Αρχαία Ελληνικά Α΄ λυκείου (8) – Ξενοφώντας, 2.2.1-4

Μοντέλο αρχαίας ελληνικής τριήρους, Deutsches Museum, Μόναχο, Γερμανία

 

Ξενοφών, Ελληνικά, Βιβλίο 2, Κεφάλαιο 2,  §§ 1-4

 

Βασικά σημεία και σύντομος σχολιασμός

 

1. Ενέργειες του Λύσανδρου μετά τη νίκη (α) παίρνει με το μέρος του δύο πόλεις της αθηναϊκής συμμαχίας, το Βυζάντιο και την Καλχηδόνα.

(β) στέλνει τους αθηναίους φρουρούς στην Αθήνα, η οποία δεν έχει πλέον ανεφοδιασμό, ώστε η συσσώρευση ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων μέσα στην πόλη να προκαλέσει έλλειψη τροφίμων και να δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση για τον πληθυσμό.

(γ) ορίζει διοικητή (αρμοστή) το Σθενέλαο.

(δ) επισκευάζει το στόλο (εδώ περισσότερες πληροφορίες για την αρχαία τριήρη).

2. Η είδηση της συντριβής φτάνει στην Αθήνα (α) ουδείς εκοιμήθη

(β) θρηνούν τους νεκρούς, αλλά περισσότερο τους εαυτούς τους, αναλογιζόμενοι πως μπορεί να υποστούν ό,τι έκαναν σε άλλους. Οι Αθηναίοι σε μειονεκτική θέση πλέον μετανοούν για την αλαζονική και ωμή συμπεριφορά που επέδειξαν στο παρελθόν σε βάρος των ίδιων τους των συμμάχων.

(γ) προετοιμάζονται για πολιορκία.

 

Όσοι, επίσης, πρόδωσαν το Βυζάντιο στον Αλκιβιάδη…: οι αθηναϊκές φρουρές αφέθηκαν ελεύθερες κατόπιν συμφωνιών, αλλά αυτοί που παλιότερα είχαν προδώσει το Βυζάντιο στον Αλκιβιάδη αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν για να μην πέσουν στα χέρια του Λυσάνδρου.

Η πόλη είχε πολιορκηθεί από τον Αλκιβιάδη το 409 π.Χ., ενώ βρισκόταν κάτω από σπαρτιατικό έλεγχο (αρμοστής Κλέαρχος). Πέντε δημοκρατικοί Βυζάντιοι, μην αντέχοντας την πείνα που τυραννούσε τους κατοίκους, πρόδωσαν την πόλη στον Αλκιβιάδη. Όταν ο Λύσανδρος ανακατέλαβε την πόλη, όλοι οι προδότες διέφυγαν εκτός από τον Αναξίλαο. Αυτός οδηγήθηκε στην Σπάρτη, δικάστηκε και αθωώθηκε, γιατί δήλωσε ότι κίνητρο της προδοσίας δεν ήταν τα χρήματα, αλλά η πείνα και οι θάνατοι των γυναικόπαιδων.

 

§ …μέσα απ’ τα μακρά τείχη…: πρόκειται για τα τείχη που ένωναν την Αθήνα με τον Πειραιά. Ο Θεμιστοκλής είχε την ιδέα κατασκευής αυτών των τειχών, αλλά το συστηματικό κτίσιμό τους είχε αρχίσει ο Κίμων το 461 π.Χ. και το ολοκλήρωσε ο Περικλής το 445 π.Χ. (δες μια ωραία απεικόνιση των τειχών στη σελίδα 62 του διδακτικού εγχειριδίου).

 

Τομή τριήρους. Φαίνονται τα τρία επίπεδα των κωπηλατών

 

Στην ιστοσελίδα Ελληνικός Πολιτισμός μπορείτε να βρείτε συντακτική ανάλυση και μετάφραση του κειμένου.