Ο κύκλος του νερού

Υδρολογικός Κύκλος είναι η κυκλική μεταφορά του νερού από τους ωκεανούς και την ξηρά στην ατμόσφαιρα, η οποία πραγματοποιείται μέσω της εξάτμισης και των βροχοπτώσεων.


Το νερό στη φύση μετασχηματίζεται, ταξιδεύει συνεχώς και ανακυκλώνεται. Ο λεγόμενος “κύκλος του νερού” εκτός από τη βιολογική του αξία, προσφέρει στον άνθρωπο-θεατή εικόνες και εμπειρίες μοναδικής ομορφιάς μέσα από τα φυσικά φαινόμενα στα οποία συμμετέχει. Συνοπτικά μπορεί να περιγραφεί ως εξής: από τα νερά που υπάρχουν πάνω στην επιφάνεια της Γης εξατμίζονται συνεχώς τεράστιες μάζες νερού κάτω από την επίδραση της ηλιακής θερμότητας. Οι υδρατμοί που δημιουργούνται μ’ αυτό τον τρόπο συμπυκνώνονται σε σύννεφα, καθώς έρχονται σε επαφή με τα ψυχρά στρώματα της ατμόσφαιρας, προκαλώντας έτσι την επιστροφή του νερού στη Γη υπό μορφή βροχής, χιονιού ή χαλαζιού. Ενα μέρος του νερού αυτού επανεξατμίζεται αμέσως, ενώ ένα άλλο (επιφανειακά νερά) συγκεντρώνεται σε χειμάρρους και σε ποτάμια που ρέουν σε λίμνες και από εκεί στη θάλασσα, απ’ όπου επανεξατμίζονται. Ενα άλλο μέρος τέλος διηθείται στο έδαφος, όπου απορροφάται από τη βλάστηση σχηματίζοντας υπόγειους ποταμούς, σπήλαια, λίμνες, και υδροφόρους ορίζοντες που αναδύονται πάλι στην επιφάνεια ή φτάνουν απ’ ευθείας στη θάλασσα.
Η μαγευτική αυτή υδάτινη διαδρομή διαμορφώνει τοπία: τροπικά δάση, κατακτητές αχανών εκτάσεων, ρυάκια, ποταμούς, καταρράκτες που διαβρώνουν τα σπλάχνα και τις πλαγιές των βουνών, λίμνες, γήινα μάτια που φλερτάρουν με τον ουρανό, χιόνι και παγετώνες, λευκές συνθέσεις αόρατου γλύπτη, κυκλοθυμικούς ωκεανούς, άλλοτε ήρεμους κι άλλοτε οργισμένους συντρόφους και τέλος σύννεφα, διαβατάρικα όνειρα, καβαλάρηδες στη ράχη τ’ ουρανού.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση