το blog της Μαρίας Καλλιαντέρη

26 Φεβρουαρίου, 2014

Το διαδίκτυο προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εξερεύνηση, δημιουργία και συνεργασία. Αλλά είναι σημαντικό να παραμένετε ασφαλείς, έτσι ώστε να είστε σε θέση να το αξιοποιήσετε πλήρως.
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ένας παραβάτης ενδέχεται να επιχειρήσει να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία σας – όπως τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού ή τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισής σας. Αυτό μπορεί να γίνει με την εγκατάσταση κακόβουλων προγραμμάτων στον υπολογιστή σας, τα οποία προσπαθούν να παραβιάσουν το λογαριασμό σας ή να σας εξαπατήσουν ώστε να τους αποκαλύψετε πληροφορίες. Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να σας ληστέψουν, να σας πλαστοπροσωπήσουν ή ακόμη και πουλήσουν τα στοιχεία σας σε αυτόν που θα προτείνει την καλύτερη προσφορά.
Ένας παραβάτης ενδέχεται να χρησιμοποιήσει επίσης το διαδίκτυο για να σας εξαπατήσει, να σας πουλήσει απομιμήσεις προϊόντων ή να σας οδηγήσει σε ενέργειες που θα σας χρεώσουν. Ενδέχεται επίσης, όπως ένας ληστής που κλέβει ένα αμάξι για να διαφύγει χωρίς να ενδιαφέρεται για τον ιδιοκτήτη του, να επιθυμούν τον υπολογιστή σας ή έναν ιστότοπο που κατέχετε ως εργαλείο ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Είτε είστε νέος είτε έμπειρος χρήστης του διαδικτύου, είναι καλό να γνωρίζετε απλώς τις παρακάτω συμβουλές και τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε με ασφάλεια στον ιστό.
Το διαδίκτυο μορφώνει και ψυχαγωγεί. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν και προβλήματα αν υπάρξει ασυδοσία στον τρόπο που χρησιμοποιείται.

Για αυτό:

Μη δίνεις σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σου φίλο, τον κωδικό πρόσβασης σου στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σου.

Μην απαντάς σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σε κάνουν να αισθανθείς «άβολα». Σε περίπτωση που λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσεις να το πεις στους γονείς σου ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι.

Αν αισθανθείς άβολα την ώρα που συνομιλείς μέσω chatroom διέκοψε αμέσως τη συνομιλία.

Απόφυγε να στείλεις τη φωτογραφία σου και τα προσωπικά στοιχεία σου μέσω διαδικτύου σε άγνωστο.

Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με κάποιο άτομο που γνώρισες στο διαδίκτυο. Ζήτησε την άποψη των γονιών σου σχετικά με αυτό το θέμα.

Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με το «διαδικτυακό σου φίλο», ενημέρωσε τους γονείς σου ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και φρόντισε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.

Ανάπτυξε κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζεις στο Διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεσαι αμέσως ό,τι δεις στο Internet.

Μίλησε στους γονείς σου για τα όσα βλέπεις και ζεις όταν «σερφάρεις» στο Internet.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

©2025 το blog της Μαρίας Καλλιαντέρη Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση