ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ (Α΄ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ)

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2008-2009

Εκπονήθηκε κατά το διδακτικό έτος 2008 – 2009, στα εργαστήρια πληροφορικής του 1ου Γενικού Λυκείου Κορωπίου, από τους μαθητές του Α2 τμήματος και δημιουργό – συντονίστρια την εκπαιδευτικό του σχολείου Γαϊτάνη Μαριάνθη, ΠΕ02 Φιλόλογο, διαθεματική διδακτική πρόταση με τίτλο: «“Έριδες και συγκρούσεις των Ελλήνων ανά τους αιώνες πριν από σημαντικές στρατιωτικές αναμετρήσεις, αλλά και σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους”. Μια διδακτική πρόταση για διαθεματικές προεκτάσεις στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία με τη χρήση του διαδικτύου».

ΑΦΟΡΜΗΣΗ

Α)Η διδασκαλία του 3ου Βιβλίου , (ενότητες 70 – 83) «ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ», Α΄ Λυκείου που αναφέρεται στην εμφύλια διαμάχη στην Κέρκυρα,

Β)Ο «σχολιασμός της άποψης ότι η διχόνοια είναι η “κατάρα” της ελληνικής φυλής» (Ματακιάς, 1994).

[Ματακιάς, Α. (1994). Η ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ. Μια πολυδιάστατη προσέγγισή της. ΒΟΛΟΣ 1994, σ. 237].

ΣΤΟΧΟΣ

Η αξιοποίηση των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές/-τριες στο γυμνάσιο και στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας (Ομήρου “Ιλιάδα”, ραψ. Α, στ.122 – 24 «μήνις Αχιλλέως»), της αρχαίας Ιστορίας (Ναυμαχία της Σαλαμίνας, Πελοποννησιακός Πόλεμος), της νεότερης Ιστορίας (Επανάσταση του 1821- Εμφύλιος / Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος-Εμφύλιος), αλλά και η βίωση του ρόλου του ιστορικού – ερευνητή και δημοσιογράφου στο πλαίσιο της «ερευνητικής στρατηγικής», αξιοποιώντας πηγές και πληροφοριακό υλικό από το διαδίκτυο, για να συντάξουν στο τέλος άρθρο για την εφημερίδα του σχολείου τους προβληματιζόμενοι/-ες πάνω στο ερώτημα: «Οι έριδες και συγκρούσεις των Ελλήνων ανά τους αιώνες πριν από σημαντικές στρατιωτικές αναμετρήσεις, αλλά και σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους έβλαψαν τελικά τον τόπο μας και τα ήθη του και αποτέλεσαν ανασταλτικούς παράγοντες κάθε προόδου;».

ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΤΙΚΕΙΜΕΝΑ: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία με διαθεματικές προεκτάσεις σε Ιστορία και Νεοελληνική Γλώσσα.

ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διδακτικής πρότασης αφιερώθηκαν 10 διδακτικές ώρες στο διάστημα Μαρτίου – Μαΐου του 2009.

ΠΑΡΑΧΘΕΝΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Άρθρα, δοκίμια, παρουσιάσεις σε ηλεκτρονική μορφή

Η παραπάνω διαθεματική διδακτική πρόταση παρουσιάστηκε από την Γαϊτάνη Μαριάνθη το 2010 ως εισήγηση στο 2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας και δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά 2oυ Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου Ημαθίας «Ψηφιακές και Διαδικτυακές εφαρμογές στην εκπαίδευση» Βέροια και Νάουσα 23, 24 και 25 Απριλίου 2010, Εισηγήσεις φιλολόγων (σ.σ. 99-112). ISBN: 978-960-99301-0-9.

Αφήστε μια απάντηση