• ΜικρογραφίαΟργανώσεις, σύλλογοι, κυβερνητικοί και μη παράγοντες, όλοι μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. …

  Γιατί τόσο ανάγκη υπενθύμισης πως υπάρχουν καταγραμμένα και διακηρυγμένα ανθρώπινα δικαιώματα; …

  Δεν είναι […]

 • Μικρογραφίαhttp://www.navid.gr/
  Στο σχολείο του Άλκη ήρθε ένας καινούριος μαθητής που δεν κατάγεται από την Ελλάδα. Λέγεται Ναβίντ και έφτασε εδώ με τη μητέρα του, έπειτα από ένα μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι.

  Τι ήρθε […]

 • Ο/Η Βαρίτη Συρμαρία ανάρτησε το άρθρο, (no title), στο ιστότοπο mairy πριν από 6 έτη, 6 μήνες

   

  Καλή χρονιά

  ιδιαίτερα σε ένα αξιαγάπητο κορίτσι που συνάντησα πρόσφατα, την Εμινέ,,,,,, • Thessaloniki Arts and Culture
  Η ανάγνωση ενός συναρπαστικού μυθιστορήματος προκαλεί μεταβολές σε δίκτυα του εγκεφάλου.

  Λέμε συχνά ότι ένα καλό βιβλίο ανοίγει το μυαλό. Τώρα οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι μπορεί και να το αλλάξει. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Εμορι ανακάλυψαν ότι η ανάγνωση ενός μυθιστορήματος προκαλεί βιολογικές μεταβολές στον εγκέφαλο, οι οποίες μάλιστα παραμένουν για διάστημα μερικών ημερών.

  Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι τα βιβλία που διαβάζουμε μας επηρεάζουν βαθύτερα από ό,τι ίσως νομίζαμε και ενδεχομένως ενισχύουν τις γνωσιακές μας ικανότητες. Περαιτέρω μελέτες θα δείξουν σε ποιον βαθμό συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως και αν τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά ανάλογα με το είδος του αναγνώσματος.

  Ιστορίες που μας σημαδεύουν

  «Οι ιστορίες διαμορφώνουν τη ζωή μας και σε ορισμένες περιπτώσεις καθορίζουν ένα άτομο» σημειώνει ο νευροεπιστήμονας Γκρέγκορι Μπερνς, διευθυντής του Κέντρου Νευροπολιτικής του Πανεπιστημίου Εμορι στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών και επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Brain Connectivity». «Θέλουμε να κατανοήσουμε πώς οι ιστορίες μπαίνουν στον εγκέφαλό μας και τι κάνουν σε αυτόν».

  Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει δίκτυα του εγκεφάλου τα οποία σχετίζονται με την ανάγνωση ιστοριών, οι περισσότερες όμως είχαν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στις διεργασίες που συντελούνται τη στιγμή που διαβάζουμε μια ιστορία, και συγκεκριμένα «μικρά» διηγήματα.

  Οι επιστήμονες είδαν ότι η ανάγνωση του μυθιστορήματος προκάλεσε μεταβολές στη συνδεσιμότητα στον αριστερό κροταφικό φλοιό, ο οποίος σχετίζεται με τη γλώσσα, και στον κινητικό φλοιό. Οι νευρώνες του κινητικού φλοιού θεωρείται ότι βοηθούν τον εγκέφαλο να φαντάζεται ότι κάνει κάτι το οποίο στην πραγματικότητα δεν κάνει – αν π.χ. κάποιος φαντάζεται ότι σηκώνει το χέρι του ενεργοποιούνται νευρώνες στην περιοχή που σχετίζεται με την πραγματική κίνηση του χεριού.

  Μπαίνοντας στο σώμα ενός άλλου

  «Οι νευρωνικές μεταβολές που παρατηρήσαμε στα συστήματα που συνδέονται με την κίνηση και τις αισθήσεις υποδηλώνουν ότι το να διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα μπορεί να μας βάλει μέσα στο σώμα του πρωταγωνιστή» εξήγησε ο δρ Μπερνς. «Ξέραμε ήδη ότι οι καλές ιστορίες μπορούν να μας βάλουν στη θέση κάποιου άλλου με τη μεταφορική έννοια. Τώρα βλέπουμε ότι αυτό γίνεται και βιολογικά».

