• Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης όπως βλέπουμε στον παγκόσμιο χάρτη βρίσκεται στη βόρεια εύκρατη ζώνη. είναι ενωμένη με την Ασία και μαζί οι δύο ήπειροι αποτελούν την Ευρασία. θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ευρώπη […]

 • ΜικρογραφίαΣας ενημερώνουμε ότι η γιορτή των παιδιών της Στ΄ τάξης φέτος θα είναι εντελώς διαφορετική!
  Τα παιδιά επέλεξαν να κάνουν μια γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς συμμαθητές τους της Α΄τάξης, πιστεύοντας ότι με αυτόν […]

 • ΜικρογραφίαΣας ενημερώνουμε ότι οι βαθμοί του Α΄τριμήνου θα δοθούν την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 5:30  έως 6:30 μμ στο σχολείο μας και συγκεκριμένα στις τάξεις των παιδιών. Η Α΄και η Β΄τάξη θα έχουν προφορική […]

 • Μικρογραφία
  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=6PQKWMxs4a8%5D
  Ο άγνωστος επισκέπτης έστειλε ένα γράμμα στο Β1΄ και …. ήρθε μέσα σε μια βαλίτσα!
  γεμάτοι αγωνία και ενθουσιασμό, αφού διαβάσαμε το γράμμα του ανοίξαμε […]

 •  

  Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 τα τμήματα της ΣΤ΄ του σχολείου μας επισκέφθηκαν μαζί με τις δασκάλες τους το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

  Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί στα πλαίσια εορτασμού της Εθνικής επετείου του ΟΧΙ και ύστερα από την διδασκαλία των αντίστοιχων μαθημάτων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που αφορούσαν τον Μακεδονικό Απελευθερωτικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και την είσοδο και εμπλοκή της Ελλάδας στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο το 1940 και την γερμανική Κατοχή το 1941.

   

  Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στον χώρο του Μουσείου από τους υπεύθυνους, περιηγήθηκαν ανάμεσα σε «κομμάτια» της Ελληνικής ιστορίας, από το 1821 (Ελληνική Επανάσταση) μέχρι και το 1945 (αποχώρηση των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων).

  Τα εκθέματα πολλά και όλα μοναδικής ιστορικής αξίας, έδωσαν στα παιδιά μια εικόνα της  εποχής. Είδαν αντικείμενα πολέμου, όπλα, μακέτες οχυρών, στρατιωτικές στολές, αναπαραστάσεις οχυρωμάτων και χαρακωμάτων, γυναίκες Ηπειρώτισσες, καθώς και ένα υπαίθριο χειρουργείο!

  Από τα εκθέματα που εντυπωσίασαν τα παιδιά ήταν το πρωτότυπο πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, που υπογράφηκε από τον  Χασάν Ταχσίν Πασά και το οποίο βρισκόταν στο μουσείο καθώς και το τραπέζι πάνω στο οποίο υπογράφηκε η παράδοση της πόλης στις 26 Οκτωβρίου 1912, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, προστάτη και πολιούχου της πόλης μας.

  Ένα ακόμη έκθεμα εντυπωσιακό και μοναδικής αξίας ήταν η πρώτη ελληνική σημαία που αναρτήθηκε στην ελεύθερη Θεσσαλονίκη.

  Ο χρόνος που παραμείναμε στο μουσείο μας φάνηκε πολύ λίγος γιατί κάθε κομμάτι, και κάθε προθήκη έκρυβε πολλές σελίδες ελληνικής ιστορίας που θέλαμε πολύ περισσότερο χρόνο να ξεφυλλίσουμε.

  Υποσχεθήκαμε στα παιδιά ότι θα φροντίσουμε να επισκεφθούμε το μουσείο ξανά για να δούμε πιο αναλυτικά κάποια εκθέματα που τους τράβηξαν την προσοχή
  Τέλος αφού ευχαριστήσαμε τους υπεύθυνους του μουσείου περιηγηθήκαμε στον αύλειο χώρο και στα εξωτερικά του εκθέματα, βγήκαμε φωτογραφίες και επιστρέψαμε στο σχολείο.
  [youtube Tdv3x59y_No]
  Και του χρόνου παιδιά

 •  

  Στις 9:30 πμ θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για την φετινή σχολική χρονιά στο σχολείο μας.

  Περιμένουμε να υποδεχτούμε τους μαθητές μας, μικρούς και μεγάλους, καινούριους και παλιούς την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014.

  Τα παιδιά θα έρθουν για να παρακολουθήσουν τον αγιασμό, ενώ την Παρασκευή το κουδούνι θα χτυπήσει κανονικά στις 8:10 π.μ

  ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

  ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ

   

  Μ.Ε

 • Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις λήξης της σχολικής χρονιάς του σχολείου μας.

  Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν όλες οι μαθητές μας με διάφορα χορευτικά καθώς παιχνίδια και αθλοπαιδιές που ετοίμασαν με τον γυμναστή μας τον κ. Χρήστο Κρικέλη καθώς και την κα Θεανώ Λιόλου (γυμνάστρια του Ολοήμερου). Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν ένα χορευτικό της Α΄τάξης, ένα δρώμενο της Δ΄τάξης καθώς και ο αποχαιρετιστήριος λόγος των παιδιών της Στ.

  Χαμόγελα, ευτράπελα, χαρά, συγκίνηση ήταν μερικά από τα συναισθήματα που ζήσαμε στην γιορτή αυτή, η οποία έληξε με ένα  πάρτι που ετοίμασε ο Σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων προς τιμήν των παιδιών της Στ΄αλλά και όλων των υπόλοιπων παιδιών.


  Και του χρόνου να είμαστε καλά 
  Καλό καλοκαίρι και  καλή ξεκούραση σε όλους μας μικρούς και μεγάλους

 •  

   

   

  Μια υπέροχη συναυλία ετοιμαζόμαστε να παρακολουθήσουμε αύριο το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

  Την συναυλία διοργανώνει η μουσικός του σχολείου μας κα Καλυβίνου Ευαγγελία με τα παιδιά όλων των τάξεων, την χορωδία του σχολείου και την ορχήστρα της Στ΄τάξης

  Είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό! Ελάτε να καμαρώσουμε  τα παιδιά μας σε υπέροχες μελωδίες.
  «VIVA LA MUSICA»
   

 • Μια εξαιρετική εκδήλωση παρακολουθήσαμε εχθές το απόγευμα στο δημοτικό θέατρο Συκεών με θέμα: «Βαλκάνια: η γειτονιά που μας ενώνει» και στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές μας της ΣΤ΄τάξης μαζί με τους δασκάλους τους.

  Η εκδήλωση διοργανώθηκε στα πλαίσια ολοκλήρωσης ενός πολιτιστικού προγράμματος από το 10ο Δ.Σχ.Συκεών σε συνεργασία με το σχολείο μας. Το πρόγραμμα χωριζόταν σε δύο μέρη: Στο α΄ έγινε αναπαράσταση ενός θρακιώτικου γάμου και χορών που χορεύονταν στην Θράκη στην διάρκεια ενός γάμου και παρουσιάστηκαν από το σχολείο μας και το β΄μέρος περιελάμβανε ήθη και έθιμα γάμου από χώρες των Βαλκανίων (Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρος) και παρουσιάστηκε απο το 10ο Δ.Σχ.Συκεών

  Την εκδήλωση πλαισίωσε η παιδική χορωδία του Δήμου Νεάπολης Συκεών με υπεύθυνο τον κ. Ανδρέα Καρακότα, και μέρος την ορχήστρας του.
   [youtube lpwWLjtgKDA]
  Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς που διοργάνωσαν μια τόσο όμορφη και πετυχημένη εκδήλωση.

  Την εκδήλωση προλόγισαν οι διευθυντές των Σχολείων  κα. Ξιμίνη Κλεονίκη και κ. Θολιώτης Σταύρος

  ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΌΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

 • Αν και ο καιρός μας τα χάλασε τις τελευταίες μέρες, αέρας, βροχή και λίγο χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο όμως και επίσημα πια σήμερα ξεκινάει το καλοκαίρι!!!!!!! Ναι παιδιά λίγο ακόμη έμεινε για να τελειώσουν τα μαθήματα και να ξεχυθείτε στις παραλίες και στις πανέμορφες ελληνικές θάλασσες!
  [youtube Bdq1WtXNo5Q]
  Καλή καλοκαιριάτικη εποχή λοιπόν

