Feed
Άρθρα
Σχόλια

 Μετά το 462π.Χ.: Πτώση της πολιτικής δύναμης του Κίμωνα, άνοδος του Περικλή. Το πολίτευμα εξελίσσεται, η λαϊκή συμμετοχή διευρύνεται και ο δήμος ασκεί το σύνολο της εξουσίας.

1.Ποιοι ήταν οι βασικότεροι πολιτειακοί θεσμοί στην Αθήνα, την εποχή του Περικλή;

 Αθηναϊκή δημοκρατία: Ο λαός ασκεί το σύνολο της εξουσίας μέσω των κάτωθι οργάνων:

Εκκλησία του Δήμου:

Ήταν το κυρίαρχο σώμα, συμμετείχαν όλοι οι ελεύθεροι πολίτες της Αττικής, όλοι εξέφραζαν ελεύθερα τη γνώμη τους, έπαιρνε αποφάσεις για όλα τα θέματα της πολιτείας, εξέλεγε τα μέλη της Βουλής των Πεντακοσίων και τους δικαστές της Ηλιαίας.

Βουλή των 500:

Τα μέλη της είχαν θητεία ενός έτους, προετοίμαζε τα κείμενα των νόμων (προβούλευμα) που θα συζητούνταν στην εκκλησία του Δήμου, δεν ελεγχόταν πλέον από τον Άρειο Πάγο.

Εννέα άρχοντες:

Κληρώνονταν και δεν εκλέγονταν, είχαν διακοσμητικό ρόλο

Δέκα στρατηγοί:

Ήταν οι κύριοι ανώτατοι άρχοντες που ασχολούνταν με την εσωτερική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και τη διοίκηση στρατού και στόλου.

Άρειος Πάγος:

Εκδίκαζε μόνο περιπτώσεις εμπρησμού και φόνου εκ προμελέτης.( Ο Εφιάλτης αφαίρεσε από τον Άρειο Πάγο την αποκλειστικότητα της απονομής της δικαιοσύνης)

Ηλιαία:

Πολυμελές, λαϊκό δικαστήριο που αποτελείτο από 6000 Ηλιαστές και χωριζόταν σε δέκα τμήματα που το κάθε ένα ασχολείτο με διαφορετικό δικαστικό τομέα  και αντιπροσώπευε μία από τις δέκα φυλές της Αθήνας. Οι Ηλιαστές εκλέγονταν με θητεία ενός έτους από την Εκκλησία του Δήμου.

2.Τι ήταν οι λειτουργίες ;

Ήταν ένα έμμεσο φορολογικό σύστημα που υποχρέωνε τους οικονομικά ισχυρούς Αθηναίους να αναλαμβάνουν με δικά τους χρήματα να καλύψουν ανάγκες της αθηναϊκής πολιτείας.

Δαπάνες αθηναϊκής πολιτείας

Η συντήρηση του στόλου, η οργάνωση μεγαλοπρεπών εορτών, το ανέβασμα πολυπρόσωπων θεατρικών παραστάσεων, η αποστολή πρεσβειών σε πανελλήνιες εορτές

3.Οφέλη λειτουργιών

Βοηθούσαν την πολιτεία να καλύπτει τις δαπάνες της και να προβάλλεται πανελληνίως

Οι ίδιοι  οι φορολογούμενοι ικανοποιούσαν τις φιλοδοξίες τους προβάλλοντας το έργο τους. Η Πολιτεία τους τιμούσε και τους έδινε το δικαίωμα να στήνουν αναμνηστικά μνημεία, σε περίπτωση νίκης της ομάδας τους.

4.Ποιες ήταν οι λειτουργίες;

  •   Τριηραρχία: Προσφορά χρημάτων για τη συντήρηση κρατικού πλοίου
  •   Χορηγία: Χρηματοδότηση μιας θεατρικής παράστασης στα πλαίσια δραματικών αγώνων.
  •   Γυμνασιαρχία: Παροχή χρημάτων για τη διατροφή και την εκγύμναση αθλητών που θα έπαιρναν μέρος σε γυμνικούς αγώνες.
  •   Εστίαση: η παροχή από έναν πλούσιο πολίτη των χρημάτων για την παράθεση δημόσιου γεύματος στα μέλη της φυλής του σε περίοδο εορτών ή αγώνων.

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων