την αντιμετώπιση του.

Το διαδίκτυο προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εξερεύνηση, δημιουργία και συνεργασία. Αλλά είναι σημαντικό να παραμένετε ασφαλείς, έτσι ώστε να είστε σε θέση να το αξιοποιήσετε πλήρως.
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ένας παραβάτης ενδέχεται να επιχειρήσει να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία σας – όπως τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού ή τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισής σας. Αυτό μπορεί να γίνει με την εγκατάσταση κακόβουλων προγραμμάτων στον υπολογιστή σας, τα οποία προσπαθούν να παραβιάσουν το λογαριασμό σας ή να σας εξαπατήσουν ώστε να τους αποκαλύψετε πληροφορίες. Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να σας ληστέψουν, να σας πλαστοπροσωπήσουν ή ακόμη και πουλήσουν τα στοιχεία σας σε αυτόν που θα προτείνει την καλύτερη προσφορά.
Ένας παραβάτης ενδέχεται να χρησιμοποιήσει επίσης το διαδίκτυο για να σας εξαπατήσει, να σας πουλήσει απομιμήσεις προϊόντων ή να σας οδηγήσει σε ενέργειες που θα σας χρεώσουν. Ενδέχεται επίσης, όπως ένας ληστής που κλέβει ένα αμάξι για να διαφύγει χωρίς να ενδιαφέρεται για τον ιδιοκτήτη του, να επιθυμούν τον υπολογιστή σας ή έναν ιστότοπο που κατέχετε ως εργαλείο ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Είτε είστε νέος είτε έμπειρος χρήστης του διαδικτύου, είναι καλό να γνωρίζετε απλώς τις παρακάτω συμβουλές και τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε με ασφάλεια στον ιστό.
Το διαδίκτυο μορφώνει και ψυχαγωγεί. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν και προβλήματα αν υπάρξει ασυδοσία στον τρόπο που χρησιμοποιείται.

Για αυτό:

Μη δίνεις σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σου φίλο, τον κωδικό πρόσβασης σου στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σου.

Μην απαντάς σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σε κάνουν να αισθανθείς «άβολα». Σε περίπτωση που λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσεις να το πεις στους γονείς σου ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι.

Αν αισθανθείς άβολα την ώρα που συνομιλείς μέσω chatroom διέκοψε αμέσως τη συνομιλία.

Απόφυγε να στείλεις τη φωτογραφία σου και τα προσωπικά στοιχεία σου μέσω διαδικτύου σε άγνωστο.

Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με κάποιο άτομο που γνώρισες στο διαδίκτυο. Ζήτησε την άποψη των γονιών σου σχετικά με αυτό το θέμα.

Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με το «διαδικτυακό σου φίλο», ενημέρωσε τους γονείς σου ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και φρόντισε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.

Ανάπτυξε κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζεις στο Διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεσαι αμέσως ό,τι δεις στο Internet.

Μίλησε στους γονείς σου για τα όσα βλέπεις και ζεις όταν «σερφάρεις» στο Internet.

10 Δεκεμβρίου, 2012



3 Δεκεμβρίου, 2012

ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ

[vodsch -wKEaNBvIbs]

κορες Κεας

ΡΩΜΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΡΩΜΗ 146 π. Χ – 31 μ. Χ

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Η χώρα

  • Άγονη χώρα, εκτός από την πεδιάδα κατά μήκος του Νείλου ποταμού, που διασχίζει τη χώρα και από τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο ονομάστηκε «δώρο του Νείλου»
  • Η πεδιάδα πλαταίνει στο δέλτα του ποταμού, που διακλαδιζόμενος χύνεται στη Μεσόγειο θάλασσα.
  • Ο Νείλος πλημμυρίζει τον Οκτώβριο και αφήνει την πλούσια λάσπη του ως λίπασμα στα χωράφια.
  • Άνω Αίγυπτος: νότιο, ορεινό τμήμα

Κάτω Αίγυπτος: βόρειο τμήμα, βρέχεται από τη Μεσόγειο.

Η οικονομία

  • Γεωργία: ήταν κάτω από την άμεση επίβλεψη του κράτους. Βασιλικοί υπάλληλοι παρακολουθούσαν τις γεωργικές εργασίες και συγκέντρωναν από τη συγκομιδή το ποσοστό που ανήκε στο φαραώ.
  • Ειδικευμένοι τεχνίτες: εργάζονταν στην οικοδόμηση μεγάλων έργων, ναών, ανακτόρων, ταφικών μνημείων.
  • Εμπόριο: εξαγωγή πλεονάσματος αγαθών (δημητριακά, πάπυρος, χρυσός) – εισαγωγή πρώτων υλών (ξυλεία, χαλκός, άργυρος)
  • Παροχή υπηρεσιών: ιερείς, γραφείς, επαγγελματίες στρατιωτικοί

Η κοινωνία

  1. φαραώ: ενσάρκωνε τον επίγειο θεό, αλλά και το κράτος
  2. ισχυροί: ιερείς, ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι, γραφείς, επαγγελματίες στρατιωτικοί
  3. ελεύθεροι πολίτες, γεωργοί, τεχνίτες
  4. δούλοι (ιδιωτικοί ή κρατικοί)
  • κοινωνική ευελιξία: δυνατότητα μεταπήδησης από τη μια τάξη στην άλλη