 • Για την εκδρομή τους στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Βουλή των Ελλήνων ξεκινούν αύριο πρωί πρωί τα παιδιά της Στ΄ τάξης του σχολείου μας. Με την συνοδεία των δασκάλων τους κας Ρεϊζη Αναστασίας και κ. Αγγελίδη Χρήστου, καθώς και της Διευθύντριας του σχολείου μας ετοιμάζονται να γνωρίσουν από κοντά ιστορικά μνημεία της πόλης των Αθηνών και τον ναό της Δημοκρατίας, να βιώσουν όλοι μαζί μοναδικές εμπειρίες που θα τους μείνουν αξέχαστες.

  Σας ευχόμαστε να έχετε ένα πολύ καλό ταξίδι, να περάσετε όσο πιο καλά γίνεται και να γυρίσετε πίσω γεμάτοι βιώματα, εμπειρίες και μοναδικές στιγμές που θα ζήσετε όλοι μαζί οι φίλοι και συμμαθητές!!


  ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΑΙΔΙΑ

 • Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
  Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές για την Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 έως την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014, τις εργάσιμες ημέρες και τις ώρες 8:30-9:30πμ. και 12:30-14:00

  Την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 δε θα γίνουν εγγραφές, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η ημιημερήσια εκδρομή του σχολείου μας.

  Δικαίωμα εγγραφής έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1-1-2008 έως 31-12-2008 και διαμένουν στα όρια της γεωγραφικής περιοχής του σχολείου μας.

  Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή είναι:
  1. Πρόσφατο πιστοποιητικό γέννησης (να έχει εκδοθεί το τελευταίο τρίμηνο).
  2. Το βιβλιάριο υγείας του/της μαθητή/τριας όπου φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
  3. Βεβαίωση παρακολούθησης Νηπιαγωγείου.
  4. Απόκομμα λογαριασμού Δ.Ε.Η. ή Ο.Τ.Ε. που να αποδεικνύει τη διεύθυνση μόνιμης διαμονής.
  5. Ατομικό Δελτίο Υγείας (Α.Δ.Υ.M.), το έντυπο θα σας δοθεί από το σχολείο .
   

 • Την παράσταση  «Ο Κεραμιδοτρέχαλος» σε ελεύθερη διασκευή από την Άλκη Ζέη βασισμένη στο μυθιστόρημα της Άστριντ Λίντγκρεν «Ο Κάρλσον και ο Μπόμπιρας στη στέγη» παρακολούθησανε σήμερα οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας!

  Την παράσταση ανέβασε η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης και αυτή που εμείς παρακολουθήσαμε ήταν η τελευταία της σεζόν.

  Εξαιρετικά διασκεδαστική, άρεσε σε μικρούς και μεγάλους! Γελάσαμε με την ψυχή μας, διασκεδάσαμε και χαρήκαμε γιατί καταλάβαμε ότι …. «Αν θέλεις κάτι με την ψυχή σου, αρκεί να προσπαθήσεις με όλες σου τις δυνάμεις να το πετύχεις!»

   

   

   

   

   

   

   


  [youtube XfA8tKxHjTE]
  Και του χρόνου παιδιά!


 • Μια εξαιρετική εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου 2014 οι μαθητές της Ε΄τάξης του σχολείου μας. Στα πλαίσια της επίσκεψης αυτής τα παιδιά επισκέφθηκαν την Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ με σκοπό να παρακολουθήσουν την τελική πρόβα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

  Η εκπαιδευτική επίσκεψη προγραμματίστηκε από τον Ιανουάριο στα πλαίσια του μαθήματος της Μουσικής και της Γλώσσας και οργανώθηκε από την μουσικό του σχολείου μας κα Ευαγγελία Καλυβίνου σε συνεργασία με τις δασκάλες των τάξεων.

  Στην  διάρκεια της πρόβας τα παιδιά παρακολούθησαν έργα Rachmaninov (Ραψωδία σ΄ενα θέμα του Παγκανίνι, έργο 43), Mussorcsky (Εισαγωνή από την Όπερα Χαβάντσινα, διασκευή του Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ) και Tchaikovsky (Συμφωνία αρ.5 σε μι ελάσσονα, έργο 64). 

  Την ορχήστρα διεύθυνε ο μαέστρος Βασίλης Χριστόπουλος, διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ στο πιάνο ακούσαμε την εξαιρετική Martyna Jatkauskaite με καταγωγή από την Λιθουανία.

  Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα 5 Μαϊου 2014 στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ στις 9:00 μμ.

  Στην διάρκεια της πρόβας τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εξαιρετική κλασσική μουσική από εξαιρετικούς μουσικούς καθώς και στο διάλειμμα να συνομιλήσουν με τους μουσικούς, να τους απευθύνουν ερωτήσεις και να επεξεργαστούν τα μουσικά όργανα από κοντά!!!

  Η εμπειρία μας ήταν μοναδική και υπέροχη!!! Ελπίζουμε να έχουμε συχνά την ευκαιρία και την δυνατότητα να πραγματοποιούμε τέτοιες μοναδικής εκπαιδευτικής αξίας επισκέψεις!!!

 • Για μια ακόμη χρονιά το σχολείο μας συμμετέχει στην Εβδομάδα δράσης για την Εκπαίδευση που διοργανώνεται κάθε χρόνο με την φροντίδα της Action Aid Hellas.

  Το φετινό θέμα της δράσης έχει τον τίτλο: «Στείλτε όλους τους φίλους μου σχολείο».

  Σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία, στα
  Άτομα με Αναπηρία περιλαμβάνονται άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές
  ή αισθητηριακές βλάβες, οι οποίες σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια δύνανται να παρεμποδίσουν
  την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους/ες.
  (άρθρο 1 παρ. 2 Δ.Σ. Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία Νέα Υόρκη Δεκέμβριος 2006).
  Το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού -σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι- ζουν με κάποια μορφή
  αναπηρίας. Τα 24 εκατομμύρια είναι παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σχολείο εξαιτίας της αναπηρίας
  τους. Αυτός ο αριθμός είναι το 1/3 του συνόλου των παιδιών που βρίσκονται εκτός σχολείου
  παγκοσμίως (περίπου 57 εκατομμύρια). Οι παγκόσμιοι αρχηγοί έχουν δεσμευτεί όλα τα παιδιά του
  κόσμου να μπορούν να φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο έως το 2015. Αυτή η δέσμευση δεν θα τηρηθεί
  ποτέ εάν δεν βάλουν την αναπηρία ως προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστούν
  οι συνθήκες για πρόσβαση σε κατάλληλη και ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου.

  Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτό; Να μελετήσουμε τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θεσμικά
  εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία στην πρόσβασή τους και να επικοινωνήσουμε
  τα μηνύματά μας μέσω της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για την Εκπαίδευση, ώστε να δημιουρ-
  γήσουμε μια κοινωνία όπου όλα τα παιδιά θα έχουν το είδος της εκπαίδευσης που δικαιούνται.

  [youtube L6uHCPRUOXg]

  Ξεκινάμε λοιπόν!!!

 • «Ο Μάης είναι μουσική από παλιό τραγούδι…
  από κλαδί ροδακινιάς και από λεύκας χνούδι,
  δεν έχει Λάμδα ούτε Ρο στη γλώσσα να βουλιάζει…
  είναι από Άλφα καθαρό κι ΟΤΑΝ ΓΕΛΑΣ ΣΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ…!!!!»

  Καλό μήνα σε όλους μας!

  Τελευταίος μήνας της Άνοιξης ο Μάης, μήνας συνδεδεμένος με τους αγώνες της εργατικής τάξης! Και όπως είπαν τα πρωτάκια μας στην κυρία Ελένη και την αφήσανε άφωνη «Καλή εργατική Πρωτομαγιά!!»

  Καλή Πρωτομαγιά σε όλους! Να περάσετε όλοι καλά!

  [youtube 4U9qaRZuk88]

 • Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά, σε μικρούς και μεγάλους,σε μαθητές και γονείς!!

  Μακάρι η Ανάσταση του Κυρίου να σημάνει την ανάσταση στις καρδιές όλων των ανθρώπων και μακάρι το Θείο Πάθος να μας δίδαξε υπομονή, πίστη,  ελπίδα και αγάπη!!!

  Μετά από δύο εβδομάδων διακοπές, μετά από μια κατανυκτική μεγάλη εβδομάδα και από μια χαρούμενη εβδομάδα της διακαινησίμου παρέα με τους δικούς μας ανθρώπους, με φίλους, συγγενείς, γείτονες, με πολύ παιχνίδι και με ακόμη περισσότερη ξεκούραση, επιστροφή στο σχολείο!! Αύριο λοιπόν επιστρέφουμε στα θρανία για την τελική ευθεία πριν το τέλος της σχολικής μας χρονιάς!

  Πασχαλινές διακοπές τέλος λοιπόν! Λίγο υπομονή για τις καλοκαιρινές διακοπές παιδιά!!!
  Καλή αρχή από αύριο!!

   

   

 • «Όσα ευχαριστώ και να πούμε είναι λίγα, για τους μαθητές μας, τους γονείς, τους συναδέλφους, αλλά και τις μανούλες από τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας για την βοήθεια και την θετική ανταπόκριση τους στο πασχαλινό μας παζάρι»

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε εχθές το απόγευμα το πασχαλινό μας παζάρι που ξεκίνησε την Κυριακή 6 Απριλίου και κράτησε μια βδομάδα. Στο παζάρι μας διατέθηκαν πασχαλινές λαμπάδες, αυγά βαμμένα με χρωματιστές κλωστές και κρεμμυδότσουφλα, μαρμελάδες, γλυκά, λικεράκια, πασχαλινές κάρτες καθώς και όμορφα καλλιτεχνήματα φτιαγμένα με πολύ αγάπη και μεράκι από τους μικρούς μας μαθητές με την καθοδήγηση των δασκάλων τους και από τους γονείς των μαθητών μας. Ο σκοπός του παζαριού ήταν να βοηθηθούν οικογένειες του σχολείου μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και γι΄αυτό οι δημιουργίες των παιδιών διατέθηκαν χωρίς χρήματα αλλά με προσφορά ειδών  πρώτης ανάγκης .

  Η ανταπόκριση όλων ήταν ανέλπιστη και συγκινητική!!
  Φυσικά εχθές το βράδυ μαζεύοντας το παζάρι και ετοιμάζοντας τα πακέτα για τις οικογένειες κοινή διαπίστωση όλων μας ήταν ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας σήμερα μας έχουν φέρει πιο κοντά, μας έχουν κάνει να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο τον διπλανό μας και όχι μόνο τον εαυτό μας. Το αποτέλεσμα της προσφοράς όλων σας ήταν μοναδικό.
   
  Σας ευχαριστούμε πολύ όλους μικρούς και μεγάλους, αλλά κυρίως τους μικρούς μας μαθητές που δημιουργώντας μάθανε να προσφέρουν με χαρά και αγάπη για τον συνάνθρωπο!!!
  Καλό Πάσχα σε όλους και 
  Μακάρι η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει την ανάσταση στις ψυχές μας!!!
  Και του χρόνου!

 • «Πολύπαθη, Πολύβουη, Πολύμορφη, Πανέμορφη, Βασιλεύουσα…

  Κωνσταντινούπολη, μια από τις συγκλονιστικότερες πολιτείες που έστησαν οι άνθρωποι…»                                                                                                         Γιάννης Ξανθούλης 

  Επιτέλους, ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα! Τι πιο σημαντικό υπάρχει από το «να βλέπεις» παρά «να ακούς » μόνο. Κι εμείς είδαμε, θαυμάσαμε και νιώσαμε πολλά στην διάρκεια της εκδρομής μας στην Πόλη των πόλεων, στην ιστορική Βασιλεύουσα! 

  7, 8, 9 και 10 του Μάρτη μαθητές της Ε΄τάξης του σχολείου μας , εκπαιδευτικοί και γονείς ταξιδέψαμε με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Τέσσερις μέρες γεμάτες εικόνες, ήχους, μυρωδιές, βιώματα και εμπειρίες. Τα παιδιά μας μοναδικά, ακούραστα, με τεντωμένα αυτιά και ορθάνοιχτα μάτια, έβλεπαν να ζωντανεύουν μπροστά τους οι εικόνες των βιβλίων τους. 

  Δύο ήπειροι, Ευρώπη κι Ασία ….

  Βόσπορος, Κεράτιος, Θάλασσα του Μαρμαρά, Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη, Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Μονή Αγίας Τριάδας, Πρίγκηπος, Μονή της Χώρας, Αγία Σοφία, Ιππόδρομος, το υδραγωγείο του Ιουστινιανού (Βασιλική Κινστέρνα), τα Εισόδια της Θεοτόκου, η Αγία Τριάδα, τα Θεοδοσιανά τείχη, η Βλαχέρνα, και τέλος το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο…

   Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, για τι να πρωτομιλήσει, ποιο απ΄όλα να πρωτοπεριγράψει; Όλα μοναδικά, ανεπανάληπτα, το καθένα με την δική του ομορφιά, μοναδικότητα, συγκίνηση…  Ίσως  περισσότερο απ΄όλα η στιγμή που αντικρίζεις τα μάτια του Παντοκράτορα μπαίνοντας στην Μονή της Χώρας (Χώρας των Ζώντων) ή μήπως μέσα στον Ναό της του Θεού Σοφίας, αντικρίζοντας το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης, τη μοναδικότητα του μνημείου και του ανθρώπου που μεγαλούργησε για να δοξάσει «τον Κύριο και Θεό μας»; Ίσως  η κατάνυξη όλων μας, παιδιών και μεγάλων, στον Εσπερινό την Κυριακή της Ορθοδοξίας, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας και τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη να χαίρεται και να ευλογεί τα παιδιά μας ή η συγκίνηση και η χαρά των κατοίκων της Πόλης (ενορίτες της Εκκλησίας των Εισοδίων) που συγκινημένοι μας ευχαριστούσαν που γέμισε η εκκλησιά τους παιδιά κάτι που είχαν χρόνια να ζήσουν , όπως είπαν. Η συνάντηση με τον αγαπητό μας πατέρα Ιωακείμ, τον δικό μας άνθρωπο, τον μαθητή του σχολειού μας που τον διάλεξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να διακονεί κοντά του και που χωρίς αυτόν τίποτε δεν θα είχαμε καταφέρει… Τέλος, η μοναδικά συγκινητική στιγμή που αξιωθήκαμε να γίνουμε δεκτοί από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη… Στιγμές μοναδικές, ανεπανάληπτες, που κάνουν και τον πιο αδιάφορο άνθρωπο να συγκινηθεί και να δακρύσει… 

  Δεν ξέρω, αναρωτιέμαι αν θα σβήσουν ποτέ τέτοιες στιγμές από το μυαλό των παιδιών μας ή το δικό μας; Τι αξίζει περισσότερο από το να αγωνίζεσαι για να καταφέρεις να προσφέρεις στα παιδιά τέτοιες εμπειρίες;

  Μακάρι να προσπαθούμε πάντα να προσφέρουμε στους μαθητές μας  βιώματα που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους την ζωή και θα κάνουν μοναδικά τα χρόνια του σχολείου…

  Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, την διευθύντρια του σχολείου,  όλους όσους βοήθησαν και συμπαραστάθηκαν στην προσπάθειά μας να γίνει το όνειρό μας πραγματικότητα, τους. Πρωτίστως όμως τον πατέρα Ιωακείμ Μπίλλη που χωρίς αυτόν τίποτα δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε και που παρά τον φόρτο εργασίας του αφιέρωσε ώρες να επικοινωνεί μαζί μας, να μεσολαβεί στο Πατριαρχείο και να μας οργανώνει. Επίσης, τον εξαιρετικό κύριο Μενέλαο Σουλτάνη, ιεροράφτη του Οικουμενικού Πατριάρχη και παππού του σχολείου μας, ο οποίος συμμεριζόμενος την αγωνία μας και την προσπάθειά μας έκανε ότι ήταν δυνατόν για να μας βοηθήσει τόσο στη συνάντηση με τον Πατριάρχη όσο και στο μοναδικό δώρο που έφτιαξε και μας χάρισε για να του προσφέρουμε κατά την επίσκεψή μας. 
  M.E

 • Φόρτωσε Περισσότερα
Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων