Παρέλαση 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ανήμερα της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στις τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940, με την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του  σχολείου μας, την κατάθεση στεφάνου και την απαγγελία ποιημάτων από δύο νήπια, καθώς και τη συμμετοχή όλων των μαθητών μας στην καθιερωμένη μαθητική παρέλαση.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Χρόνια πολλά ΕΛΛΑΔΑ!

Εορτασμός της ΕΠΕΤΕΙΟΥ της 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Γιορτή από τα νήπια την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 στο Νηπιαγωγείο μας για τον εορτασμό της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ. Οι μικροί μας μαθητές αφηγήθηκαν  το Έπος του ΄40  με ποιήματα και δραματοποίησαν τα   τραγούδια  “Ο Έφεδρος” και   “Γυναίκες Ηπειρώτισσες”, κερδίζοντας το πιο ζεστό και δυνατό χειροκρότημα!

«Με ένα βιβλίο πετώ ………σε έναν κόσμο μαγικό!»

 

Επίσκεψη θεατρικής ομάδας στο Νηπιαγωγείο μας την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 για αφήγηση παραμυθιών με τη συνοδεία μουσικής, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος  Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα τη Φιλαναγνωσία και τίτλο:«Με   ένα βιβλίο πετώ………….σε     έναν κόσμο μαγικό!».

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση του μικρού μαθητή με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το λογοτεχνικό βιβλίο.

Οι μικροί μαθητές μας  ακολούθησαν τους ήρωες των παραμυθιών στο ταξίδι τους με τη φωνή και την κίνησή τους κι έκαναν κι οι ίδιοι ένα φανταστικό ταξίδι αναπαριστώντας τα κατορθώματά τους!

ΗΜΕΡΑ 3ης ΗΛΙΚΙΑΣ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας 3ης Ηλικίας την 1η Οκτωβρίου, καλέσαμε στο Νηπιαγωγείο μας την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου τους παππούδες και τις γιαγιάδες των νηπίων μας, σε μια μικρή εκδήλωση για να τους χαρίσουμε δωράκια και να τους δείξουμε την αγάπη μας. Χρόνια πολλά παππού και γιαγιά!

Επικαιροποίηση Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ  ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ                                                                                2022-23

 

ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ‘Η ΑΛΛΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

 

 

  • ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ:

 

Τα νήπια ενημερώνονται πώς πρέπει να συμπεριφερθούν και σε τι ενέργειες να προβούν.

Καθορίζεται η σειρά αποχώρησης των τμημάτων.

Ορίζονται οι εκπαιδευτικοί που θα ενεργήσουν εξειδικευμένα: Άνοιγμα θυρών– εξόδων κινδύνου, κλείσιμο διακοπτών ηλεκτρικού και νερού, τηλέφωνο, φαρμακείο (Α΄  βοήθειες), πυροσβεστήρες, ραδιόφωνο.

Καθορίζεται ο χώρος συγκέντρωσης των μαθητών.

 

  • ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ:

 

Α) Σε ώρα μαθήματος:

Η υπεύθυνη νηπιαγωγόςφωνάζει «Σεισμός!» και τα νήπια μπαίνουν κάτω από τα τραπέζια στη θέση που ήδη γνωρίζουν, οι δε νηπιαγωγοί δίπλα στη ραφιέρα του κουκλόσπιτου.

Σε περίπτωση πουβρίσκονταιτηνώρατου σεισμούπ.χ. σε διάδρομο ήτουαλέταπροφυλάσσονται σύμφωνα μετην οδηγία:«Μένωστο χώρο πουβρίσκομαι,Σκύβω,Καλύπτομαι,Κρατιέμαι».Εάνστοχώροπουβρίσκονταιδενυπάρχειγερό, ξύλινοτραπέζιή γραφείογιανακαλυφθούν,πλησιάζουνστοδάπεδοκαικαλύπτουντοκεφάλι και τοναυχέναμετα χέριατους.

Αμέσως μετά τη λήξη της σεισμικής δραστηριότητας δίνεται το σήμα εκκένωσης των κτιρίων (1 και 2) με σφύριγμα ή με το παράγγελμα: «τρενάκι», μόλις τελειώσει η σεισμική δραστηριότητα.

Τα τμήματα αποχωρούν με τη σειρά που καθορίστηκε  και είναι η εξής:

 

  • Από το κτίριο 1:
  • Πρώτα το ΥΠ 1 (Υποχρεωτικό Πρωινό 1, αίθουσα 1)βγαίνει από την κεντρική είσοδοκαι συγκεντρώνεται στον καθορισμένο χώρο (γήπεδο μπάσκετ)

 

  • Από το κτίριο 2:
  • Όσα νήπια του Τμήματος Ένταξης ή αυτά που υποστηρίζονται με εξατομικευμένο πρόγραμμα από την εκπαιδευτικό της Παράλληλης Στήριξηςή όταν τα νήπια απασχολούνται για κάποια οργανωμένη δραστηριότητα ή εκδήλωση και βρίσκονται στο κτίριο 2, βγαίνουν  απευθείας στην αυλήαπό την κεντρική είσοδο και συγκεντρώνονται στον καθορισμένο χώρο (γήπεδο μπάσκετ).

 

  1. B) Σε ώρα διαλείμματος:

Τα νήπια παραμένουν έξω και καθοδηγούνται από τις νηπιαγωγούς, ώστε να απομακρυνθούν από το κτίριο και να συγκεντρωθούν κατά τμήματα στον καθορισμένο χώρο συγκέντρωσης (γήπεδο μπάσκετ), όπου στη συνέχεια μεταβαίνουν και όλοι οι εκπαιδευτικοί, ο καθένας στο τμήμα του.

Η Προϊστάμενη   ελέγχει, ώστε να μην έχει παραμείνει κάποιος μαθητής στο κτίριο.

 

Γ) Σε περίπτωση βροχερού καιρού:

Ισχύουν όσα προβλέπονται στην περίπτωση:Α) Σε ώρα μαθήματος

 

Δ) Σε ώρα λειτουργίας του ολοήμερου:

 Το Ολοήμερο Τμήμα (αίθουσα 2, κτίριο 1)βγαίνει από την κεντρική είσοδο και

συγκεντρώνεται στον καθορισμένο χώρο (γήπεδο μπάσκετ).

 

ΓΕΝΙΚΑ

Το γενικό συντονισμό εφαρμογής του σχεδίου έχει η Προϊστάμενη του Νηπιαγωγείου, ζητώντας συνδρομή από τους αρμοδίους, σε περίπτωση που κρίνει ότι χρειάζεται.

Σε περίπτωση που το φαινόμενο εκδηλωθεί σε ώρα λειτουργίας του ολοήμερου, το συντονισμό αναλαμβάνει η υπεύθυνη του ολοήμερου, η οποία ενεργεί παρόμοια.

Οι νηπιαγωγοί ενεργούν σύμφωνα με το σχέδιο και συντονισμένα. Παραμένουν ψύχραιμες, ώστε να μην πανικοβληθούν τα νήπια.

 

  • ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
α/α Ομάδες Εργασίας
1. Γενικός Υπεύθυνος για τις Ενέργειες Διαχείρισης του Σεισμικού Κινδύνου

α. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

 

2. Ομάδα Σύνταξης του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για Σεισμό

α. Προϊστάμενη

β. Σύλλογος Διδασκόντων

 

 

3. Ομάδα Παροχής Πρώτων Βοηθειών

α. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

β. ΕΚΠ/ΚΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

γ. ΕΚΠ/ΚΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

4. Ομάδα Πυρασφάλειας-Ομάδα Ελέγχου Δικτύων

Προσεισμικά:

α. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

β. ΕΚΠ/ΚΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

γ. ΕΚΠ/ΚΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

5. Ομάδα Ασφάλειας-Ελέγχου προσέγγισης μαθητών σε επικίνδυνα σημεία

α. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

β. ΕΚΠ/ΚΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

γ. ΕΚΠ/ΚΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

 

6. Υπεύθυνοι Τμημάτων

ΥΠ 1 (Υποχρεωτικό Πρωινό 1)

α. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

β. ΕΚΠ/ΚΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

            ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ

ΕΚΠ/ΚΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

7. Ομάδα Υποστήριξης Ατόμου με Αναπηρία

Προσεισμικά:

 

α. ΕΚΠ/ΚΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

Μετασεισμικά: Όλοι οι εκπ/κοί

 

 

 

Μεσημέρι, 8   Σεπτεμβρίου 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΔΙΟ

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

 

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΝΑΓΚΗΣ:

 

ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ  : 100

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ : 199

ΠΡΩΤΕΣ  ΒΟΗΘΕΙΕΣ:  166

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Ν. ΕΠΙΒΑΤΩΝ: 2392075813

 

Εσωτερικός Κανονισμός σχ.έτους 2022-2023

Σχ. Έτος

2022- 2023

 

 

 

 

 

Νηπιαγωγείο ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ

 

 

 

 

 

 

Εσωτερικός    Κανονισμός Λειτουργίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περιεχόμενο του Εσωτερικού Κανονισμού

 

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάχθηκε  ύστερα από εισήγηση της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου, με τη συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και εκπροσώπου του Δήμου. Στη συνέχεια θα προωθηθεί προς έγκριση από την οικεία Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου και τη Δ/νση Π.Ε. Αν. Θεσσαλονίκης.

 

Το όραμα του σχολείου μας

 

Το όραμα του σχολείου μας είναι να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο, πλούσιο σε μαθησιακά και συναισθηματικά ερεθίσματα, που να δείχνει σεβασμό στην ατομική έκφραση, να ενθαρρύνει την προσπάθεια, να εμπνέει τη δημιουργικότητα, να προωθεί τη συνεργασία και να καλλιεργεί δεξιότητες που θα προάγουν την εξέλιξη του κάθε μέλους του.

 

Βασικές αρχές και στόχοι του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας

Ο Κανονισμός, περιλαμβάνει όρους και κανόνες, κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να διαμορφώνεται στο σχολείο ένα παιδαγωγικό και διδακτικό κλίμα που διευκολύνει την απρόσκοπτη, μεθοδική και αποτελεσματική λειτουργία του. Ταυτόχρονα οι δυσκολίες και τα προβλήματα που προκύπτουν αντιμετωπίζονται από τα μέλη της σχολικής κοινότητας ως προκλήσεις και ευκαιρίες βελτίωσης, ανάπτυξης και ενδυνάμωσης παιδαγωγικών, διδακτικών, και άλλων πρακτικών.

Βασικοί στόχοι του Κανονισμού είναι οι μαθητές/μαθήτριες να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους, να διαπαιδαγωγηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αναπτύσσοντας δεξιότητες οι οποίες έχουν βασικό και κυρίαρχο ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία και ταυτόχρονα  αποτελούν δεξιότητες ζωής.

Μέσω των συμφωνημένων αρχών/κατευθύνσεων του Κανονισμού του Νηπιαγωγείου, επιδιώκεται:

  • Να εξασφαλίζεται ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για να πραγματοποιείται με επιτυχία το εκπαιδευτικό έργο και η απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των μαθητών/μαθητριών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Να αναπτύσσεται κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του/της κάθε μαθητή/μαθήτριας αλλά και όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.
  • Να διασφαλίζεται η σωματική και ψυχική υγεία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.
  • Να δημιουργείται πλαίσιο συνθηκών για ουσιαστική μάθηση και εργασία.

 

Οι κεντρικοί άξονες του Εσωτερικού Κανονισμού

 

Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας για το σχολικό έτος 2022-23 έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙθ για το σχολικό έτος 2022-23.

 

  1. Προσέλευση – παραμονή στο Σχολείο και αποχώρηση

Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια του υποχρεωτικού προγράμματος και του ολοημέρου, τα διαλείμματα, η έναρξη και η λήξη του διδακτικού έτους καθορίζονται από τις κείμενες διατάξεις, ανακοινώνονται σε γονείς και μαθητές με την έναρξη του διδακτικού έτους και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σχολείου. Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται έγκαιρα για προγραμματισμένες ή έκτακτες (γνωστές όμως εκ των προτέρων) αλλαγές που προκύπτουν στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, όπως και για αλλαγές που σχετίζονται με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Για το σχολικό έτος 2022-2023 το πρόγραμμα του σχολείου, διαμορφώνεται ως εξής:

Υποχρεωτικό πρόγραμμα

  • Υποδοχή των μαθητών και των μαθητριών στο σχολείο: 15- 8:30.
  • Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος- αποχώρηση μαθητών και μαθητριών: 13:00

Ολοήμερο πρόγραμμα

  • Έναρξη λειτουργίας των δραστηριοτήτων Ολοήμερου προγράμματος: 13:00.
  • Λήξη των δραστηριοτήτων Ολοήμερου προγράμματος: 16:00.

 

Πρόωρη αποχώρηση από το Ολοήμερο πρόγραμμα δεν προβλέπεται.

 

Προκειμένου να διευκολυνθεί, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η ομαλή προσαρμογή των μαθητών/τριών δύναται να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας κατά περίπτωση και για τα παιδιά που ενδέχεται να παρουσιάσουν δυσκολίες προσαρμογής. Επίσης, προβλέπεται η μεταφορά ωραρίου εργασίας σε απογευματινές ώρες έως δύο φορές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους για την οποία ενημερώνονται ο Συντονιστής/Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου και ο Διευθυντής/Διευθύντρια Εκπαίδευσης.

Για λόγους ασφαλείας των μαθητών/μαθητριών αλλά και για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος η είσοδος του σχολείου/οι είσοδοι του σχολείου κλείνουν στις 8:30 ώστε να μην παρακωλύεται το παιδαγωγικό έργο του σχολείου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες σε καμία περίπτωση δεν αποχωρούν από το σχολείο πριν τη λήξη του ωραρίου. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας για να προσέλθει στο Σχολείο και να συνοδεύσει το παιδί στο σπίτι του, αφού προηγουμένως συμπληρώσει το σχετικό έντυπο (υπεύθυνη δήλωση). Εάν κάποιος γονέας/κηδεμόνας χρειαστεί, για ειδικό λόγο να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει εγκαίρως τη Διεύθυνση του Σχολείου και να συμπληρώσει σχετικό έντυπο όπου θα αναγράφονται οι λόγοι (υπεύθυνη δήλωση).

Οι εκπαιδευτικοί υποδέχονται τους μαθητές και τις μαθήτριες στην πόρτα του Νηπιαγωγείου  και οι γονείς/κηδεμόνες-συνοδοί αποχωρούν.

Οι γονείς/κηδεμόνες προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή των μαθητών και των μαθητριών, στην πόρτα του Νηπιαγωγείου και παραμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζουν τη διαδικασία αποχώρησης. Κάθε καθυστέρηση στην προσέλευση των συνοδών δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών που παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα και παρεμποδίζει τη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Τα προσωπικά είδη που χρειάζονται τα παιδιά κατά την παραμονή τους στο σχολείο είναι: η τσάντα τους που θα περιέχει τα γεύματά τους, 1 μπουκαλάκι νερό (+1 για τα παιδιά του Ολοήμερου), μια πετσέτα για το φαγητό, πιρούνι/κουτάλι. Το όνομα του παιδιού πρέπει να αναγράφεται με ανεξίτηλο μαρκαδόρο σε όλα τα προσωπικά είδη του. Καλό θα είναι τα παιδιά να έρχονται στο σχολείο με άνετα ρούχα και παπούτσια που δεν εμποδίζουν την κίνηση και να έχουν στην τσάντα τους μια αλλαξιά ρούχων.

 

  1. Παιδαγωγικός έλεγχος  –  Συμπεριφορά μαθητών

Τα ζητήματα μη αποδεκτής συμπεριφοράς στο σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των γονέων/κηδεμόνων με τον εκπαιδευτικό/την εκπαιδευτικό υπεύθυνο της τάξης, τον Διευθυντή/τη Διευθύντρια, τον Προϊστάμενο/Προϊσταμένη της σχολικής μονάδας, το Σύλλογο Διδασκόντων και τον Συντονιστή/τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού. Οι σωματικές ποινές δεν επιτρέπονται.

Το σχολείο, ως φορέας αγωγής, έχει καθήκον να λειτουργεί έτσι ώστε οι μαθητές και μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει συνέπειες, να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες. Αν η συμπεριφορά του μαθητή και της μαθήτριας δεν εναρμονίζεται με τα αποδεκτά πρότυπα και αποκλίνει από την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού του σχολείου, τότε αντιμετωπίζει τον παιδαγωγικό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές της ψυχολογίας και παιδαγωγικής που διέπουν την ηλικία του.

Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από το Σχολείο για την όποια μη αποδεκτή συμπεριφορά των παιδιών τους. Η στενή συνεργασία σχολείου-γονέων/κηδεμόνων είναι πάντα αναγκαία και επιβεβλημένη.

 

  1. Πρόληψη φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού

Η εξασφάλιση του υποστηρικτικού πλαισίου για την επιτυχή πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού έργου, η διαμόρφωση κλίματος που στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, η εξασφάλιση της σωματικής ασφάλειας και της συναισθηματικής πλήρωσης όλων των μελών της, αποτελεί βασική προτεραιότητα της σχολικής κοινότητας. Η οργάνωση της σχολικής ζωής δίνει έμφαση στην εκπαίδευση παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων για τη διαχείριση της συμπεριφοράς πρωτίστως σε προληπτικό επίπεδο. Δίνεται λοιπόν έμφαση στα εξής:

  • Συντονισμένη εφαρμογή κοινής αντιμετώπισης από τον εκπαιδευτικό της τάξης και των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς μαθητών ή γονέων για θέματα λειτουργίας.
  • Συχνές παιδαγωγικές συναντήσεις σε επίπεδο ολομέλειας ή επιμέρους ομάδων εκπαιδευτικών, όπου εκτιμάται η πορεία των παρεμβάσεων και λαμβάνονται αποφάσεις για περαιτέρω διαχείριση.
  • Δραστηριότητες με αφορμή παγκόσμιες ημέρες (ημέρα ΑΜΕΑ, Δικαιωμάτων παιδιών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ασφάλειας στο διαδίκτυο, κ.ά.)
  • Άμεση εμπλοκή των δομών αντισταθμιστικής αγωγής της σχολικής μονάδα (Ψυχολόγος, Κοινωνικός λειτουργός), συνεργασία της σχολικής μονάδας με τις δομές της Δ/νσης, της Περιφέρειας, με τους οικείους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Γενικής και Ειδικής Αγωγής, με τις δημόσιες δομές (Σείριος).

 

  1. Σχολικές Εκδηλώσεις – Δραστηριότητες

Το σχολείο οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων/ δραστηριοτήτων με στόχο την σύνδεση της σχολικής ζωής με την κοινωνική, την απόκτηση γνώσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής και ευαισθητοποίησης σε κοινωνικά θέματα. Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα επιλέγονται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες της σχολικής μονάδας και της κάθε τάξης με βάση τα ενδιαφέροντα των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

  • Στο σχολείο λειτουργεί σε κάθε  τμήμα δανειστική βιβλιοθήκη για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Οι κανόνες δανεισμού ανακοινώνονται στους γονείς από κάθε εκπαιδευτικό και αφορούν την φροντίδα των βιβλίων και την τήρηση των χρόνων.
  • Επίσης στο σχολείο πραγματοποιούνται:
  • Επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού (μουσεία, θέατρα κ.ά.)
  • Συμμετοχή σε Δίκτυα
  • Δράσεις με αφορμή εορτές, παγκόσμιες ημέρες που άπτονται της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της Αγωγής Υγείας, της Πολιτιστικής κληρονομιάς, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.
  • Συμμετοχή σε δράσεις που οργανώνονται από την Τοπική αυτοδιοίκηση

 

  1. Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας – Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

Πολύ σημαντική παράμετρος της συνολικής λειτουργίας του Νηπιαγωγείου και του κλίματος που δημιουργείται είναι η επικοινωνία και η εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών και με τον Σύλλογο Γονέων.

 

Διαδικασίες ενημέρωσης και επικοινωνίας Σχολείου και γονέων/κηδεμόνων

 

Οι συναντήσεις για ενημέρωση των  γονέων/κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς προγραμματίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων:

  • Στην αρχή του διδακτικού έτους, όπου λαμβάνει χώρα ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
  • Μια φορά τουλάχιστον το μήνα σε προκαθορισμένη από τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος ημέρα και ώρα, για θέματα που αφορούν στην αγωγή και πρόοδο των μαθητών/μαθητριών.
  • Κάθε φορά που ο/η εκπαιδευτικός της τάξης κρίνει αναγκαία μια έκτακτη συνάντηση.
  • Κατά την ενημέρωση προόδου με το πέρας κάθε τριμήνου, όπου πραγματοποιείται παιδαγωγική συνάντηση του/της εκπαιδευτικού της τάξης με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών τους.

Η είσοδος των γονέων/κηδεμόνων στο σχολικό χώρο επιτρέπεται μόνο κατά τις προβλεπόμενες ώρες συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων.

 

Οι γονείς :

 

  • Φροντίζουν ώστε το παιδί να έρχεται έγκαιρα και ανελλιπώς στο σχολείο και να ενημερώνουν σε περίπτωση απουσίας του.
  • Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις, έντυπες ή ηλεκτρονικές, ώστε να ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του Σχολείου.
  • Συνεργάζονται αρμονικά σε προσωπικό επίπεδο αλλά και μέσω του Συλλόγου Γονέων με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο των Διδασκόντων για θέματα που αφορούν τους μαθητές/μαθήτριες.
  • Ενημερώνουν έγκαιρα και προσκομίζουν τα σχετικά έγγραφα, αν υπάρχουν, για κάθε ειδικό θέμα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους – θέματα υγείας, ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες ή ανάγκες, θέματα οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης – τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την επίδοση, τη φοίτηση και συμπεριφορά του παιδιού και ζητούν τη συνδρομή του σχολείου.
  • Επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και να ενημερώνουν άμεσα τους εκπαιδευτικούς για κάθε αλλαγή, ώστε το Νηπιαγωγείο να έχει τα ισχύοντα τηλέφωνά τους και τις έγκυρες ηλεκτρονικές διευθύνσεις.
  • Αξιοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας έντυπο ή ηλεκτρονικό που παρέχεται από το Νηπιαγωγείο για να ενημερώνονται
  • Οι γονείς/κηδεμόνες σε έκτακτες περιπτώσεις θα πρέπει να έχουν φροντίσει είτε οι ίδιοι ή πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτήσει να είναι άμεσα διαθέσιμοι.
  • Για οποιοδήποτε αίτημά τους, οι γονείς/κηδεμόνες απευθύνονται στον/την εκπαιδευτικό της τάξης. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση ή συνεννόηση, απευθύνονται στον Διευθυντή/στη Διευθύντρια ή στον Προϊστάμενο/Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου.

 

Συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων είναι ένας σημαντικός θεσμός, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Σχολικής Κοινότητας, για αυτό και είναι σημαντική η συμμετοχή όλων των γονέων/κηδεμόνων σε αυτόν. Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς προγραμματίζονται, οργανώνονται και πραγματοποιούνται από κοινού δράσεις που πλαισιώνουν δημιουργικά το εκπαιδευτικό έργο και εμπλουτίζουν τη σχολική ζωή.

 

  1. Ποιότητα του σχολικού χώρου

Κοινός στόχος όλων είναι ο σεβασμός του σχολικού χώρου. Ο σεβασμός στα περιουσιακά στοιχεία του Νηπιαγωγείου, τις υποδομές, τον εξοπλισμό αλλά και το φυσικό περιβάλλον του σχολείου αποτελεί βασική υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Με το ίδιο σκεπτικό υπάρχει φροντίδα για την τάξη και την καλαισθησία στις σχολικές αίθουσες, καθώς είναι ο ιδιαίτερος χώρος, όπου παραμένουν και εργάζονται μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί πολλές ώρες. Φροντίδα όλων είναι να διατηρούνται οι χώροι καθαροί. Τεράστια συμβολή σε αυτό έχει και η υπεύθυνη καθαριότητας του Νηπιαγωγείου.

 

 

Έκθεση αποτίμησης – ανατροφοδότηση – προτάσεις βελτίωσης

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας επικαιροποιείται κάθε χρόνο, μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και τις, κατά καιρούς, αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών του οργάνων.

Ο Κοινά συμφωνημένος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρηση του από τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες, με αμοιβαίο σεβασμό στον διακριτό θεσμικό ρόλο τους, ώστε να έχει πληρότητα, γενική αποδοχή και εφαρμογή, αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Σχολείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο το Σχολείο μας οικοδομεί τους στόχους και το όραμα του.

Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από την Προϊσταμένη/ Διευθύντρια και το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου, καθώς και από την Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

 

Σεπτέμβριος 2022