Η πολιτική οργάνωση

Θεοποίηση φαραώ, θεοκρατικός χαρακτήρας

ΙΣΤΟΡΙΑ

Προϊστορία

5η χιλιετία π.Χ.: οικισμοί νεολιθικού χαρακτήρα

4η χιλιετία π.Χ.: προδυναστική περίοδος. Οι κάτοικοι είναι χωρισμένοι σε φυλές. Μετά από συνεχείς συγκρούσεις καταλήγουν στη συνένωσή τους στα βασίλεια της Άνω και Κάτω Αιγύπτου

3η χιλιετίαπ.Χ.: ένωση δύο βασιλείων

Ιστορία

Αρχαίο Βασίλειο 3000-2000 π.Χ.  με πρωτεύουσα τη Μέμφιδα

  • Οι Αιγύπτιοι επεκτείνουν την κυριαρχία τους προς την Ασία (χερσόνησος του Σινά, πλούσια σε χαλκό)
  • Κατασκευή μεγάλων έργων: ναοί, ανάκτορα, πυραμίδες, σφίγγα
  • Οι εσωτερικές αναταραχές εξασθένησαν τη βασιλική εξουσία και επικράτησαν οι ηγεμόνες της Άνω Αιγύπτου

Μέσο Βασίλειο 2000-1540 π.Χ. με πρωτεύουσα τη Θήβα (Λουξόρ)στην Άνω Αίγυπτο

  • Αναδιοργάνωση κράτους, εκστρατείες σε Νουβία, Λιβύη, Συρία
  • Η Αίγυπτος κατακτήθηκε από έναν ασιατικό νομαδικό λαό, τους Υξώς. Παρέμειναν στη χώρα για 2 περίπου αιώνες και οι αρχηγοί τους έγιναν οι νέοι Φαραώ

Νέο Βασίλειο 1540-1075 π.Χ. με πρωτεύουσα τη Θήβα

  • Αφού έδιωξαν τους Υξώς, οι Αιγύπτιοι επέκτειναν την κυριαρχία τους σε Ασία, Παλαιστίνη, Φοινίκη, Συρία
  • Το 14ο αι ο Ακενατών προσπάθησε να αποβάλει μονοθεϊστική θρησκεία
  • Το 13ο αι. ο Ραμσής Β΄ κατασκευάζει σημαντικά έργα και ισχυροποιεί την αιγυπτιακή κυριαρχία στο εξωτερικό
  • Δημιουργούνται εμπορικές σχέσεις με πόλεις της Φοινίκης, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου
  • Το 12ο αι. επιδρομές των «λαών της θαλάσσης» αναγκάζουν τους Αιγύπτιους να εγκαταλείψουν τις ασιατικές τους κτήσεις
  • Τον 11ο αι. η Αίγυπτος παρακμάζει

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θρησκεία

  • πολυθεΐα: Ρα (θεός Ήλιος, Ίσις, Όσιρις, Ώρος). Παρουσίαζαν τους θεούς τους με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι κάποιου ζώου.
  • Ο φαραώ Αμένοφις Δ΄ (Ακενατών) προσπάθησε να εξαλείψει την πολυθεΐα και στράφηκε εναντίον του Άμμωνος, προστάτη-θεού της Θήβας.
  • Πίστη στη μεταθανάτια ζωή: ταρίχευαν τους νεκρούς και τους έθαβαν σε ταφικά μνημεία μαζί  με όλα τα σκεύη που τους ήταν απαραίτητα στη μεταθανάτια ζωή – κατασκευή μεγάλων ταφικών μνημείων

Η γραφή

  • Περίπλοκη, αλλά αρκετά διακοσμητική, ονομαζόταν ιερογλυφική
  • Τα ιερογλυφικά είναι ιδεογράμματα
  • Προϋπέθετε ειδίκευση και συνεχή ενασχόληση, γι’ αυτό και ήταν προνόμιο λίγων γραφέων
  • Έγραφαν πάνω σε πάπυρο, αλλά και στους τοίχους των ναών και των τάφων
  • Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τα ιερογλυφικά με τη συγκριτική μέθοδο όταν ανακαλύφθηκε η στήλη της Ροζέτας. Εκεί υπήρχε το ίδιο κείμενο σε 3 διαφορετικές γραφές: ιερογλυφικά, απλοποιημένα ιερογλυφικά ελληνιστικής περιόδου και ελληνικά.

Γράμματα

Τα περισσότερα αιγυπτιακά κείμενα αναφέρονται στη δράση και τα κατορθώματα των φαραώ

Επιστήμες

Αστρονομία: καθιέρωση ημερολογίου 365 ημερών, χωρισμός έτους σε μήνες και εβδομάδες, προσδιορισμός της ώρας βάσει της ηλιακής σκιάς

Πρακτική γεωμετρία, μαθηματικά

Ιατρική: ταρίχευση νεκρών

Τέχνες

  • Αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική βρίσκονται στην υπηρεσία των Φαραώ
  • Κατασκευή μνημείων που επιβάλλονται με τον όγκο (πυραμίδες, ναοί)
  • Έργα μικροτεχνίας από μέταλλα, πολύτιμους λίθους…

21 Νοεμβρίου, 2012

Hello world!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Συμβουλευτείτε τα αρχεία βοήθειας για την διαχείριση του ιστολογίου σας.

©2025 το blog της Μαρίας Καλλιαντέρη Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση