Οι μαθητές και οι μαθήτριες γράφουν για τον τόπο τους (Αετός Φλώρινας)

Αετός Φλώρινας (φωτογραφία: Αντώνης Μηνάς, Α΄ Γυμνασίου)

 

 

Η περιοχή μου

Η περιοχή μου είναι μία από τις ωραιότερες περιοχές αυτού του κόσμου. Είναι υπέροχη για να ζήσει ο καθένας από εσάς υπέροχες στιγμές. Η περιοχή μου έχει πολλά χωριά, τα οποία είναι ανάμεσα σε πολλά βουνά. Υπάρχει πάρα πολλή πρασινάδα. Το χωριό που ζω εγώ ονομάζεται Λιμνοχώρι. Είναι ανάμεσα σε βουνά και τριγύρω έχει μία λίμνη, που ονομάζεται Ζάζαρη. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις, όπως ιππασία κλπ.

Οι κάτοικοι εδώ πέρα είναι κτηνοτρόφοι ή αγρότες. Εμείς τα παιδιά ζούμε πολύ ελεύθερα: τις περισσότερες ώρες παίζουμε όλοι μαζί, βοηθάμε τους γονείς μας και καλλιεργούμε μαζί με τους γονείς μας. Όλοι στα σπίτια μας έχουμε ζώα, όπως σκύλο, γάτα κλπ.

Το καλοκαίρι στο χωριό γίνονται πολλά γλέντια. Επίσης το καλοκαίρι έρχονται τα παιδιά που ζουν στις πόλεις και περνάμε υπέροχα καλοκαίρια μέσα στη φύση. Όμως και τα γύρω χωριά είναι εξίσου υπέροχα, είναι επίσης μέσα στη φύση. Υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείς να επισκεφτείς.

Αυτή η περιοχή μου. Ελπίζω να σας αρέσει. Θα περιμένω την απάντησή σας.

Velaj Gentiana (Α΄ Γυμνασίου)

 

 

Το χωριό μου ονομάζεται Αετός. Ανήκει στον δήμο Αμυνταίου και στο νομό Φλώρινας. Για Μητρόπολη έχει τη Μητρόπολη της Καστοριάς. Είναι σε κομβικό σημείο με εύκολη πρόσβαση και σε κοντινή απόσταση από πολλά αξιοθέατα της περιοχής, όπως το Νυμφαίο, τον Άγιο Παντελεήμονα, τη λίμνη Βεγορίτιδα, το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν κ.ά.  Από το βουνό κατεβαίνει ποτάμι και χύνεται στη λίμνη Βεγορίτιδα. Επίσης έχει τρεις εκκλησίες: την Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Γεώργιο και το μοναστήρι των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, που γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.

Κάθε 23 Δεκεμβρίου μπορείτε να δείτε το χριστουγεννιάτικο έθιμο με το φαντασμαγορικό άναμμα της φωτιάς, τη λεγόμενη “Κόλιντα”. Κάθε χρόνο το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου γίνονται τα Ιουλιανά. Επίσης τέλη Αυγούστου γίνονται οι “Πιπερολογίες”. Είναι μία εκδήλωση όπου οι νοικοκυρές του χωριού μαζεύουν όλες τις πιπεριές σε ένα μπουφέ μεγάλο και κάνουν διάφορες συνταγές με πιπεριές και περνάνε και δοκιμάζουν.

Τα παλιά χρόνια τα σπίτια ήταν με πηλό χτισμένα και οι δρόμοι ήταν με χώμα.

Δαρβάρης Γιώργος (Α΄ Γυμνασίου)

 

 

Ο τόπος που μεγάλωσα

Ο τόπος που μεγάλωσα ονομάζεται Αετός. Ανήκει στο νομό Φλώρινας και στο Δήμο Αμυνταίου. Έχει περίπου 600 κατοίκους, που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό, καθώς διαθέτει καταλύματα διαμονής και εστίασης. Έχει φυσικές ομορφιές όπως μια τοποθεσία που ονομάζεται Μπουτσάλο. Εκεί υπάρχει ένας καταρράκτης από τον οποίο δημιουργείται ένα ποτάμι που διασχίζει την πλατεία του χωριού. Έχει πολύ πράσινο και δέντρα. Υπάρχουν δύο βυζαντινές εκκλησίες που βρίσκονται στο χωριό: του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής και το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Κάτω ακριβώς από το μοναστήρι υπάρχει υπάρχει το καταφύγιο αρκούδας “Αρκτούρος” που μπορούν όσοι θέλουν να το επισκεφθούν.

Σήμερα το χωριό είναι πολύ ζωντανό. Έχει πολλή νεολαία, ωραία σπίτια και δρόμους με άσφαλτο, ενώ παλιότερα οι πιο νέοι άνθρωποι φεύγανε στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν υπήρχε φωτισμός, τα σπίτια ήταν πολύ μικρά, με δυο δωμάτια και οι δρόμοι στενοί με χώμα.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω πως το στολίδι του χωριού μου είναι η κεντρική πλατεία με τα μεγάλα της πλατάνια, το σιντριβάνι και τα διπλανά καφέ.

Στο Αετό υπάρχει ένα δημοτικό σχολείο και ένα γυμνάσιο. Είναι τόσο ωραία όλα που εντυπωσιάζεσαι.

Αυτός είναι ο Αετός Φλώρινας, ο τόπος μου.

Μηνάς Αντώνης (Α΄ Γυμνασίου)

 

Λιμνοχώρι Φλώρινας (φωτογραφία: Βικιπαίδεια)

 

Τα τελευταία χρόνια στο χωριό

Ζω σε ένα χωριό της Φλώρινας. Είναι ανάμεσα σε δύο λίμνες και λέγεται Λιμνοχώρι. Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι οι άνθρωποι άρχισαν να αγαπούν και να  προστατεύουν πιο πολύ το περιβάλλον.

Στο χωριό μας δεν βλέπω συχνά σκουπίδια, στο δρόμο στη λίμνη και στα βουνά. Έχουν οριοθετήσει εκτάσεις στο βουνό, που τις έχουν ονομάσει περιοχές Natura, οι οποίες είναι για την προστασία της καφέ αρκούδας και του λύκου. Έχουν κάνει βιολογικό καθαρισμό στη λίμνη, ώστε τα ψάρια να έχουν ένα καθαρό περιβάλλον. Έχουν κάνει σπιτάκια κοντά στη λίμνη για να πηγαίνουν οι πάπιες και να γεννούν τα αυγά τους. Έχει κλείσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή μου και έχουμε πιο καθαρή ατμόσφαιρα από πριν.

Ακόμα έχουμε αλλαγές και στον τουρισμό. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες στο χωριό μου:  ιππασία, κανό, ορειβασία και ποδηλασία. Έρχονται πολλοί τουρίστες.

Με αυτές τις αλλαγές που γίνονται στον τόπο μου αισθάνομαι ενθουσιασμό που ζω σε ένα καθαρό περιβάλλον. Είμαι χαρούμενος και ευδιάθετος γιατί οι μεγάλοι αγαπούν και προστατεύουν πιο πολύ το περιβάλλον και μαθαίνουν τους μικρούς.

Μπασούρης Αλέξανδρος (Α΄ Γυμνασίου)

 

 

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Αυτά τα χρόνια παρατηρώ πολλές αλλαγές στο χωριό. Σήμερα άνοιξε ένα μαγαζί με αναμνηστικά από τον τόπο μας. Γενικά παρατηρώ πως φτιάχνουν πράγματα που πριν από δεκαετίες δεν τα έφτιαχναν. Έχω καταλάβει πως ο τόπος μου γίνεται τουριστικός χώρος, γιατί πλέον έρχονται και τουρίστες. Αυτό εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου, γιατί ίσα-ίσα ο τόπος μας αναπτύσσεται και υπάρχουν πλέον δουλειές.

Ολίδης Οδυσσέας (Α΄ Γυμνασίου)

 

φωτογραφία: Αρκτούρος

 

Ο τόπος μου

Ο τόπος που κατοικώ ονομάζεται Αετός και ανήκει στο Νομό Φλωρίνης. Είναι ένα χωριό γνωστό για την πιπεριά Φλωρίνης και για το κέντρο ενημέρωσης της αρκούδας. Έχει περίπου 800 κατοίκους, αρκετά καταστήματα και ένα ξενοδοχείο.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο τουρισμός, γιατί η περιοχή μας έχει πολλά επισκέψιμα μέρη. Τα σημαντικότερα μέρη για να επισκεφτείς είναι οι τέσσερις λίμνες: Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών και Βεγορίτιδα. Επίσης, κοντά στον τόπο μου υπάρχει το καταφύγιο του λύκου, στο χωριό Αγραπιδιά, και το κέντρο ενημέρωσης αρκούδας στον Αετό. Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά όπου παλιότερα υπήρχαν εγκαταστάσεις και είχε πολλούς επισκέπτες. Τέλος, πάνω από το χωριό μου, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, υπάρχει το παλιό, παραδοσιακό χωριό Νυμφαίο με πέτρινα σπίτια και δρόμους. Είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο επισκέψιμα χωριά της Ελλάδας. Έχει αρκετά παραδοσιακά ξενοδοχεία, ταβέρνες και μικρά μαγαζάκια με σουβενίρ και παραδοσιακά προϊόντα. Υπάρχει κατασκήνωση της ΧΑΝΘ και μέσα στο βουνό βρίσκεται μία μεγάλη περιφραγμένη έκταση όπου υπάρχουν αρκούδες και είναι επισκέψιμος χώρος.

Αγαπώ τον τόπο μου και σας προτείνω να τον επισκεφτείτε.

Ρόμπες Θόδωρος (Α΄ Γυμνασίου)

 

 

Οι αλλαγές της περιοχής μου τον τελευταίο καιρό

Παρατηρώ στο ημερολόγιό μου τον τελευταίο καιρό ότι στην περιοχή που μένω υπάρχει αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος από τους ανθρώπους και αύξηση του τουρισμού. Υπάρχει το πρόγραμμα της Natura που προστατεύει τις λίμνες της περιοχής μου Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα και τα σπάνια πουλιά που βρίσκονται σε αυτές. Ακόμη έχει γίνει ο βιολογικός καθαρισμός που αφορά την επεξεργασία λυμάτων. Επίσης υπάρχουν τα καταφύγια ζώων που προστατεύουν τα ζώα της περιοχής, όπως αρκούδες, λύκους, ελληνικούς ποιμενικούς (τσομπανόσκυλα) και άλλα ζώα.

Λόγω όλων αυτών έχει αυξηθεί ο τουρισμός, γιατί υπάρχουν καθαρά επισκέψιμα μέρη, όπως το Νυμφαίο, που είναι ένα πολύ όμορφο και παραδοσιακό χωριό με πέτρινα σπίτια και με πέτρινους δρόμους.

Έτσι, αισθάνομαι χαρά και αισιοδοξία για το παρόν και για το μέλλον της περιοχής μου.

Ρόμπες Σπύρος (Α΄ Γυμνασίου)

 

φωτογραφία: Αρκτούρος

 

Αγαπητό μου ημερολόγιο,
Αποφάσισα να σου γράψω σήμερα για ένα θέμα που με προβληματίζει ιδιαίτερα. Παρατηρώ ότι στον δήμο που μένω -στον δήμο Αμυνταίου δηλαδή- γίνονται κάποιες αλλαγές, οι οποίες δεν είναι συμφέρουσες για τους κατοίκους. Στην περιοχή μας υπήρχαν πολλές τράπεζες οι οποίες με την πάροδο του χρόνου η μία μετά την άλλη έχει κλείσει με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πηγαίνουν σε άλλες πόλεις για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Επίσης, το κλείσιμο μιας γαλακτοκομικής βιομηχανίας και η περιορισμένη προσέλευση στρατιωτικών στο στρατόπεδο έχει ως αποτέλεσμα να πλήττεται σημαντικά η περιοχή μου σε οικονομικό επίπεδο. Ακόμα, το χτίσιμο μονοκατοικιών ή πολυκατοικιών έχει ως συνέπεια να μειώνονται οι χώροι πρασίνου. Όλα αυτά συντελούν στην μετανάστευση των νέων προς άλλες πόλεις της Ελλάδας ή προς πόλεις του εξωτερικού προκειμένου να βρουν μια κερδοφόρα θέση εργασίας.

Αυτή η κατάσταση με προβληματίζει και σκέφτομαι ότι σε λίγα χρόνια η περιοχή μου θα κατοικείται μόνο από ηλικιωμένους! Άραγε όλοι έχουν την ίδια άποψη μαζί μου; Ελπίζω πως όχι γιατί τα δικά μου συναισθήματα είναι τελείως αρνητικά. Όλα αυτά μου προκαλούν λύπη, θυμό για τους άρχοντες της περιοχής και απογοήτευση γιατί ο τόπος μου είναι μια περιοχή απείρου κάλλους και δεν την έχουμε αξιοποιήσει. Τέλος, ελπίζω οι μαύρες σκέψεις μου να μην επαληθευτούν…

Τσαχειρίδης Γεώργιος (Α΄ Γυμνασίου)