  Το γεγονός ότι οι μεταβολές στον εγκέφαλο παρατηρήθηκαν και επί πέντε ημέρες μετά το τέλος της ανάγνωσης αποδεικνύει για τον νευροεπιστήμονα ότι δεν πρόκειται για μια στιγμιαία αντίδραση του εγκεφάλου αλλά για μια επίδραση με διάρκεια.


 •   

  Ποια ήταν τα πέντε βασικότερα συστατικά της διατροφής του… ανθρώπου των σπηλαίων;
  Υπολείμματα τροφών που ανακαλύφθηκαν στο Ohalo II, έναν αρχαιολογικό χώρο 23.000 ετών στις όχθες της «Θάλασσας της Γαλιλαίας», φανερώνουν πως τελικά οι πρόγονοί μας «γέμιζαν»τα πιάτα τους. .

  Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 1: Ψάρια

  Τα οστά των ψαριών κυρίως του γλυκού νερού, βρίσκονταν σε αφθονία εκείνες τις εποχές και μάλιστα έχει βρεθεί διατηρημένο, ένα τμήμα από δίχτυα ψαρέματος.

  Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 2: Φρούτα

  Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής συγκέντρωναν άγρια σύκα, άγρια σταφύλια καθώς και ένα ειδικό φρούτο που λεγόταν «Αγκάθι του Χριστού». Πιστεύεται πως με ένα συγκεκριμένο υποείδος αυτού του φυτού που φύεται μόνο στην Παλαιστίνη και στους Ιερούς Τόπους κατασκευάστηκε το αγκάθινο στεφάνι του Ιησού, εξ’ ου και το όνομα των καρπών του. Αυτά τα παλαιού τύπου «σνακ» τους παρείχαν αρκετή ζάχαρη για να αποκτήσουν ενέργεια καθώς και μια σειρά από ευεργετικά αντιοξειδωτικά.

  Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 3: Σιτηρά

  Άγρια στελέχη δημητριακών όπως το κριθάρι και το δίκοκκο σιτάρι αποτελούσαν βασικές τροφές. Οι άνθρωποι έτριβαν τους κόκκους σε ένα γεύμα ή τους χρησιμοποιούσαν για να κάνουν πιο «πλούσια» τα μαγειρευτά φαγητά. Ήταν σαν να λέμε οι αγαπημένοι, μακρινοί και υγιεινοί συγγενείς των σημερινών μας δημητριακών και μάλιστα, ελάχιστα επεξεργασμένοι.

  Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 4: Ελιές

  Οι άγριες ελιές συλλέγονταν επίσης από τα δέντρα στις πλαγιές και μεταφέρονταν στον καταυλισμό, στο Ohalo II. Μαζί με άγριους ξηρούς καρπούς παρείχαν υγιεινά μονοακόρεστα λίπη.

  Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 5: Κρέας από ελάφι

  Το κρέας των ζώων αποτελούσε κύριο συστατικό της διατροφής των κυνηγών. Τα απομεινάρια των ελαφιών και των γαζελών που βρέθηκαν στο Ohalο ήταν πολύ περισσότερα συγκριτικά με εκείνα άλλων ζώων. Επίσης τρέφονταν και με πολλά υδρόβια πουλιά.

  Ας ξεφορτωθούμε τις ανθυγιεινές συνήθειες κι ας εντάξουμε στην καθημερινή μας ζωή τη σωστή διατροφή και τη σωματική και πνευματική άσκηση.

  Πηγή:clickatlife.gr

 • Ο/Η Βαρίτη Συρμαρία ανάρτησε το άρθρο, (no title), στο ιστότοπο mairy πριν από 6 έτη, 11 μήνες

  Η τρίτη τάξη δημιουργεί ένα βιβλίο γεμάτο ποιήματα, παραμύθια κι άλλες ιστορίες.

  Διαβάστε το!

  http://www.youblisher.com/p/877385-Συρμαρία-Βαρίτη/
   

 • Ο/Η Βαρίτη Συρμαρία ανάρτησε το άρθρο, Ναι στη χαρά!, στο ιστότοπο mairy πριν από 7 έτη

  είναι το διάβασμα χαρά;

 • Ο/Η Βαρίτη Συρμαρία ανάρτησε το άρθρο, Οι εργασίες μου, στο ιστότοπο mairy πριν από 7 έτη

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων